Украйна: Затънали в калта

Войната може би отива в задънена улица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"По наша оценка конфликтът не е в патова ситуация", настоя в края на август 2023 г. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент. "Украйна превзема територии "методично и систематично", продължи той. Уви, фактите в момента сочат, че контраофанзивата на Киев е спряла да напредва доста по-рано от заявената минимална цел и че войната може би наистина е навлязла във фаза на безизходица. Следващата година ще бъде труден, опасен период за Украйна.

Нейната контраофанзива, която започна през юни, отбелязва скромен напредък по фланговете около източния град Бахмут, който Русия превзе през май, както и на юг в Запорожка област. Комбинацията от изтощени бойни части, недостиг на боеприпаси и влажно време ще забави настъпателните действия през зимата, въпреки че атаките с малки пехотни части ще продължат на тактическо ниво.

През зимата вероятно ще станем свидетели на нова интензивна кампания с удари на голяма дистанция и от двете враждуващи страни. Русия складира ракети и вероятно отново ще атакува енергийната мрежа на Украйна. Киев трупа дронове и ще продължи да нанася удари по окупирания от руснаците Кримски полуостров, помагайки си с малки количества далекобойни оперативно-тактически ракети ATACMS, получени от САЩ. Украйна също така може да разшири действията си, обстрелвайки руската електропреносна мрежа, за да постигне поне частичен възпиращ ефект. Тези удари може да повдигнат украинския морал, но стратегическото им въздействие вероятно ще бъде скромно.

Решаващият проблем през 2024 г. ще е коя от враждуващите страни може да възстанови повече висококачествени бойни формирования по най-бързия начин. Отчасти това е въпрос на човешки ресурси. Руската армия не изпълни целите си за привличане на войници, но събра достатъчно войски, за да удържи фронта през лятото. Ако иска да премине в настъпление, както направи през зимата на 2022-2023 г., може да се наложи тя да организира по-мащабна мобилизация. Русия също така разполага с голям резерв от наборници и запасняци, но ангажирането им във войната крие сериозни политически рискове. Украйна също трябва да реши дали да призове в армията и млади мъже на около 20-годишна възраст, много от които досега избягват мобилизацията.

Войниците също така се нуждаят от оръжия и боеприпаси. В края на 2022 г. Русия подсили своята военна индустрия и през 2024 г. вероятно ще произведе 1-2 млн. снаряда, както и стотици нови и ремонтирани танкове. Северна Корея също изпраща големи количества, увеличавайки още руската огнева мощ. Западните правителства инвестираха във военно производство със закъснение, така че е малко вероятно Украйна да получи предимство при артилерийските снаряди, които ще са единственият най-важен фактор на тактическо ниво до края на 2023 или началото на 2024 г.

Киев не може да разчита, че отново ще получи големи количества военно оборудване, както се случи през пролетта на 2023 г. Вместо това фокусът на западната помощ ще падне върху ремонта на бойната техника. Ключово ще бъде решението на съюзническите правителства дали отново да пуснат производствени линии за стари оръжейни системи, които самите те вече не ползват, или да предоставят на украинските военни заводи своя чувствителна интелектуална собственост. Пристигането на американските боеприпаси GLSDB в началото на 2024 г. ще попълни украинския арсенал от ракети с по-голям обсег. Киев ще получи и изтребители F-16, въпреки че е малко вероятно те сами по себе си да имат трансформиращ ефект на бойното поле.

Изборът на точния момент също е важен. Всяка от враждуващите страни се надява да поеме инициативата. Украйна би желала опцията за нова пролетна офанзива да остане на масата, но ще трябва да положи усилия, за да събере необходимата сухопътна мощ. Руският президент Владимир Путин също има желание армията му да продължи да организира символни офанзиви, като например случващото се в момента настъпление срещу Авдеевка на изток. Но постоянното хвърляне на зле обучени войски в тежки битки тип "месомелачка" само ще отслабва руската армия, без да премества фронтовата линия.

Ключово предизвикателство за 2024 г., което ще повлияе и на годината след това, е дали партньорите на Украйна могат да разширят и реформират системата за обучение на войници. Лятната офанзива на Украйна очерта много проблеми. Някои тях ще трябва да бъдат решени, ако искаме следващото голямо настъпление да бъде по-успешно. Например украинските батальони и бригади се нуждаят от много повече щабни офицери, които могат да планират и ръководят сложни операции с участието на много бойни части, разположени на широк фронт.

Ако през 2024 г. никоя от враждуващите страни не успее да създаде значима офанзивна заплаха, доминиращи за войната вероятно ще се окажат фактори извън бойното поле. Черно море може да заеме все по-централно място, като Русия започне да атакува товарни кораби, а Украйна - да нанася удари по руския боен флот и съоръжения. Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще бъде разглеждана като тест за западната подкрепа. Стратегията на Русия е проста: да продължава, докато партньорите на Украйна се изморят. Западът пък има намерение да не се отклонява от сегашната посока. Оптимистите твърдят, че войната ускорява политическия разпад в Русия. Песимистите обаче предупреждават, че г-н Путин може да продължава всичко това с години.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар