🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AG Capital става едноличен собственик на "Полиграфия офис център"

Българският холдинг изкупува дела на британския си партньор Northridge Capital в проекта

Сделката се очаква да бъде приключена до края на годината
Сделката се очаква да бъде приключена до края на годината
Сделката се очаква да бъде приключена до края на годината    ©  Мария Съботинова
Сделката се очаква да бъде приключена до края на годината    ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цената, срещу която британският партньор излиза от начинанието, не се съобщава.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на холдинговата група AG Capital да придобие едноличен контрол върху компанията "Полиграфия офис център", която е собственик на едноименния комплекс на столичния булевард "Цариградско шосе". Проектът, който е разположен в западната част на бившия Полиграфически комбинат в София, е съвместна инициатива на българския холдинг и английския фонд за недвижими имоти Northridge Capital. Цената, срещу която британският партньор излиза от начинанието, остава неупомената. От AG Capital коментираха пред "Капитал", че се очаква сделката да бъде финализирана до края на 2017 г.

Раздялата

Решението на антимонополния регулатор е с дата 12 октомври. От публикувани в Търговския регистър документи се вижда, че на извънредно общо събрание на акционерите на "Полиграфия офис център", проведено на 19 октомври, от съвета на директорите е освободен управляващият директор на Northridge Capital Рей Терафранка. Към същата дата като мажоритарен акционер на компанията с дял от 75.6% вече фигурира AG Capital, а останалите акции остават собственост на "Капитал инвест БГ", чийто едноличен собственик е регистрираното в САЩ дружество Panorama Estates. От българската група не коментират дали са свързани пряко и непряко с миноритарния акционер.

Допреди сделката мажоритарният пакет от 50.5% от капитала на "Полиграфия офис център" се държеше от регистрираната в Холандия WBL Continent Cooperatie, чийто собственик от своя страна е регистрирано в Люксембург дружество, а AG Capital държеше пряко 25.1% от акциите. От българския холдинг не дават информация и дали холандската компания е изцяло под контрола на британския фонд, или собствеността в нея е била поделена.

Проектът

Сградата беше придобита през 2008 г. от строително-инвестиционната BLD ("Бългериан ленд дивелъпмънт", която е част от AG Capital. Две години по-късно, след като беше реновирана, цялата обновена площ от 18.3 хил. кв.м офиси и търговски пространства беше отдадена под наем. Сред основните наематели в момента са дружества като Ernst and Young (EY), GfK, Ubisoft, Grоupama, Melon, Allianz Bank, Банка ДСК и др.

През 2016 г. инвеститорите започнаха изграждането на втори корпус, който ще предложи на пазара допълнителни 10 хил. кв.м офиси клас А. От AG Capital съобщават, че част от новите площи ще бъдат заети от някои от досегашните наематели, които ще се разширят и/или преместят в новата сграда. Сред тях са например EY и Melon, посочват от холдинга. По информация от пазара сред новите наематели, които ще влязат във втората сграда, се очаква да бъде Bosch.

Във втората фаза на проекта ще бъдат вложени 10 млн. евро, а с реализацията й на практика ще бъде изпълнена първоначалната идея за комплекса. Още при старта й инвеститорите съобщиха, че очакват новият корпус да бъде готов до края на 2017 г. Сега от AG Capital потвърждават датата, като уточняват, че целият комплекс, който сумарно включва 27 хил. кв.м висококачествени офис площи, вече е напълно отдаден под наем.

"Предстои да се разшири и миксът от допълнителни услуги в комплекса, като ще се реализира най-новата концепция на [веригата заведения за бързо хранене] "К експрес" – комбинация между кантина и магазин за бързооборотни стоки", съобщават от AG Capital.

Все още няма коментари
Нов коментар