Robinhood навлиза на европейския пазар с криптотърговия

Платформата ще предлага над 25 криптовалути, но засега не говори за сделки с акции

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Платформата за търговия на финансовите пазари Robinhood, създадена от българина Влад Тенев, започва експанзия на европейския пазар. Тя ще направи това първо чрез достъп до търговия с криптовалути. По време на ковид кризата и локдауните Robinhood беше портата за индивидуалните инвеститори към капиталовите пазари, давайки такъв достъп на масовата публика за първи път от времето на дот-ком бума.

Сега брокерска компания, която видяхме последно и във филма "Луди пари", който описва ситуацията около акциите на GameStop от пролетта на 2021, обяви официално стартирането на своите криптоуслуги за всички клиенти от Европейския съюз.

Тази стъпка позволява на търговците да купуват и продават над 25 криптовалути (сред които BTC, ETH, DOGE, SHIB, AVAX, LTC, UNI, ETC, LINK, XLM, AAVE) и отбелязва второто сериозно разширяване на компанията извън САЩ. През миналия месец Robinhood обяви планове да започне търговия с акции за клиенти в Обединеното кралство до началото на 2024 г.. Седмица преди това компанията стартира списък за изчакване за тази услуга във Великобритания, като предлага доходност до 5% на клиентските депозити.

В интервю за Cointelegraph Оливер Макинтош, старши мениджър по продуктови комуникации в Robinhood, подчерта, че ЕС е идеалният пазар за начало на международните планове на компанията. Той отбеляза, че Robinhood приветства подхода, който ЕС е приел при създаването на първия в света всеобхватен режим за криптоактиви чрез Регламента за пазара на криптоактиви (MiCA).

Robinhood е регистриран като оператор за обмен на виртуална валута в Литва от септември 2023 и работи по осигуряване на одобрения в повече страни от ЕС. От компанията ще се изисква да получи пълно разрешение като доставчик на криптоуслуги в поне една държава - членка на ЕС, след като (MiCA) влезе в сила в началото на 2025 г., коментират от Bloomberg. По повод на бъдещите планове за разширяване в ЕС Макинтош казва: "Мисията на Robinhood е да демократизира финансите за всички и стартирането на криптопродукт за клиентите в ЕС е значима стъпка напред в това пътуване. В момента сме фокусирани върху стартирането на Robinhood Crypto за клиентите в Европейския съюз."

Learn more about the app, and how to get BTC back on every trade 👇(1/7)

Terms apply* pic.twitter.com/eRKqlKmMGI

- Robinhood Crypto EU (@RobinhoodCrypto) December 7, 2023

За промоцията им "да вземете до 1 биткойн при създаване на акаунт или когато поканите приятел" на сайта на Robinhood с малки букви пише, че 98% от потребителите, получаващи награди, ще вземат между 10 и 20 евро, като трябва да търгуват и поне 10 евро на платформата. Финалната листа от "над 25 криптовалути" все още не е налична, не е ясно и дали платформата ще има възможност за депозиране и теглене на крипто, както Revolut например предлага тази услуга за биткойн.

Новото приложение за криптотърговия не налага такси за търговия и клиентите ще получават процент от своя търговски обем обратно всеки месец в биткойн. Платформата също така ще се опита да акцентира на прозрачността, позволявайки на клиентите да виждат спреда и печалбата, получена от компанията от поръчките за продажба и търговия в приложението. Макинтош съобщи още, че платформата за криптотърговия на Robinhood има връзки с маркетмейкъри, които ще им позволят да получават конкурентни цени.

Robinhood първоначално разкри своите планове за стартиране услуги на пазара в Европа през ноември. Последното пускане на пазара в Европа идва шест месеца след като фирмата прекрати поддръжката на три крипто търговски двойки в Съединените щати през юни поради нарастващ натиск от регулаторите и съдебни дела срещу други криптофирми.

Йохан Кербрат, генерален мениджър на Robinhood Crypto, заяви, че компанията избира ЕС като първия международен пазар за своя криптопродукт поради разработените в региона първите в света всеобхватни закони, специално създадени за криптоиндустрията. "ЕС разработи една от най-всеобхватните политики за регулиране на криптоактивите в света, затова избрахме региона за начало на международните планове на Robinhood Crypto."

Новата инициатива се случва в момент, когато криптопазарът изпитва подем в стойностите на валутите, частично благодарение на предположенията, че лихвените повишения в САЩ са приключили. Освен това, криптосекторът скоро би могъл да се радва на първия си борсово търгуван фонд (ETF), свързан директно с биткойн, още през следващия месец, а през април следващата година се очаква и халвингът на биткойн. Етериум, друг основен играч на криптопазара, отчете значително увеличение на стойността си с 5% за последните 24 часа, като достигна до 2375 долара, докато биткойн продължава да поддържа стойност от 43.4 хил. долара.

Разгледайте наръчника за избор на централизирана криптоборса тук.

Как да инвестирате в крипто разберете в този текст.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар