Сам(о) Олтман ще ни спаси

Как за няколко дни бащата на ChatGPT беше уволнен, нает от Microsoft и върнат начело на OpenAI

Олтман не държи дял в OpenAI, което му дава свободата да не е постоянно обвързан с мисията и целите на компанията
Олтман не държи дял в OpenAI, което му дава свободата да не е постоянно обвързан с мисията и целите на компанията
Олтман не държи дял в OpenAI, което му дава свободата да не е постоянно обвързан с мисията и целите на компанията    ©  Reuters
Олтман не държи дял в OpenAI, което му дава свободата да не е постоянно обвързан с мисията и целите на компанията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За няколко дни целият технологичен свят следеше със затаен дъх случващото се на върха на една от водещите компании в глобалната AI надпревара - OpenAI, създател на популярния чатбот ChatGPT. Но и след окончателната развръзка във вторник вечерта американско време много от наблюдателите все още не могат да решат на какво бяха свидетели - хайтек трилър или някакъв фарс. В крайна сметка Сам Олтман, сочен за баща на ChatGPT, се завърна като изпълнителен директор на компанията само дни след като беше уволнен при неясни обстоятелства от борда на директорите.

От една страна, елементите на трилър бяха налице: шокиращото премахване на фигура от мащаба на Олтман, забитият нож в гърба от доскорошни съратници, защитата му от известни фигури в индустрията до пълномащабното въстание на почти всички служители на OpenAI, които заплашиха да напуснат компанията, ако лидерът им не се завърне. Но пък има и немалко признаци за тотален фарс - в крайна сметка никой не може да каже защо беше нужен и до какво доведе целият хаос.

Защо изядохме жабетата?

Големият въпрос, на който не беше даден отговор, е защо всичко това се случи. Макар в много медии да беше съобщено, че спорът е заради факта, че OpenAI се отклонява от първоначалната си мисия на НПО, членовете на борда не разкриха подробности освен твърдението, че Олтман "не е бил последователно откровен в своята комуникация" с тях. Всъщност дори главният учен и съосновател на OpenAI Иля Сутскевер, за когото се твърди, че е инициаторът на целия конфликт, написа в X, че "дълбоко съжалява" за ролята си в него.

Огромен пробив в областта на универсалния AI

Същевременно, ден след завръщането му начело на OpenAI Reuters цитира два различни свои източника, според които преди уволнението на Олтман няколко изследователи в компанията написали писмо до борда, в което предупреждават за огромен пробив в областта на изкуствения интелект, който може да застраши човечеството. Според източниците тове е една от причините за исканото уволнение на изпълнителния директор. От OpenAI отказаха коментар пред Reuters, но според агенцията във вътрешна комуникация до служителите са признали за определен проект, наречен Q*. Според човек от OpenAI той може да е огромно откритие в търсенето на "универсален изкуствен интелект (АGI). С помощта на огромни изчислителни ресурси, новият модел успял да реши определени математически проблеми, обявил източникът пред Reuters, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори от името на компанията. Макар да става дума за задачи от начален клас в училище, справянето с такива тестове прави учените оптимисти за бъдещия успех на Q*. Причината е, че математиката е преломна граница в развитието на генеративния изкуствен интелект.

Истината е, че шумът около Сам Олтман е напълно оправдан - в последната година той се превърна в най-горещия актив в света на изкуствения интелект. Влиянието му видимо е огромно - освен подкрепата от служителите на OpenAI в негова защита се изказаха тех магнати като Ерик Шмид и Винод Косла. Шефът на Microsoft Сатя Надела директно му предложи работа начело на AI отдела на технологичния гигант и направо му обеща "празен чек" да прави каквото иска.

"Най-голямата му суперсила е умението да привлича хората, да определя дневния ред, да поставя определени ситуации да работят в негова полза. Това го прави невъзможен за контрол", заяви пред Financial Times източник от преговорите между Олтман и борда на директорите на OpenAI.

