🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът окончателно: Няма да се изгаря RDF в ТЕЦ "София"

Столичната топлофикация се бори до последно за проекта със загубено финансиране

Комини ТЕЦ софия покриви
Комини ТЕЦ софия покриви
Комини ТЕЦ софия покриви    ©  Velko Angelov
Комини ТЕЦ софия покриви    ©  Velko Angelov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният административен съд окончателно отмени екологичната оценка за изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF отпадъци в ТЕЦ "София" в центъра на столицата.

Инсинераторът за RDF беше част от проекта за завод за отпадъци на София, който трябваше да произвежда горивото от смет и то да се изгаря и оползотворява от градската топлофикация. Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за съоръжението беше издадена през 2015 година от Регионална инспекция по околната среда и водите. Тя обаче предизвика протести на екологичните организации и притеснения за допълнително замърсяване на мръсния софийски въздух. Докладът беше атакуван в съда от екологичното сдружение "За земята" и няколко други организации - Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, сдружение "Независим обществен контрол", Сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" и физическо лице.

През септември 2023 г. Административен съд - София-град, отмени екооценката на инсинератора и постанови, че проектът носи сериозни рискове за здравето на софиянци. "Топлофикация София" обаче обжалва това решение.

Какво казва съдът

Сега Върховният административен съд потвърди окончателно решението на Административен съд - София-град, като потвърди, че екооценката на завода е издадена без достатъчно доказателства, че технологията е безопасна за хората.

"Съдът е направил обоснован извод, че процесното инвестиционно предложение не е аргументирано в доклада за ОВОС и РИОСВ - София, е взел решение за одобряване на доклада без наличието на достатъчно доказателства", се казва в решението на ВАС. "Напълно формално административния орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние от дейността на инвестиционното предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда", продължава то.

Загубените средства

Финалната съдебна битка за съживяването на проекта изглеждаше безпочвена, като в началото на миналата година общината спря поръчката за изграждането на инсталацията след решението на ВАС и след дълго забавяне по процедурата, обявена още през януари 2021 г.

Именно това забавяне доведе до риска да бъде изгубено еврофинансирането, защото то трябваше да бъде усвоено до края на 2023 г. - 94 млн. евро, или 183 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" и 131 млн. лв. под формата на заем от Европейската инвестиционна банка.Впоследствие стана ясно, че парите от проваления европроект за изграждане на инсталация за парно и ток от боклук в София ще отидат за ВиК инфраструктура, както и за рекултивация на затворени сметища. Това решение беше взето от Министерския съвет миналия юни.

Казусът с отпадъците на града остава, тъй като RDF-а не се изгаря, а се изхвърля на сметища.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар