Forton: Средният наем на първокласни офис площи в София достига 14 евро за кв.м

През първото тримесечие няма новозавършени сгради, но от планираните за 2018 г. над половината вече са наети

Най-високи цени са постижими при офис сградите в централните райони и по протежение на големите булеварди в София
Най-високи цени са постижими при офис сградите в централните райони и по протежение на големите булеварди в София
Най-високи цени са постижими при офис сградите в централните райони и по протежение на големите булеварди в София    ©  Надежда Чипева
Най-високи цени са постижими при офис сградите в централните райони и по протежение на големите булеварди в София    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има лек ръст при наемите за първокласни офис площи в столицата през първите три месеца, отбелязват консултантите от Cushman & Wakefield Forton. През 2017 г. средната наемна цена за офиси клас А в София бяха 13.5 евро/кв.м, като през първото тримесечие на 2018 г. тя е достигнала 14 евро/кв.м.

За високия клас офисни пространства наемите започват от 12 евро/ кв.м, като според локацията достигат до 14 евро/ кв.м. Най-високи са цените по протежение на главните булеварди и централната част на града. За офис пространствата от клас Б наемните цени продължават да бъдат в диапазона между между 9 и 11 евро/кв.м.

Делът на незаетите офис площи пък се свива до 9.2% заради липсата на новозавършени сгради през тримесечието и активното търсене на наемателите. През следващите години нарастващото предлагане обаче ще доведе до плавен ръст на свободните площи в столицата, прогнозират от Forton. Сред по-големите сделки за периода е тази за 6300 кв.м офиси в сградата Office Park Central, наети от аутсорсинг компанията 60К. Наред с още няколко по-големи сделки от Forton отчитат, че вече над 50% от офис сградите, които ще бъдат завършени през тази година, вече са отдадени под наем.

"Наемодателите остават в комфортна позиция в резултат от все още ограниченото предлагане на първокласни офис площи и това доведе до нов плавен ръст на наемите. Очакваното завършване на над 190 000 кв.м нови офиси тази година обаче ще балансира пазара и не очакваме наемите да продължат да се покачват", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Общо 36 296 кв.м офисни площи са били наети през първите три месеца, което се равнява на 4% ръст на наемните сделки спрямо същия период миналата година, показват още данните на консултантската компания. Този ръст е своебразно продължение на рекордния обем от сделки за 200 хил. кв.м през изминалата година, а основна движеща сила на пазара продължават да бъдат предимно компании от IT и BPO сектора, които се разширяват или търсят по-добра локация.