🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай: новата нормалност

Не очаквайте животът да стане по-лесен за чуждите фирми, които правят бизнес в Китай

През септември 2023 г. в рамките само на няколко дни в Китай тръгна мълва, че двама бизнесмени, работещи за глобални компании, са получили забрана да напуснат страната. Единият от тях, който ръководи китайското инвестиционно подразделение за инвестиционно банкиране на японската банка Nomura, изглежда, е станал обект на разследване за корупция. Той е получил "забрана за напускане", което означава, че може да пътува вътре в страната, но не и зад граница. Няколко дни по-късно стана ясно, че висш мениджър на фирмата за дю дилиджънс Kroll е получил подобна рестрикция. Според Wall Street Journal той е блокиран в Китай от юли.

Почти година след повторното отваряне на Китай след три години изолация по време на пандемията чуждестранните мениджъри все още се опитват да установят каква е "новата нормалност" за правене на бизнес. Икономическият растеж намаля, правейки пазара по-малко привлекателен за глобалните ритейлъри. Идеологическата подкрепа на президента Си Цзинпин за Русия във войната й срещу Украйна плаши инвеститорите. Сега мениджърите на инвестиционни фондове изискват по-висока възвръщаемост, за да оправдаят увеличения геополитически риск. Мнозина просто не печелят достатъчно и насочват капитала другаде.

Висшите мениджъри, които за първи път от три години пътуват до Китай, няма как да не си помислят, че нещата са се променили към по-лошо. Водещите градове като Пекин и Шанхай се усещат видимо по-малко интернационални, отколкото преди пандемията.

Годините на пандемията бяха период на "взиране в себе си" за политическите лидери на Китай. Те станаха много по-параноични по отношение на САЩ и други чуждестранни съперници. Това ги накара да приоритизират сигурността пред икономическия растеж и даде тласък за въвеждането на нови закони и разпоредби, които правят бизнеса в страната много по-труден за чуждестранните фирми.

Например от новото законодателство по отношение данните не става ясно каква информация е безопасно да се изпраща от клон в Китай до получатели зад граница. Поредица обиски в чуждестранни дю дилиджънс фирми повдигнаха въпроса дали такива компании вече могат да извършват нормални проверки на китайски компании и мениджъри. Достъпът до официални източници на информация също беше ограничен. Сериозен удар по имиджа на Китай като глобална бизнес дестинация беше заявлението на международната правна кантора Dentons, направено през август, че ще се откаже от партньорството си с местна китайска юридическа фирма. Вътрешни източници твърдят, че регулацията в сферата на данните и страховете от произволни арести са изиграли роля това да се случи.

Правителството е добре запознато с оплакванията сред чуждестранните компании. Бизнес настроените технократи като новия премиер на Китай Ли Цян се опитват да облекчат болезнения ефект. През септември централната власт обяви, че поне засега ще смекчи някои правила за трансфер на данни. Тя също така отложи строгите правила за данъчно облагане на чужденци с още няколко години.

През 2024 г. мултинационалните компании се надяват Пекин да направи още някои отстъпки в полза на бизнеса. Но те също така не трябва да се изненадват, ако още мениджъри получат забрани за напускане. Годините на ковид в Китай промениха начина, по който неговите управници гледат на външния свят. Те се вълнуват по-малко от това как чужденците ги възприемат и не е особено вероятно да се откажат от фокусирането си върху сигурността за сметка на икономическия растеж. "Новата нормалност", изглежда, е тук, за да остане.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар