🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идват първите 640 млн. лв. за трансформацията на Стара Загора, Кюстендил и Перник

Какви фондове за справедлив преход могат да очакват хората и бизнесът във въглищните региони?

Дейността на "Мини Марица-изток" е спаднала наполовина през последната година заради драстично понижената работа на ТЕЦ-овете.
Дейността на "Мини Марица-изток" е спаднала наполовина през последната година заради драстично понижената работа на ТЕЦ-овете.
Дейността на "Мини Марица-изток" е спаднала наполовина през последната година заради драстично понижената работа на ТЕЦ-овете.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Дейността на "Мини Марица-изток" е спаднала наполовина през последната година заради драстично понижената работа на ТЕЦ-овете.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • До няколко месеца се очаква да бъдат отворени фондове за енергийна ефективност, за бизнесите в климатичен преход и развитието на индустриалните зони в Стара Загора, Кюстендил и Перник.
  • В момента се сформират подкомитети, които да осигурят ефективно сътрудничество с местните власти за справедлив преход.
  • Ще се направи картографиране на 15 000 пряко заети и 30 000 косвено засегнати хора и малки бизнеси, за да бъдат подпомогнати.

Фондовете за справедлив преход на регионите може да се отпушат скоро и ако политическа обстановка не ги препъне отново, към бизнеса и хората в Стара Загора, Перник и Кюстендил ще се насочат близо 640 млн. лева още в рамките на тази година.

Териториалните планове на за трите региона бяха одобрени в края на миналата година, с което в последния момент България получи достъп до 1.2 млрд. евро за трансформация на въглищните ни региони. Това беше проява на разбиране от страна на ЕК, за да не изгубим напълно средства за справедлив преход, след като заради забавянето страната вече изпусна 100 млн. евро по Фонда за справедлив преход, който е част от програма "Развитие на регионите" 2021 - 2017 година.

Въпросните териториални планове са за създаването на нови работни места и икономически дейности за справедлив преход в замяна на постепенното премахване на въглищата и намаляването на емисиите на въглероден диоксид. И реално могат да помогнат на енергетиците за осигуряването на алтернатива след въглищата.

Без значение от политическите битки и популистки обещания трансформацията в регионите се случва. Но ситуацията не е толкова лесна, когато започнем да говорим за конкретните начини това да се случи. По оценки на Министерството на труда и социалната политика пряко засегнати са 15 000 души, а непряко засегнатите хора и бизнеси във въглищните региони надхвърлят 30 000 души.

В очакване на финансирането

Първата вълна от процедури за справедлив преход по програма "Развитие на регионите" се очаква през следващите месеци, съобщиха за "Капитал" от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

  • Най-рано ще се отвори тази за подкрепа за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност. Безвъзмездната помощ по нея е 186.5 млн. лева.
  • През юни се очаква да бъде отворена и процедура за 60 млн. лева за обучения за професионална квалификация и преквалификация на заети лица в предприятия, засегнати от климатичния преход.
  • Тогава трябва да започне и проект за картографиране на уменията на косвено засегнатите лица в най-силно засегнатите от климатичния преход области за 1 млн. лева, която ще започне през есента.
  • 250 млн. лева ще бъдат насочени към малки и средни предприятия за адаптация към икономически преход през есента или до края на годината. В този срок ще тръгне и процедурата за изграждане на индустриални и логистични паркове с безвъзмездна финансова помощ 140 млн. лева.
  • Съвсем скоро се очаква да бъдат сформирани и подкомитетите за справедлив преход за реализиране целите на териториалните планове за справедлив преход. Затова се предвиждат 1.5 млн. лева, а мярката се планира да тръгне до края на юни, когато ще стартира самата работа на новосъздадените подкомитети в трите региона.

В момента министерството подготвя насоките за кандидатстване за планираните процедури за справедлив преход по програмата "Развитие на регионите" 2021 - 2027, уточниха от администрацията.

Какво се случва сега

Териториалните планове за справедлив преход бяха одобрени от ЕК на 22 декември 2023 г., но изпълнението им е свързано с изграждане на местни партньорства чрез създаване на подкомитети по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027.

През януари 2024 г. започнаха процедурите по сформиране на местните подкомитети за справедлив преход в засегнатите области Перник, Кюстендил и Стара Загора, съобщиха за "Капитал" от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

ЕК даде полезни насоки в тази сфера. С решение на Комитета за наблюдение на програмата и на база опита на други държави бяха одобрени структура и функции на подкомитетите, които ще бъдат ръководени съвместно между ръководителя на управляващия орган и областните управители в трите района, посочиха от още от регионалното министерство. Проведени бяха и координационни срещи за уточняване на ангажиментите и задачите на местните структури.

В момента на областно ниво се провеждат процедури за подбор на участници в съставите на подкомитетите. Те ще включват широк кръг от представители и заинтересовани страни на местно ниво, близки до гражданите, работещи в сътрудничество и диалог, които пряко са ангажирани с изпълнението на инвестициите от териториалните планове, познават спецификите на конкретната територия и знаят за необходимите конкретни дейности, които трябва да бъдат изпълнени в подкрепа за развитието на региона.

В работата на подкомитетите за справедлив преход могат да участват и външни експерти и наблюдатели, в зависимост от конкретните теми, разглеждани на заседанието, посочиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Местните подкомитети ще са структури към Комитета за наблюдение на програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027. Те трябва да осигурят ефективно партньорство и структуриран диалог и сътрудничество с местните власти.

В допълнение ще имат функции, свързани с наблюдението и отчитането на напредъка по инвестициите на регионално ниво, ще идентифицират рискове при реализацията на дейностите, както и ще предлагат на Комитета за наблюдение на програмата възможности за преодоляването на пропуските, предложения за изменения и актуализации и т.н.

Рискът е тези подкомитети да бъдат с голям състав и могат да се превърнат в говорилня, чиято ползва ще бъде спорна, коментират представители на местните общности. Само общините в област Стара Загора, кметовете и синдикатите наброяват повече от 20 души.

Процедурите за избор на членове се случваха буквално до вчера.

Румяна Грозева, директор Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР) Стара Загора
Румяна Грозева, директор Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР) Стара Загора

Процедурите за избор на членове на подкомитетите се случваха буквално до вчера, коментира и Румяна Грозева, директор Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) Стара Загора, една от организациите, които е поканена да се включи в подкомитета за региона на Стара Загора.

Паралелно със структурирането на подкомитетите за справедлив преход се подготвят и процедурите за предоставяне на финансиране по Фонда за справедлив преход. Вече са проведени партньорски срещи както с представители на централната власт, основно Министерството на труда и социалната политика и Министерството на енергетиката, така и на местната власт, обясниха от МРРБ.

А как ще бъдат подпомогнати хората

"Някой спомня ли си 1997 г., когато с Международния валутен фонд работихме по подготвянето на ликвидация на подземния въгледобив и с миньорите направихме концепция за приватизация или ликвидация. Случи се приватизацията и като не обсъждаме как се случи тя, основната цел беше да спасим сектора. Имаше сериозно атомно и газово лоби, но те имаха голяма социална цена, ако нямаше въглища, развитието на икономиката щеше да бъде скъпо и невъзможно, споделя Александър Загоров от КТ "Подкрепа." Днес, 30 години по-късно, ситуацията е съвсем различна. Плановете са този сектор да бъде закрит окончателно до 2038 г.

"Във връзка със Зеления преход започнахме картографиране на уменията и нагласите на заетите в ТЕЦ и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това се случва съвместно с двата национално представителни синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщиха за "Капитал" от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Предстои да се разработят индивидуални профили на уменията на всички анкетирани.

Също така администрацията планира минимум 20 фокус групи със заети лица и с шефовете на предприятията. Целта е да се събере по-задълбочена информация за процесите на Зеления преход, свързан с преустановяване на добива и на производството на електроенергия от въглища, плановете на инвеститорите и мениджмънта на ТЕЦ и въглищните мини за бъдещо бизнес развитие. Затова ще се изготвят 3 обобщени доклада - за Стара Загора, Кюстендил и Перник с данни за демографското състояние и наличните умения и нагласи за развитие на заетите лица и инвестиционни намерения на мениджмънта на ТЕЦ и въглищните мини.

Информацията от картографирането е необходима, за да се планират конкретни мерки с финансиране от Фонда за справедлив преход, свързани с кариерна подкрепа, обучение, квалификация и развитие на уменията на заетите лица в секторите, засегнати от нисковъглеродния преход, обясниха от администрацията.

В зависимост от желанието хората могат да преминат обучения за осъвременяване на професионалната квалификация на хората; обучения за стартиране на собствен бизнес, вкл. осигуряване на финансова и консултантска помощ за развитие на идеята и стартиране на дейността.

Събраната информация за наличните умения и нагласите за бъдеща реализация на хората ще бъде предоставена и на бъдещи инвеститори в трите области Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще получат подкрепа от Фонда за справедлив преход за зелени инвестиции в регионите. Така те ще бъдат информирани за наличната работна сила в регионите.

Ако по програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 г. ще се картографират пряко засегнатите лица, които се оценяват на 15 000 души, по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 е планирано да се направи картографиране на косвено засегнатите лица. Това са 30 000 души - членове на семействата на заети в ТЕЦ и въглищните мини, както и работещи в свързаните индустрии.

Синдикалните организации сме единствените, които могат да работят на терен и да бъдат полезни в картографиране на всички работни места, които ще бъдат преструктурирани и бизнесите, които ще бъдат засегнати, каза Загоров от КТ "Подкрепа".

Повечето хора гледат скептично на прехода. На избори всеки обещава като на сватба, но след сватба обещанията се забравят.

Инж. Александър Загоров, конфедерален секретар КТ "Подкрепа"
Инж. Александър Загоров, конфедерален секретар КТ "Подкрепа"

Критиките на много експерти обаче са точно към синдикалните организации, които не реагираха навреме и адекватно, за да бъдат всички работещи подготвени за случващото се. Използването на проблемите на миньорите в предизборни кампании се случва много често. "Знаете ли, повечето хора гледат много скептично на прехода", признава Загоров и допълва, че не трябва да се питат хората какво биха желали да направят или какви нови умения да получат, а да се знае какви са перспективите за развитие на региона, какви реално икономически дейности има, какви инвеститори ще се появяват или как ще се трансформират съществуващите бизнеси. Тогава обученията ще бъдат ефективни.

Топлоелектрическите централи имат възможности, които не са реализирани. Те могат да сменят горивни бази, но въпросът е дали Европа ще позволи това да се случи. Дали с европейски и национални средства например може да се финансира преструктурирането на ТЕЦ "Марица-изток 2". Освен това много от работещите сега могат да бъдат заети не само за рекултивация на мините, за да може да се използват тези терени за пътища, изграждане на индустриални съоръжения.

Необходим е генерален план за "Марица-изток" и трябва да започне да се работи, защото за рекултивацията и цялостното възстановяване на терените ще има нужда от много хора. Заетите в мините може да извършват редица дейности като да поддържат електромрежите, да рекултивират терени, да изграждат ВЕИ. Така би могло да няма съкращения или намаления на заплати.

Още възможности от бюджета

88 млн. лв. от държавния бюджета са планирани за обучение на около 9000 заети и безработни и осигуряване на заетост на близо 10 000 безработни. Това предвижда проектът на Национален план за действие по заетостта през 2024 г., който предстои да бъде разгледан в Съвета за развитие и в Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерския съвет, съобщиха от МТСП.

Обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности се провеждат и от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ) към МТСП. За 2024 г. ще има средства за обучение за придобиване на професионална квалификация на над 1500 лица по професии електротехник; електромонтьор; заварчик; оператор в дървообработването; монтьор по автоматизация и др.

В Регионална дирекция "Стара Загора" са планирани обучения по професии заварчик; монтьор на енергийни съоръжения и инсталации със специалност "Възобновяеми енергийни източници", монтажник на водоснабдителни и канализационни мрежи със специалност "Вътрешни ВиК мрежи". Също за техник по транспортна техника със специалности "Автомобилна мехатроника" и "Електрически превозни средства" и др. Професиите са съобразени с профила на региона и търсенето на работодателите, отбелязват от Министерството на труда и социалната политика.

От януари тази година в центъра се вля Държавно предприятие "Българо-германски център за професионално обучение". Това е обучаваща организация с над 30 години опит, като клоновете на предприятието са регионални дирекции на центъра. Професиите, по които през 2024 г. се предлага обучение, са аудио-визуални изкуства и техника; производство на медийни продукти; администрация и управление. Но също така компютърни науки; приложна информатика; металообработване и металургия; електротехника и енергетика; хранителни технологии; строителство; хотелиерство и ресторантьорство; фризьорски и козметични услуги и др. Два от клоновете в градовете Плевен и Стара Загора са специализирани в обучението по професии в сферата на строителството, металургията, електротехниката и енергетиката, възобновяемите енергийни източници.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар