🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фонд от ЮАР и българската AG Capital купуват офиси с оценка 300 млн. евро

Освен в София и Букурещ новата смесена компания Lion's Head ще купува бизнес имоти и в Унгария, Гърция и страните от бивша Югославия

Представителят на южноафриканската Old Mutual Хайн Смит, основателят и основен собственик на AG Capital Христо Илиев и Сергей Койнов, мениджър на смесеното дружество (от ляво надясно)
Представителят на южноафриканската Old Mutual Хайн Смит, основателят и основен собственик на AG Capital Христо Илиев и Сергей Койнов, мениджър на смесеното дружество (от ляво надясно)
Представителят на южноафриканската Old Mutual Хайн Смит, основателят и основен собственик на AG Capital Христо Илиев и Сергей Койнов, мениджър на смесеното дружество (от ляво надясно)    ©  Юлия Лазарова
Представителят на южноафриканската Old Mutual Хайн Смит, основателят и основен собственик на AG Capital Христо Илиев и Сергей Койнов, мениджър на смесеното дружество (от ляво надясно)    ©  Юлия Лазарова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Българската холдингова група в сферата на недвижимите имоти AG Capital и имотното подразделение Old Mutual Property на южноафриканската инвестиционна група Old Mutual Group създават ново инвестиционно дружество, което ще придобива бизнес имоти в България и региона. То ще се казва Lion's Head Investments и ще е базирано в София, като първите активи в портфолиото му са столичните "Полиграфия офис център" и "Мегапарк", както и офис паркът Oregon в Букурещ. Последните два офис комплекса са договорени, но сделките чакат разрешения от регулатори.

Новият инвеститор

Общата оценка на петте сгради е от порядъка на 310 млн. евро, а съвкупната им отдаваема площ е 235 хил. кв.м първокласни офис площи, уточняват инвеститорите. Разположеният на столичния булевард "Цариградско шосе" проект "Мегапарк" (до The Mall) е с РЗП от 75 хил. кв.м, а сред наемателите му са PPD, Experian, GlaxoSmithKline, Interoute, Huawei, Strabag, LG Electronics и др. Румънският комплекс Oregon Park в северния бизнес район на Букурещ включва три офис сгради клас А, една от които все още е в процес на изграждане. Другите две са изцяло отдадени под наем на компании като Oracle, Deloitte и Euler Hermes.

Фокусът на новата инвестиционна компания Lion's Head Investments ще бъде върху придобиването на знакови сгради на добри локации и с дългосрочни наематели. Към момента портфолиото е изградено изцяло от офис проекти, но няма да има ограничения за инвестиции и в други бизнес имоти – ритейл площи и логистични обекти, уточняват от Lion's Head. В географско отношение освен в България и в Румъния дружеството ще търси възможности за инвестиции и в Унгария, Гърция и страните от бивша Югославия.

"България и Румъния, както и целият регион на Югоизточна Европа имат своите значими преимущества – стабилен ръст на БВП, ниски данъци, атрактивен пазар на труда, фискална предпазливост", коментира Хайн Смит, който до декември 2017 г. е бил инвестиционен директор на Old Mutual Property, а сега влиза в борда на директорите на Lion's Head Investments. Инвестиционната компания с фокус върху недвижимите имоти Old Mutual Property е част от създадената преди повече от 170 години в Южна Африка и понастоящем базирана в Лондон инвестиционна, спестовна, застрахователна и банкова група Old Mutual Group. Тя оперира в 35 държави, а пазарната й капитализация е 13 млрд. долара.

Член на управителния орган на новото съвместно дружество между AG Capital и Old Mutual Group ще бъде и основателят и основен собственик на българския холдинг Христо Илиев. Изпълнителен директор на Lion's Head ще бъде дългогодишният мениджър от AG Capital Сергей Койнов, който през последните години управлява проекта "Полиграфия офис център".

Разширяването на "Полиграфия"

Офис проектът, който е разположен в западната част на бившия Полиграфически комбинат в София, беше съвместна инициатива на AG Capital и английския фонд за недвижими имоти Northridge Capital, като през есента на миналата година българският холдинг изкупи дела на британския си партньор. Междувременно през 2016 г. започна изграждането на втори корпус на проекта, който беше официално открит във вторник. Инвестицията във втората фаза е 10 млн. евро. Със строителството на втората част капацитетът на "Полиграфия офис център" се разширява с допълнителни 10 хил. кв.м първокласни офиси, с което общата отдаваема площ на проекта достига 35 хил. кв.м.

"Сградата е изцяло отдадена под наем на престижни международни компании като Bosch, EY, GfK, Groupama, Stars Group, Kostal, Ubisoft и на успешни български компании като "Онтотекст" и Indevr", съобщава Койнов. Освен офис пространства проектът включва и търговски площи, както и конферентен център за 150 души. В момента в "Полиграфия офис център" работят около 2000 души, като капацитетът на сградата е около 3000 души, уточнява мениджърът.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanishev_ltd avatar :-|
    stanishev_ltd
    • - 3
    • + 2

    Много пари има за пране.

    Нередност?
Нов коментар