🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От софтуера в Берлин към софийския холдинг

Преди пет години берлинчанинът Винсент Андреев наследява бизнес групата на баща си - логистика, търговия, хотели. И започва да я развива

"Имаме различни клиенти от всякакви сектори, диверсифицирали сме риска пропорционално", коментира Винсент Андреев
"Имаме различни клиенти от всякакви сектори, диверсифицирали сме риска пропорционално", коментира Винсент Андреев
"Имаме различни клиенти от всякакви сектори, диверсифицирали сме риска пропорционално", коментира Винсент Андреев    ©  Надежда Чипева
"Имаме различни клиенти от всякакви сектори, диверсифицирали сме риска пропорционално", коментира Винсент Андреев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Преди пет години берлинчанинът Винсент Андреев наследява бизнес групата на баща си - логистика, търговия, хотели. И започва да я развива.

- Най-големият логистичен парк в столицата "Транскапитал" увеличава с 12 хил. кв.м базата си от сегашните 90 хил. кв.м с инвестиция от 10 млн. лв.

- Към четирите хотела "Лион" скоро ще бъде добавен нов четиризвезден в центъра на София.

Допреди пет години берлинчанинът Винсент Андреев развива успешен бизнес със софтуерни продукти, лизинг на автомобили и управление на имоти в Германия и посещава България само за да се види с баща си. Тогава той изненадващо наследява българския бизнес на родителя си и го обединява в "Андреев инвестмънт груп". В пакета са "Транскапитал", която притежава най-големите нови логистични площи в София в комбинация с офис сгради, един от най-големите дистрибутори на бързооборотни стоки "Фортуна-ком", четиризвездната хотелска верига "Лион" и логистичен бизнес в Македония.

Андреев решава да поеме бизнеса, учи български език, за да може да управлява компаниите по-добре, и ги обединява в холдинг. Софтуерната му компания дигитализира и осъвременява процесите на работа в цялата структура, започва реновация на хотелите и продължава да развива групата. Сега, след стадия на пренастройване, Андреев успява да намери нови големи клиенти като Metro за логистичния парк, разширява базата на "Транскапитал", има нови клиенти на "Фортуна-ком" и планира да строи втори хотел в София.

Новите складове

Най-едрото начинание сега е логистичното разширение. Сегашните площи от 90 хил. кв.м, които по оценки на имотни консултанти са най-големите в София и се намират до летището, ще бъдат разширени до лятото с още 12 хил. кв.м. Инвестицията в разширяването е на стойност 10 млн. лв., като е финансирана със собствени средства и банкови кредити, казва Андреев. "Транскапитал" е създадена през 1994 г. като транспортна фирма. В течение на времето обаче се преориентира към логистиката и в момента разполага само с десетина тежкотоварни камиона. Сред основните й клиенти сега са Metro, като базата на "Транскапитал" е централен склад на магазините в България, както и Intersnack, Meggle, фармацевтични компании, дистрибуторът от групата "Фортуна-ком". Последната държи на склад продуктите на L`Oreal, Tchibo, August Storck, SCA Group, Lorenz Snack-World и Energizer Holdings.

"Имаме различни клиенти от всякакви сектори, диверсифицирали сме риска пропорционално. Сертифицирани сме за съхранение на лекарства, биохрани, а в България няма много бази, които са взели такова решение. Нашите офиси и базата са пълни и трябва задължително да се разширим, защото имаме множество запитвания за нови площи от всякакви различни фирми", коментира Винсент Андреев. "Транскапитал" поема изцяло обслужването на доставките на своите клиенти – получава, съхранява, разпределя и прегрупира получената стока за различните дестинации, партньори и магазини. "Повечето от нашите конкуренти отдават площи, докато ние "конфекционираме" стоката, предаваме я на наш или на външен спедитор, което помага на нашите клиенти да работят от която и да е точка на Европа, да поръчват стока на доставчиците си, тя да влиза тук и да разпределим директно към клиентите им", казва Андреев.

Тенденцията в компанията е не да отдава площи под наем, а да дава под наем палетни места. "Такива са съвременните изисквания. Търговията е много динамична и през единия ден клиентът може да има 10 палета, на следващия – 50, и е по-изгодно той да плаща до момента, в който тези палета са вътре в парка", допълва той.

Според Андреев строежът на новите площи ще продължи още около половин година в зависимост от това дали зимата ще бъде продължи да бъде сурова. Самата компания притежава земята и не е инвестирала в покупка и окрупняване на терените около сегашната база.

"Ние се намираме на входа на София през "Ботевградско шосе", до летището, и след няколко години при нас ще има спирка на метрото. Това е уникално пазарно предимство", смята той. И допълва, че останалите логистични центрове около летището са в по-малък мащаб.

Нов хотел

"Транскапитал" освен складови и офисни площи стопанисва и хотелската веригата "Лион". Около нея също има новини – през тази година групата ще строи втори хотел в центъра на София. В момента компанията притежава един обект на Лъвов мост, по един хотел в Банско и Боровец, както и в Слънчев бряг. Хотелите са четиризвездни и акцентът според Андреев ще продължи да бъде върху ваканционния и конгресния туризъм. Новият хотел ще бъде в центъра на столицата и до месец и половина се очаква да получи строително разрешение. Той не посочи адрес и размер на инвестиция.

