Как една бизнес идея може да сближи поколенията - несесерите на баба и внучка

Наталия Досева и баба ѝ Пенка Никова превръщат занаята си в бранд Handmade by Penny

Наталия Досева
Наталия Досева
Наталия Досева    ©  Личен архив
Наталия Досева    ©  Личен архив

Една спонтанна идея преди няколко месеца се оказва ключова за живота на Наталия Досева и нейната баба Пенка Никова. Двете вече имат собствен бранд за ръчно направени текстилни несесери - Handmade by Penny, и стават все по-популярни не само в Бургас, където живеят, а и по цял свят. Колекциите им привличат голям интерес в социалните мрежи и се прoдават онлайн.

"Беше бързо и непланирано" - така описва Наталия началото на бранда. Мотивацията й идва от желанието да прекарва повече време с баба си, която се е грижила за нея като малка. "Реших да се прибера в България след дълго време работа по круизни кораби и исках да се занимавам с фотография, и социални мрежи, но същевременно ми се искаше да прекарвам повече време с баба ми. Дядо ми почина през 2022 г., а те двамата бяха много близки и правеха всичко заедно."

Несесерите се отличават с интересни десени и мека материя, а колекциите им са тематични. Към някои от моделите дават възможност за избор на декорация - панделка или цип в различен цвят. Миналия септември стартират с първата си колекция с романтичен акцент и флорални мотиви, а коледната им колекция включва комбинации в зелено и червено едро каре. Към тях предлагат и персонализиран талисман - ключодържател с послание (букви). Големият интерес често води до бързо изчерпване на количествата на сайта им, а изработката на всичките им продукти е ръчна и отнема от седем до десет дни.

Работила дълги години като шивачка в цех, баба Пени има опит с кроенето, но шевната ѝ машина била доста стара. "Реших да я зарадвам и взех една нова машина. Чудехме се какво да ушием заедно. На мен ми предстоеше пътуване и решихме да направим несесер. На жените винаги ни трябва несесер", казва Наталия Досева.

Самата Пенка Никова споделя, че се чувства добре, когато е заета и вижда, че трудът ѝ се оценява. "Запълва ми времето, аз съм на такава възраст, на която нямам много работа, а това ми създава огромно удоволствие", казва. "Радва ме това, че мога да съм в помощ и подкрепа на децата ми, и вкарва смисъл в ежедневието ми. Чувствам се пълноценна."

Първите опити за създаване на несесер не ги обезкуражават. "Получи се малко като с първата палачинка. Много добре си прекарахме, отне ни няколко часа, беше с доста особена форма. Опитахме отново и се получи нещо много сполучливо," споделя Наталия.

В първата кройка участва почти изцяло само баба Пени, а Наталия отговаря за избора на плата. Тя решава да сподели творението им в социалните мрежи и веднага получава куп въпроси откъде могат и другите да се сдобият с такъв несесер. Тогава се замисля, че има място на пазара за подобен тип аксесоари. А историята за общите усилия на баба и внучка още повече заинтригува хората - "Аз вярвам, че ни върви толкова много, заради любовта и труда, които вкарваме." Доста са изненадани от първоначалния интерес, който все още не стихва, а самата баба Пени не очаквала да имат толкова много поръчки.

Техническата част от работата по несесерите с интересни десени се състои предимно в режене на материал, кроене и шиене. Един от аспектите в бизнеса, с които имат най-много затруднения, са материалите.

"Трудно е да се открият интересни платове в България. Повечето са за бални рокли, а ние работим главно с памук," казва Наталия. Работят с няколко магазина в София и Бургас, но понякога се налага да търсят платове и в Турция. За по-малките материали като циповете се снабдяват изцяло от български производители.

Наскоро, заради увеличеното търсене, се намесва и още едно поколение от жените в семейството в лицето на майката на Наталия. "Като обсъждаме нови идеи, с майка ми и баба ми се разнообразяваме. Човек трябва да се развива, а баба е пенсионер."

Целят възможно най-голямо разнообразие на моделите и непрекъснато търсят нови идеи, с които да изненадат клиентите си. На осми март пускат и първата си колаборация с друг български бранд за аксесоари - "Studio Affiche", като имат идеи за други подобни партньорства в бъдеще. Съвсем скоро предвиждат да добавят и нов продукт - калъф за лаптоп.

Повече на: handmadebypenny.bg

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар