Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

Какво се случи през декември

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Декември бе белязан от поредните протести в аграрния сектор - този път на животновъди и оранжерийни производители. Недоволството им доведе до поредните изчисления - точно колко пари под формата на субсидии и други плащания ще получат земеделците през 2023 г. Според ресорния министър Кирил Вътев става въпрос за общо три милиарда лева. И макар сумата наистина да е внушителна съмненията, че по-голямата част от нея отива в определени сектори за сметка на други, остават.

И все пак възможности за финансиране тепърва предстоят - по линия на ЕК например земеделците ще могат да кандидатстват за разпределението на 186 млн. лв. за реклама на продуктите си не само в Европа, но и извън нея.

Това е шанс за повече поръчки и нови търговски партньорства. А как агробизнесът да стане по-конкурентоспособен - с повече гъвкавост и нови възможности - като например внедряването на агроволтаици. Какви са техните предимства и какво е важно да знаят фермерите може да се прочете в новото ръководство за агросолари, където са описани особеностите на инсталациите и са посочени добрите примери.

В бюлетина ще прочетете още:

  • Буксува ли зеленият преход в земеделието
  • Как растат приходите на най-големите търговци на агротехника
  • Одобрява ли България новите геномни техники?

Редактор на бюлетина: Ани Коджаиванова

// Финансиране

Топ 100 на компаниите в земеделието: изобилни приходи от 16 млрд. лв.

Ръст с 38% до близо 16 млрд. лв. Това показват резултатите на 100-те най-големи компании в сектора на земеделието, в който традиционно най-силно присъствие имат търговците на зърно. Войната в ключов производител като Украйна, която Русия започна в началото на миналата година, изстреля цените в небето заради опасения от недостиг. А това напомпа оборотите на играчите в сектора.

Над 3 млрд. лв. субсидии ще получат земеделците през 2023 г. В тях се включват и плащанията, които предстоят до края на декември. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Кирил Вътев пред БНР в отговор на въпрос за протестите през последните дни на животновъди и оранжерийни производители.

ЕК ще отдели 186 млн. евро за европейски храни през 2024 г. Ресурсът ще бъде насочен към промоционални програми на земеделски продукти и храни вътре в ЕС и в трети държави, като акцент през тази година ще бъдат устойчиво произведените продукти, биологичните продукти, храните със защитени наименования, пресните плодове и зеленчуци.

Ръководство за агросолари: как фермерите да комбинират земеделски култури и солари. Агроволтаиците имат потенциал да се превърнат в една от следващите революции в селското стопанство, като му помогнат да стане по-конкурентно, привлекателно, а и по-зелено. При правилните условия ползите могат да бъдат почти двойни.

БГ квотите за Украйна: 95% от общия внос за слънчогледа и 50% за още 9 продукта. България ще замени забраната за внос на слънчоглед от Украйна с разширен списък от 10 продукта, за които ще бъде въведено максимално количество, което може да влезе в страната. Подходът е таванът да бъде 50% от общия годишен внос за всеки конкретен продукт.

// Земеделски бизнес

Най-големите търговци на агротехника увеличават приходите си с една трета до над 1.3 млрд. лв.

2022 е била доста успешна за вносителите на агротехника. Общите приходи на фирмите в топ 25, търгуващи със земеделска техника, са нараснали с 30% (при съпоставими компании) и надхвърлят 1.36 млрд. лв. Само две дружества ("Интерагри България" и "Ником ЛТ") отчитат по-малко продажби през миналата година.

Да се продават ли държавни земи и политическата (зло)употреба с това. По-малко от седмица отне публичното развитие на темата за продажба на земи от Държавния поземлен фонд от потенциална възможност в недалечно бъдеще до пълно отрицание.

Бивш шеф на "Напоителни системи" - Хасково: Секторът сякаш се саботира. Причината - липсва закон за мелиорациите, стратегията за развитие на сектора не се изпълнява, а търговското дружество "Напоителни системи" трябва да се преструктурира. Това най-общо се съдържа в сигнала на бившия шеф на "Напоителни системи" - клон Хасково, Ивайло Тонев, изпратен до премиера.

ЕК не прие българското искане да няма таван в "украинската помощ" за земеделците. Брюксел удължи възможността държавите членки да подпомагат земеделците от собствените си бюджети по т.нар. украинска помощ още половин година, но не прие предложението на България да няма максимална сума, която един фермер може да получи.

България и още шест държави искат изключение от екоправила за фермерите догодина. Те настояват ЕК да разреши и през 2024 г. фермерите да не покриват част от изискванията за поддържане на земите в добро земеделско и екологично състояние - за сеитбооборот при полските култури и за отделяне на минимален дял непроизводствени площи.

Нови правила въвеждат повече потребителска информация върху етикетите на вината. Тя ще включва списък на съставките, обявяване на хранителните стойности, алергени, действителното алкохолно съдържание по обем, нетно съдържание, съдържанието на захар при пенливите вина и др.

Защо буксува зеленият преход в земеделието на ЕС. В началото на мандата си преди близо 4 години председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен сравни амбициите на Европейския зелен пакт с изпращането на човек на Луната. В края на мандата на тази комисия обаче резултатите са разочароващи.

// Ако сте пропуснали...

С какво биохраните са по-добри от конвенционалните (видео) - първи епизод от поредицата "БИОлогика", посветена на биологичното земеделие.

Вътев одобрява храни от нови геномни техники, но не ги подкрепи в Брюксел. България е гласувала с "въздържал се" за въвеждането на нормативна уредба в ЕС. Чрез някои нови геномни техники могат да се получават по-устойчиви на променящия се климат растения, от които да се произвеждат храни и фуражи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар