🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

CTP купи "Транскапитал" и вече е номер едно по логистични площи в България

Придобиването е част от програмата на чуждата компания да инвестира общо 150 млн. евро в страната за две години

Върху терена от 150 дка на логистичният център на "Транскапитал" на бул. "Ботевградско шосе" 247 има възможност да бъдат изградени още складове с 11 хил. кв м РЗП.
Върху терена от 150 дка на логистичният център на "Транскапитал" на бул. "Ботевградско шосе" 247 има възможност да бъдат изградени още складове с 11 хил. кв м РЗП.
Върху терена от 150 дка на логистичният център на "Транскапитал" на бул. "Ботевградско шосе" 247 има възможност да бъдат изградени още складове с 11 хил. кв м РЗП.
Върху терена от 150 дка на логистичният център на "Транскапитал" на бул. "Ботевградско шосе" 247 има възможност да бъдат изградени още складове с 11 хил. кв м РЗП.
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • След сделката чуждестранният дивелопър вече е най-големият собственик на съществуващи логистични площи в България с 94 хил. кв.м
  • Придобиването е част от план на нидерландско-чешката компания да инвестира 150 млн. евро в разработването на 200 хил. кв.м складове за две години
  • Марката "Транскапитал" остава у досегашния мениджър на дружеството, който е новият голям наемател на бул. "Ботевградско шосе" 247

Нидерландско-чешката CTP придоби двата логистични центъра в София на българския логистичен разработчик и оператор "Транскапитал". За сделката информират от СТP в прессъобщение от началото на октомври. С него компанията обявява, че в рамките на две години ще инвестира 150 млн. евро в разработване на над 200 хил. кв.м отдаваеми складови площи клас А в България, а придобиването на "Транскапитал" е част от тази програма.

СТР, която е най-големият собственик и оператор на логистично-индустриални паркове в Централна и Източна Европа, влезе на доминирания от местни играчи български пазар преди две години с амбициозния план до края на 2021 г. да изгради 100 хил. кв.м индустриално-логистични площи в София. За момента тя е единственият голям международен дивелопър на този пазар в страната. След сделката за "Транскапитал" вече е най-големият собственик на съществуващи логистични площи в страната с 93.6 хил. кв.м, по данни на Colliers. Освен това има и проекти за още много. Номер две е "Индустриален парк София-изток", а три - "Логистичен парк София".

"След придобиването на Transcapital Logistics Centre и Transcapital Ring Road клиентите ни получават достъп до оптимални локации за разпространение в гъсто населената част на града, а също и в Централна България и Черноморието през магистралите "Тракия" и "Хемус", се казва в прессъобщението на СТР.

"Обединени, двата центъра, предмет на сделката, включват девет склада и три офиса с обща площ над 73 хил. кв.м. Двата обекта предлагат потенциал за изграждане на допълнителни 11 хил. кв.м и имат разрешителни за строеж за 20 хил. кв.м отдаваеми площи за развитие на складове", информират от СТР.

Собственикът на "Транскапитал" Винсент Андреев не беше открит за коментар, а Даниела Бойчева - директор бизнес развитие на CTPark за България, препрати към официалната информация. "Те ни направиха предложение, на което не можеше да се устои, и ние се възползвахме. Не бих казал, че е част от exit стратегия на г-н Андреев. Той продаде активи, но остава в страната с една от най-големите дистрибуторски компании в България - "Фортуна - КОМ", казва Герасим Михайлов, доскорошен управител на "Транскапитал", сегашен собственик на марката и нов голям наемател на СТР.

Справка в регистрите показва, че сделката за "Транскапитал" е от юни 2022 г., но по информация от пазара е била подготвяна повече от година. Осъществена е чрез продажбата на две търговски дружества - "Транскапитал еърпорт" и "Транскапитал ринг роуд", и двете с краен собственик "Андреев инвестмънт груп" на Винсент Андреев. Купувач е чешката "Си Ти Пи инвест", а цената и в двата случая не е обявена.

Бизнесът на "Транскапитал"

Складовете на дружеството "Транскапитал" на бул. "Ботевградско шосе" 247 са едни от най-големите в София. Изграждани са поетапно в продължение на 20 години върху терен от 150 дка във Враждебна. Той е заключен между булевардите "Ботевградско шосе" и "Владимир Вазов".

Базата включва седем складови бази, които според доклада за дейността са с 31 хил. кв.м РЗП, но се твърди, че реално са около 50 хил. кв.м. Първата е строена през 2001 г., а последната - през 2020 г. Освен това има четири административни сгради с площ 17 хил. кв.м (от които СТР явно признава като офисни три). Освен това на терена има потенциал за разширение с още 11 хил. кв.м, за които са проектирани три по-малки сгради - една с 5 хил. кв.м, а другите две с по 3 хил. кв.м.

Сегашните складове са високи 13 - 17 м, с хидравлични рампи и три нива на достъп - кота терен, на височина 0.6 м и 0.8 м. В базата се предлагат под наем и складове за дълбоко замразяване и охлаждане на месо, млечни продукти, шоколадови изделия и лекарства.

От доклада за дейността на "Транскапитал" за 2021 г. става ясно, че приходите на дружеството са идвали основно от отдаване под наем на недвижимо и движимо имущество. Постъпленията от тази дейност за годината са 10.5 млн. лева - с 4.5% повече спрямо 2020 г. Освен това то се занимава с транспортни услуги, продажби на стоки и гориво и има лиценз за международен автомобилен превоз на товари, но от всичко това генерира едва 100 хил. лева. Като цяло през 2021 г. дружеството свива загубата си до 167 хил. лева при 8 млн. лева предишната година.

"При продажбата на обекта средната заетост беше над 90%. Складовете бяха изцяло запълнени, а при офисите имаше малко свободни площи. Наемната цена на модерен склад беше около 5 евро на кв.м", казва Герасим Михайлов. Според източници от пазара, както обикновено при смяна на собственик, някои от досегашните наематели си тръгват, но като цяло динамиката не е голяма.

"Си Ти парк София"

Месеци преди сделката с чешката CTP Invest "Транскапитал" отделя недвижимото си имущество в дъщерното "Транскапитал еърпорт". То е оценено на 33 млн. лева, като, изглежда, капиталът е намален, защото в дружеството майка по-рано той е 40.7 млн. лева. Впоследствие "Транскапитал еърпорт" е продадено и през август е преименувано на "СТП Парк София". Според доклада в Търговския регистър плановете са след отделянето на дъщерното дружество капиталът на "Транскапитал" да бъде намален и то да бъде ликвидирано.

Собственик на търговската марка става Герасим Михайлов. Заедно с голяма част от стария си екип той продължава да оперира на пазара. В момента е наел склад от 9000 кв.м в "Си Ти парк София". Един от основните клиенти в него е "Фортуна-КОМ" - дистрибуторската компания, която остава най-големият бизнес на Винсент Андреев в България (виж карето). Капацитетът на склада е около 24 000 палета, като "Фортуна - Ком" държи 7000 от тях.

Плановете на Михайлов и неговия екип са да наеме и още една от бъдещите сгради от 3 хил. кв.м, която ще бъде продължение на съществуващия склад и ще разшири отдаваемия обем до 30 000 палета.

"Фортуна-КОМ"

"Фортуна-КОМ" на Винсент Андреев, е една от най-големите дистрибуторски компании в България. Тя е национален представител на L'Oreal Paris, Garnier и Mixa и има права за дистрибуция на българския пазар на Storck, Kraft Heinz, Bahlsen, Wilkinson Sword, Tchibo и др. В доклада за дейността пазарният й дял в България е оценен на 9%. "Фортуна-КОМ" има регионални офиси и складови площи в цялата страна и близо 300 служители. През 2021 г. приходите й нарастват с 9% до 97.7 млн. лева и тя е с нетна печалба 3.15 млн. лева.

"СТП София ринг роуд"

Втората сделка на СТР е с дружеството "Транскапитал ринг роуд", регистрирано през 2018 г. От Имотния регистър става ясно, че чрез тази компания през 2019 г. Винсент Андреев купува малко над 55 дка на "Околовръстно шосе" в близост до Кривина, на които са разположени две складови сгради с около 8000 кв.м РЗП - едноетажна с 3099 кв.м и двуетажна със складове, магазини и офиси с площ 5470 кв.м. Продавач е инвестиционната компания BSR (собственост на Edmond de Rothschild Real Estate (Eastern Europe) през дружеството "Камор и техникон дивелъпмънт". Основен наемател и тогава, и сега е дистрибуторът "Амперел".

Твърди се, че Андреев купува този обект, привлечен най-вече от възможността за разширяването му с допълнителни складови площи с още 20 хил. кв.м РЗП. Те вече са проектирани и има издадени разрешителни за строеж.

За 2021 г. "Транскапитал ринг роуд" има приходи от 730 хил. лева - с 1.7% повече, отколкото предишната година. Печалбата му е 108 хил. лева. Капиталът му е 2 млн. лева, а след сделката то е преименувано на "Си Ти парк София ринг роуд".

Другите проекти

По-рано през годината CTP започна изграждането на два собствени логистични парка CTPark Sofia West и CTPark Sofia East, които заедно предлагат общ потенциал за развитие на над 225 хил. кв.м ново логистично пространство. В същото време групата завършва изграждането на съоръжение от 15 хил. кв.м за датската компания DSV на летище София, а и стана собственик на склад от 31.2 хил. кв.м с офис 4 хил. кв.м от Cordeel Bulgaria, отдаден под дългосрочен наем на дистрибутора Orbico.

Източници от пазара коментират, че след като СTP придоби и "Транскапитал", тя остава единствената алтернатива за бизнеси, които искат да наемат голям склад в София в рамките на "Околовръстното". Притесненията им са, че в дългосрочен план това дава възможност за влияние на пазара и на наемните цени.

Помолен да коментира, Николай Георгиев, мениджър "Оценяване и консултантски услуги" в Colliers, отбелязва, че все пак има значително предлагане на логистични площи в сателитните селища извън "Околовръстен път" - на изток в Нови хан, Равно поле, Казичене, Кривина, а и на запад - в посока Костинброд, които обслужват в София. В източната част се намират и обектите на втория и третия най-големи собственици на индустриални площи в София и България.

Индустриалните площи в София

По данни на Colliers средният наем на индустриални имоти клас А в София за третото тримесечие на годината е 5 евро на кв.м, като тенденцията е към повишаване. Наемите на производствените и логистичните площи клас Б са средно 2.7 евро. Консултантската компания оценява общото предлагане на индустриални площи в София на 1 324 000 кв.м, а тези в строеж - на 193 хил. кв.м. Вакантни засега са около 5%, а нетното усвояване за третото тримесечие (наети минус освободени площи) е 49 хил. кв.м.
Извън София, CTP продължава да разширява присъствието си в Пловдив. Там тя в момента управлява производствена база от 11.5 хил. кв.м, отдадена под наем на германския доставчик на части за автомобили Willie Elbe. "Скорошните придобивания в Пловдив включват обект, който може да побере 60 хил. кв.м производствено и логистично пространство и продажба и обратен лизинг на 10 000 кв.м съоръжение, отдадено под наем на авиационен бизнес", се казва в прессъобщението.

Ремон Вос, главен изпълнителен директор на CTP:

"CTP започна двугодишна инвестиционна програма за 150 млн. евро в множество проекти в България, включително неотдавнашното придобиване на Transcapital. Чрез ускоряване на нашата стратегия за разширяване тук и като единствения голям международен дивелопър, работещ в България, ние ще бъдем в добра позиция да се срещнем с нарастващото търсене на наематели както от местни, така и от глобални компании за качествени институционални логистични и индустриални недвижими имоти.
Все още няма коментари
Нов коментар