Гангстерът "Барбекю", който контролира бедняшките квартали на Хаити и призовава към революция

Бившият полицай Джими Шеризие иска да свали от власт проваленото правителство

"Битката, която водим, ще свали не само правителството на Ариел Анри", заявява Шеризие.
"Битката, която водим, ще свали не само правителството на Ариел Анри", заявява Шеризие.
"Битката, която водим, ще свали не само правителството на Ариел Анри", заявява Шеризие.    ©  Reuters
"Битката, която водим, ще свали не само правителството на Ариел Анри", заявява Шеризие.    ©  Reuters
Темата накратко
  • По данни на ООН банди като Г-9 контролират около 80% от столицата Порт-о-Пренс.
  • Смята се, че много от бандите имат връзки с членове на хаитянския елит.
  • Премиерът Анри обяви, че ще подаде оставка след избирането на преходен съвет за управление на страната.

От най-бедните гета на един от най-опасните градове в света гангстер призовава за въстание в обхванатата от беззаконие Хаити. Джими Шеризие настоява, че прякорът му Барбекю идва от крайпътното заведение за пържени пилета на майка му, а не от репутацията му на човек, който изгаря хора живи. Миналата седмица обаче бившият полицай, превърнал се във военачалник, се изправи срещу правителството, представяйки се за революционер, действащ от името на потиснатите в Хаити, разказва Financial Times.

Оръжието му е организирането на масово бягство от затвора на 3800 затворници, докато премиерът Ариел Анри беше в Кения и молеше за помощ в областта на сигурността, за да въведе ред в държавата си.

"Битката, която водим, ще свали не само правителството на Ариел Анри", заявява Шеризие пред група въоръжени с пушки във видео, публикувано в социалните мрежи преди бягството от затвора и последвалите нападения срещу летището и полицейските участъци. "Това е битка, която ще промени цялата система."

В началото на миналата седмица той стигна по-далеч, като каза: "Ако Ариел Анри не се оттегли, ако международната общност продължи да подкрепя Ариел Анри, те ще ни доведат директно до гражданска война, която ще завърши с геноцид." Облечен в бежова бронежилетка по време на пресконференция в столицата Порт-о-Пренс, той добави: "Нашата цел е да разбием системата".

Няколко дни по-късно Анри обяви, че ще си подаде оставката след формирането на преходен съвет за управление на страната.

Кои са бандите и как се обединиха

Г-9 на Шеризие - първоначално група от девет банди, от години насам набира сила, като привлича други въоръжени групи и запълва вакуума във властта, оставен след убийството на президента Жовенел Моис през 2021 г. при обстоятелства, които остават загадъчни. Смята се, че много от бандите имат връзки с членове на хаитянския елит. Според InSight Crime, която разследва престъпни мрежи в Латинска Америка, G-9 е получавала половината от приходите си от правителството на Моис преди смъртта му.

Наскоро Г-9 сключва съюз със съперничещи си банди, известни на хаитянския креолски език като Viv Ansanm или "Живеещи заедно", за да атакуват "стратегически места", казва Шеризие, чийто план за действие освен отстраняването на Анри остава неясен. В разрастващите се бедняшки квартали под контрола на Шеризие, където няма канализация, електричество и течаща вода, са изрисувани стенописи, изобразяващи го като аржентинския революционер Че Гевара.

Най-малкият от осем деца, чийто баща умира, когато е на пет години, Шеризие е казвал, че се е вдъхновил от Франсоа Дювалие, бруталният диктатор, управлявал Хаити от 1957 до 1971 г. Веднъж обаче той казва пред AP: "Никога не бих избил хора от същата социална класа като мен. Аз живея в гето. Знам какво представлява животът в гетото."

По данни на ООН банди като Г-9 контролират около 80% от столицата Порт-о-Пренс. Те изнудват бизнеса и отвличат за откуп както богати, така и бедни жители, като в същото време се борят помежду си за територия. Полицията, която има само 9 хил. служители, е превъзхождана от бандите във всяко отношение. Всяка банда действа зад невидими граници в бедняшките квартали, управлява ги като феодални владения, раздава храна и дава разрешение на неправителствени организации, които често са администратори на основни услуги в Хаити, да работят в тях. В своите квартали лидерите на бандите се придвижват с автомобили, откраднати от жертвите на отвличания.

По данни на ООН миналата година над 8400 души в Хаити са станали жертва на групово насилие, включително убийства, наранявания и отвличания, като според ООН положението е достигнало "критична точка". През 2023 г. около 200 хил. души са били разселени, а хаитяните вече съставляват значителен брой мигранти, задържани на южната граница на САЩ, което създава главоболия на администрацията на президента Джо Байдън.

"С това сближаване на бандите под ръководството на Барбекю вече не става въпрос просто за това, че могат да правят каквото си искат от гледна точка на престъпността; той го позиционира като революция", казва Джулиан Моро, регионален директор по сигурността в International SOS, доставчик на услуги за сигурност и здравеопазване, който често работи във военни зони. "Ако случаят е такъв, можем да очакваме повече опити за превземане и задържане на стратегически активи като летището и морските пристанища."