Q & A

Как беше създаден вашият холдинг?

Аз съм роден в Берлин и когато бях на 20 години, започнах да търгувам с облекло в eВay. Запалих се по дигитализацията, по онлайн пазаруването и по софтуера и създадох софтуерна компания за клиъринг на транзакции за кредитни карти и за е-търговия. Когато навърших 26 години, я продадох и инвестирах в създаването на лизингова компания за автомобили, която е част от холдинга и до днес – Pfando's cash&drive. Фирмата откри 20 офиса в Германия. Преди няколко години започна имотен бум, особено в Берлин, и създадох компания за недвижими имоти, която да инвестира в търговски и жилищни сгради. В момента в портфейла ни има около 400 апартамента, целият процес по управление на недвижими имоти, от финансирането до ремонтите, отдаването под наем, отстраняването на повредите се извършва с наш собствен софтуер и правим всичко сами, без помощта на външна фирма. Преди пет години баща ми почина. Той стартира този бизнес през 1989 г. и е създател на българските компании и фирмите в Македония, които са в нашия портфейл. Когато почина, трябваше да реша да продам компаниите в България или да се преместя тук. Избрах да дойда - тогава изобщо не говорех български език и започнах да го уча, защото е много важно при такава голяма структура да се разбираме добре и служителите да знаят, че има капитан на кораба. Ако не го бях направил, целият екип нямаше да се чувства сигурен.

Запазихте ли всичко, което наследихте?

Да. Запазихме и "Транскапитал", и "Фортуна", хотелите "Лион", дружеството в Македония. Преподписахме договори с предишните ни партньори, преговаряме непрекъснато с нови, но не загубихме нищо и няма да загубим. Преди нямахме холдингова структура - като шапка на дъщерните фирми създадохме "Андреев инвестмънт груп" и аз внедрих нещата, с които обичам да работя – системи за управление на бизнеса, софтуер за анализ, оптимизация на процесите, инвестиционен контрол, HR и др. Създадохме собствен екип от програмисти, които поддържат дигиталната инфраструктура на дружествата в холдинга. Бордът на директорите управлява холдинга заедно с мен. Аз управлявам холдинга заедно с Николай Димитров. Всички дъщерни фирми имат минимум един управител, понякога - като във "Фортуна", са двама.

От български или от германски банки излиза по-евтин кредитът?

От български. Работим с местните банки, защото те познават пазара, а и попадаме извън регулациите на германските банки. Възможно е кредитът да излиза по-евтино, но те няма да финансират нищо тук. Всяка от големите глобални банки има свои партньори във финансовия сектор тук и първия път, когато попитах за кредит за българския си бизнес, ме препратиха към българската банка. Така в Германия работим с немски банки, в България - с български, в Македония - с македонски.

Голямото търсене на складове

Почти всичко ново, дори още строящо се, в складовия сегмент напоследък се запълва заради силното търсене. С наематели още преди завършването им бяха вторият етап на East Ring Logistics Park в Нови хан, Ring Road Logistic Park в Кривина, първата фаза от Industrial Park Sofia East, както и новата част от Universal Logistics Park на бул. "Цариградско шосе". В резултат от активния наемен пазар инвеститорите в повечето от изброените проекти планират или вече са започнали строителството на нови фази.

"В София през 2016 г. регистрирахме повече и по-големи сделки с наематели в логистичния сегмент и очаквам пазарът да продължи да се развива с ускорените си темпове от последните години, т.е. между 30 и 40 хил. кв.м усвояване на логистични площи, и то само в София", заяви Владимир Гюрджиев, мениджър във Forton/Cushman & Wakefield. След лекия ръст от предходната година за момента наемите във и около столицата остават стабилни на нива от €4.2/кв.м и €3.80/кв.м за площи над 5000 кв.м.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 5

    Впечатляващо!

    Нередност?
  • 2
    perata avatar :-|
    Perata
    • + 6

    Хотела на тоя човек на Лъвов мост е приличен и персонала е на ниво

    Нередност?
  • 3
    dimgeorgiev avatar :-|
    Dimitar Georgiev
    • + 4

    Дано има повече като него, браво

    Нередност?
  • 4
    _az_ avatar :-|
    _az_
    • + 3

    Добрите новини!

    Нередност?
  • 5
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 3

    Да знаем за бизнеса на братя Андрееви.
    Успех на момчето!

    Нередност?
  • 6
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar

    Всяка компания има Светла и тъмна страна. Лигендата е че са започнали 90г с 60К , DM от немския тъст?! Следва дистрибуторски бизнес, складови бази и т.н Сведущи споменават и офшорки в Лихтенщайн и Люксембург . Във враждебна се снимаха и студийни филми. Заети в групата 8000 човека. Само с късмет и талант не става.

    Нередност?
Нов коментар