🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България изнася безплатен ток през април, а ТЕЦ-овете едва работят

Заради огромното соларно производство страната отново е нетен износител на енергия, но системата е по-нестабилна

България отново е нетен износител на ток, но по-голямата част от него е с нулева цена
България отново е нетен износител на ток, но по-голямата част от него е с нулева цена
България отново е нетен износител на ток, но по-голямата част от него е с нулева цена    ©  Цветелина Белутова
България отново е нетен износител на ток, но по-голямата част от него е с нулева цена    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Страната отчита рекордно ниско производство на ток от въглища и рекордно високо от слънце.
  • Износът на електроенергия е на най-високото си ниво от януари 2023.
  • Системата се балансира все по-трудно, тъй като липсват системи за съхранение на енергия и адекватни заместващи мощности.

Трансформацията на енергийната система на България се случва с бързи темпове и данните на Европейската асоциация на преносните оператори ENTSO-E за април ясно показват това. Страната отчита рекордно ниско производство на ток от въглища и рекордно високо от слънце, а износът на електроенергия е на най-високото си ниво от януари 2023.

Зад тези факти обаче се крият и немалко проблеми. С нарастването на дела на соларните централи става все по-трудно да се балансира системата, тъй като липсват системи за съхранение на енергия и адекватни заместващи мощности. Получава се така, че в един момент електроенергийната система може да прелива от ток, а в следващия да има недостиг. Освен това свръхпроизводството, което иначе позволява износа на ток, понижава драстично цени и в много часове те вече са близки или под нулата. Така се оказва, че износът на енергия, общо взето, не носи финансови ползи.

В същото време българските домакинства няма да могат да се възползват от ниските цени на тока на свободния пазар, тъй като депутатите решиха да дадат още една година, в която тарифите ще се определят от КЕВР. Така потребителите ще плащат за по-скъпата енергия на ТЕЦ "Марица-изток 2".

С 50% по-малко ток от въглища

Изминалия месец е бил най-слабият април за въглищните ТЕЦ-ове досега. Данните на ENTSO-E сочат, че общо всички централи са произвели 552 хил. МВтч. За сравнение през април 2023 производството е било 909 хил. мВтч, а същия месец на 2022 - 1856 мВтч. През базовата 2019 г. пък въглищният ток за месец април е бил 1358 мВтч.

Данните не са много по-различни, ако се вземат четирите месеца от началото на годината. За този период въглищното производство е 3359 мВтч, което е с 44% под нивата от миналата година и с 52% под базовата 2019 г., която е заложена в Плана за възстановяване и спрямо която България се е ангажирала да постигне намаление на CO2 емисиите от енергетиката с 40% до 2026 г.

Или казано иначе - страната преизпълнява тази цел още сега без никакви административни мерки за ограничаването на въглищните централи, дори напротив - има изрична заповед ТЕЦ "Марица-изток 2" да работи за регулирания пазар на бита.

Намаляването на въглищния ток ще продължи и в следващите месеци - обикновено май и юни са с най-ниските стойности, като тази година ще има и допълнителен натиск от голямото производство на соларните централи.

Двойно повече слънчева енергия

Именно фотоволтаичните централи са тези, които компенсират спада при въглищата. През април те са генерирали 450 хил. мВтч, което е исторически най-големият месечен резултат, а тепърва идват летните месеци с повече слънцегреене. За сравнение, рекордния месец от миналата година е август, когато соларите са произвели 429 хил. мВтч.

Спрямо миналия април ръстът е повече от двоен, а спрямо април 2019 - четворен. Тъй като нови соларни мощности се въвеждат в експлоатация почти всеки месец, е много вероятно този темп на нарастване да продължи през цялата година.

Още през май пък е почти сигурно, че соларите ще изпреварят ТЕЦ като източник на електроенергия в страната. И това ще остане непроменено поне до септември. Което създава изцяло нова реалност в сектора.

Иначе ВЕИ като цяло (солари, вятър и ВЕЦ) вече изпреварват ТЕЦ значително. Делът на зелената енергия през април достига 31% от общото производството, докато този на въглищните централи е само 17.5%.

Все по-малко потребление на ток

Заедно с производството се променя и потреблението на енергия. Не само този април, а и четирите месеца от началото на годината сумарно имат най-ниската консумация за последните 6 години.

До голяма степен това се дължи на по-меката зима и бързото затопляне още в края на март. Но има и други фактори като собственото производство на ток, което все повече бизнеси прилагат.

От 2022 г. насам бяха инсталирани стотици, ако не и над 1000 мегавата соларни панели за собствени нужди върху складове и заводи. Те понижават необходимостта от закупуване на енергия от мрежата, в резултат на което централизираното производство намалява. А с въвеждането на батериите този ефект ще се засили още повече.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 3

    Всичко това беше предвидено отдавна, още по времето на тройната свинщина (коалиция) когато подписаха набързо договора за руските реактори, които уж бяха за нова АЕЦ в Белене. Още тогава експертите обясняваха, че нова голяма централа няманда има пазар за тока поне 6 месеца в годината, съответно централата ще трябва да получава пари от бюджета

    Нередност?
  • 3
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 5
    • + 5

    Май Европа се усети ,че трябва да се инвестира в акумулиращи мощности . Впрочем при отрицателни цена сигурно и без директиви на пазарен принцип те ще се развият . Дори домашни от всякакъв вид ще има на пазара когато битовите потребители излязат на свободният пазар . В същото време някакви идиоти решават ,че ни трябват 7-8 блок в Козлодуй . Прилича на опит за индулгенция по Магнитски и корупция .

    Нередност?
  • 4
    Rosty avatar :-|
    Ростислав
    • - 3
    • + 6

    Страшна трансформация, изнасяме ток на отрицателни цени, а като заспят ФЕЦ, внасяме на 80-100 евро. И правим дисбаланси на честотата в Европа. Сега ще скачаме на батерии и там ще е следващото набълбукване. Като духне вечер повече вносен вятър, като тръгне и ПАВЕЦ, ще стоят пълни и в очакване на Годо. ;)

    Нередност?
Нов коментар