Галеристът и природата

Защо Little Bird Place е по-различна галерия

   ©  Надежда Чипева

Little Bird Place се намира в центъра на София, скътана зад завеса от бръшлян на улица "11-ти август". Галерията съществува от две години, през които убедително се наложи на културната сцена като новаторско пространство с характер. Little Bird Place е единствената галерия в България (и една от малкото в Европа) с тематичен профил природа.

Неин основател е Росен Узунов - по образование лекар, с 25 години опит във фармацевтичния бизнес и интерес към визуалните изкуства и природата. По негова покана в екипа се включва и Антоанета Куик, работила дотогава в НПО сектора. Те съчетават професионалния си опит и личните си интереси, за да създадат хибридно пространство с голяма душа, но и с визия за пазарна устойчивост.

Росен и Антоанета посрещат посетителите приветливо и задържат интереса им с подбрано съдържание и приятелско, но професионално отношение. Рядко ми се случва мигновено да се почувствам добре дошла в непозната за мен галерия. Как успява Little Bird Place да създаде такова усещане и как се бори с традиционните затруднения на местата за изкуство?

Пазарът

Росен Узунов черпи от бизнес опита си и се стреми към глобален подход и международна дейност. Little Bird Place работи с големи онлайн платформи за изкуство, като Artsy, Artnet, Artland и Artsper. Те са жизненоважни за позиционирането на галериите в по-широк културен контекст. Някои от тях работят изцяло комерсиално, а други имат и критическа функция, като изваждат на преден план определени тенденции и артисти. Така допринасят за изграждането на пазара на изкуството - контекстуализират и правят познато съвременното българско изкуство в чужбина, а това води до устойчива монетизация.

През 2020 г. (още преди пандемията) галерията започва проекта Art@Home. Посетителите могат да вземат в дома си до три произведения и имат три дни да решат дали да ги купят. Не се изисква гарант или документация - процесът е максимално улеснен. С тази практика екипът поема риск, но ползите са дългосрочни, като например изграждането на доверие между публиката и галерията.

"По принцип българинът се плаши да влезе в галерия. Много хора влизат и са изненадани, че нещата се продават. Хората в България са свикнали, че изкуството е само за музеите и галериите, а всъщност истинското място на изкуството освен на тези места според мен е в дома", казва Росен Узунов.

Общността

Основателят споделя, че първоначалната му идея е била това да стане пространство, в което да се водят дискусии, "за да могат хората да почувстват изкуството по-близо до себе си, да не го приемат като елитарно и плашещо".

Изложбите в Little Bird Place засягат теми като природа, биоразнообразие, анимализъм, екология и т.н. Посоката е ясна, но гледните точки са разнообразни. Този подход привлича не само любители на изкуството, а и специалисти в конкретни научни полета. Например изложбата "Figure 1.A. - Изкуството на науката", включваше изображения от научни проекти, които са интересни за широк кръг от изследователи със специфичен интерес към обективните и метафизичните качества на образа.

Изложбената площ наподобява домашна среда и създава връзка между произведенията и публиката, каквато галериите от типа "бял куб" трудно успяват да култивират. В интериора изпъкват "магическият" шкаф с произведения от минали изложби, грамофонът, удобните дивани, както и всички веществени препратки към природата. Квадратурата е малка, но всеки интериорен елемент има повече от една функция. В преплитането на функционалното и естетическото в Little Bird Place прозира намерението на Росен Узунов в галерията да тече постоянен диалог между предмети, образи, посетители, специалисти и артисти.

Акцент в програмата е The Little Bird Artist Residency в село Лещен. Първоначално форматът предвижда участие както на местни, така и на чужди артисти. Целта е една по-диалогична творческа общност. Заради пандемията през последните две години участниците са само от България. В рамките на резиденцията артистите получават подкрепа от кураторите Радослав Механджийски и Теодора Константинова, а след това излагат работите си в Little Bird Place.

Резиденцията се придържа към профила на галерията на концептуално ниво, създавайки условия артистите да пренесат природата в града чрез своите произведения.

Форматът "резиденция" е изключително популярен в чужбина, а през последните години интерес към него се заражда и в България. "Резиденцията допълва картината, дава възможност на един художник да се вдъхнови от хубавата природа в Лещен, от това, че е заедно с други художници, че има куратор, който ги съветва, а след това затваряме кръга с изложба", обяснява Росен Узунов.

През месец август Little Bird Place се завръщат със сборна експозиция на художници от Берлин. Канадският художник Закари Логан ще бъде представен самостоятелно през месец септември от куратора Любен-Георги Домозетски. В следващите месеци са планирани още общи изложби. В изложбата Nature takes back ще бъдат включени произведения на трима утвърдени български съвременни художници - Мартин Пенев (обекти/инсталации), Ели Жотева (фотография/фотография с добавена реалност/инсталации) и Стела Василева (рисунки). Little Bird Place ще завърши годината със самостоятелна изложба на Нора Ампова, в която ще бъдат включени нейни изцяло нови произведения и експерименти.