Пътят на Шеризие

Въпреки усилията си да се изяви като популистки политик, Шеризие остава страховит военачалник, за когото ООН твърди, че е участвал в няколко кланета, включително и в такива, когато все още е бил полицейски служител. При едно от тях през 2018 г. в бедняшкия квартал Ла Салин в Порт-о-Пренс са убити повече от 71 души, 400 къщи са подпалени, а най-малко седем жени са изнасилени от банди.

"Той е вулкан, винаги готов да изригне", казва Луи-Анри Марс, който от десетилетия работи по инициативи за укрепване на мира в Хаити и през годините се е срещал няколко пъти с Шеризие. "Той има известна харизма, мислител е, но е и насилник".

Пет години икономиката се свива

Социално-политическата нестабилност, засилваща се несигурност и масово напускане на населението в други страни са причините хаитянската икономика да не успя да се върне към растеж през 2023 г., като за пета поредна година изпадна в рецесия. Брутният вътрешен продукт, който през 2022 г. спадна с 1.7%, се сви с още 1.9% през миналата година.

Марс допълва, че нападенията, извършени през последните седмици от бандите на Шеризие и други, включително срещу полицейски участъци, които биха могли да бъдат използвани от предложената многонационална мисия, представляват "превантивен удар" преди евентуална международна намеса, насърчавана от Анри.

Славата на Шеризие се затвърждава през септември 2022 г., когато неговата банда блокира най-големия терминал за гориво в Хаити, заграбва 25 хил. тона дизел и предизвиква енергийна криза в страната, където много домове разчитат на генератори за електричество. През следващия месец ООН го санкционира за участие в "действия, които застрашават мира, сигурността и стабилността на Хаити" и за извършване на "сериозни нарушения на правата на човека", като добави към съществуващите санкции на САЩ срещу него. Оттогава насам Шеризие е сравнително слабо популярен, докато през последните седмици отново не попада в центъра на вниманието с редица нападения.

Някои наблюдатели обаче се питат дали неговата привидна власт не се дължи повече на умението му да поддържа връзки с обществеността, отколкото на реално влияние. "Понякога комуникациите му са по-ефективни от властта, която притежава", казва Флавия Маурело, директор за Хаити на AVSI, италианска благотворителна организация, която работи в много квартали, контролирани от банди.

Маурело добавя, че хуманитарната ситуация вероятно ще се влоши в резултат на действията на Шеризие и последвалите гранични ограничения от страна на съседната Доминиканска република. "Хаити зависи от вноса и ако на пазарите няма стоки, това ще се отрази на цялата страна", казва тя. По данни на ООН около половината от 11.4-милионното население на Хаити изпитва недостиг на храна.

След ескалацията на сраженията през миналата седмица 15 хил. души са били разселени, съобщава ООН, а премиерът Анри не беше в страната. За последен път беше видян на публично място миналия петък в Найроби, въпреки че във вторник правителството на Пуерто Рико потвърди, че той е на територията на САЩ. Вашингтон, който призова за "ускорен преход" в Хаити, заяви, че няма да помогне на Анри да се прибере у дома.

Премиер без избори

Бивш неврохирург, Анри пое поста министър-председател с подкрепата на САЩ след убийството на Моис, въпреки че много хаитяни поставят под въпрос легитимността му и протестират срещу него. Беше планирано той да се оттегли до 7 февруари и да проведе избори, но на срещата на върха на карибските лидери в Гвиана миналата седмица той заяви, че те ще се проведат до септември 2025 г., въпреки призивите за по-ранен вот. Анархията в страната обаче го принуди да обяви, че ще подаде оставка след създаването на преходен съвет за управление.

"Няма жертва, която да е твърде голяма за нашата страна, за Хаити", каза Анри във видеообръщение, разпространено в ранните часове на вторник сутринта. "Ще подам оставка след въвеждането на преходен съвет." Анри стана министър-председател и фактически лидер на страната след убийството на президента Жовенел Моис през 2021 г.

Макар и неизбран, той получи подкрепата на САЩ през по-голямата част от 32-те месеца на поста си - бурен период, през който бандите, използващи насилие, разшириха контрола си над столицата Порт-о-Пренс. Оставката на Анри беше обявена първо от президента на Гвиана Ирфан Али, председател на търговския блок Карибска общност (Кариком), след извънредна среща за Хаити в понеделник. "Потвърждаваме оставката му след създаването на преходен президентски съвет и назначаването на временен министър-председател", обяви Али в изявление в понеделник вечерта, подкрепян от други карибски лидери.

Преходен съвет, съставен от седем членове с право на глас и двама наблюдатели, включително представители на хаитянското гражданско общество, частния сектор и църквата, "бързо" ще избере временен министър-председател, каза Али. Той допълни, че на тези, които възнамеряват да се кандидатират за президент, няма да бъде позволено да участват в съвета.

Търпението на Вашингтон към Анри изглежда се изчерпа този месец, след като съюз от някогашни съпернически банди извърши нападения в Порт-о-Пренс, докато премиерът беше в американската територия Пуерто Рико. В четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Анри да "ускори политическия преход" чрез създаването на "независима президентска колегия на широка основа". По време на управлението си Анри беше крайно непопулярен в Хаити и не направи почти нищо, за да спре настъплението на около 200 банди, които по данни на ООН вече контролират около 80% от столицата.