Как се става една от най-могъщите фигури в Силициевата долина

Под ръководството на Сам Олтман OpenAI беше превърната от изследователско НПО в компания, носеща около 1 млрд. долара приходи годишно (които продължават да растат). Клиенти са Morgan Stanley, PwC и много други. Самият Олтман е наричан от FT "посланик на AI индустрията", канен е по международни форуми, постоянно се снима с глобални лидери, т.е. влиянието му отдавна премина границите на технологичния свят.

Но макар глобалната му слава да е нещо относително ново, в Силициевата долина името му е известно от почти две десетилетия. Олтман навлиза в тех индустрията отрано, след като като по подобие на Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг 20-годишен напуска Станфорд, където учи компютърни науки. Така основава компанията си за споделяне на геолокация - Loopt.

С нея той се присъединява към най-известния акселератор в света - Y Combinator (YC), помогнал за старта на днешни гиганти като Airbnb, Dropbox и Coinbase. Looptd успява да привлече финансиране за 30 млн. долара, но в крайна сметка не успява да се превърне в голям успех и е продадена за над 40 млн. долара. В този момент той вече е впечатлил основателя на YC Пол Греъм, който го избира за свой наследник и едва на 28 години Олтман оглавява стартъп акселератора. В новата си роля той има достъп до някои от най-високотехнологичните идеи и платформи в света.

В крайна сметка през 2015 г. той се завръща към предприемачеството, като създава OpenAI, компания за изследване и внедряване на изкуствен интелект, чиято основна цел е да насърчава и развива "приятелски AI по начин, който да е от полза за цялото човечество". Сред основателите и спомоществувателите на тази благородна кауза освен Олтман, Иля Сутскевер и създателя на LinkedIn Рейд Хофман са и компании като Amazon Web Services, Infosys, инвеститорът Питър Тийл и самият Илън Мъск. Тогава беше съобщено, че всички те поемат ангажимент да дарят 1 млрд. на начинанието, макар и до днес да не е ясно колко от този ангажимент са изпълнили. През 2016 г. Олтман за първи път обявява, че целта на OpenAI е да изгради така наречения "универсален изкуствен интелект" (AGI), тоест такъв, който ще може да е равен на човешкия интелект. Първият генеративен модел е наречен GPT-1.

Семената на днешния вътрешен конфликт в компанията може да се търсят някак още през 2019 г., когато OpenAI е разделена на две организации: OpenAI Global - компания с "ограничена печалба" (в която възвращаемостта на всяка инвестиция има таван от 100 пъти първоначалната сума); и OpenAI Inc, организация с нестопанска цел, която е единственият контролиращ акционер в OpenAI Global (в нея инвестира и Mirosoft). Тоест бизнесът на печалба е управляван от своя собственик с нестопанска цел.

Самостоятелен играч

В същото време Олтман не държи дял в OpenAI, което му дава свободата да не е постоянно обвързан с мисията и целите на компанията. Извън тази му авантюра той инвестира 375 млн. долара собствени пари в компанията за ядрен синтез Helion и беше напът да отвори рунд за 100 млн. долара за финансиране на криптостартъпа му Worldcoin. Извън тях е изказвал подкрепата си за въвеждането на базов доход, както често критикува и неравенствата в тех индустрията.

През последните години с възхода на генеративните AI модели самият Олтман видимо срещаше трудности да балансира между огромния бизнес потенциал на OpenAI и посочената мисия, че технологията работи "в полза на човечеството".

"Няма смисъл да се опитвате да ни вкарвате в рамките на компания от последното поколение технологии, защото те са съвсем различни. Нашият продукт е интелектът като услуга, т.е. суперспособен интелект. Такъв, на който можете да кажете "излекувай тази и тази болест", обяви той пред FT в интервю от началото на ноември.

Извън всекидневните новини, OpenAI постоянно расте. Несъстоялата се (заради текущите събития) продажба на акции на служителите оцени компанията на 86 млрд. долара. В същото време същите тези събития показаха, че не всичко е цветя и рози в света на OpenAI. По думите на един от водещите AI експерти в света Гари Маркъс в X: "Фактът, че управлението на една от най-видимите компании за изкуствен интелект в света може да се промени буквално за една нощ, трябва да ни напомня, че не можем да правим преценки колко надеждна е една компания само въз основа на настроенията към нейния изпълнителен директор."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар