🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо отвъдморската територия на Франция Нова Каледония се бунтува

Париж обявява извънредно положение на островите, които са намират в южната част на Тихия океан

Откакто Франция поема контрола над Нова Каледония в средата на XIX в., отношенията между коренното население канаки и белите заселници се изострят. Но това е най-тежкото насилие на островите от 80-те години на миналия век насам.
Откакто Франция поема контрола над Нова Каледония в средата на XIX в., отношенията между коренното население канаки и белите заселници се изострят. Но това е най-тежкото насилие на островите от 80-те години на миналия век насам.
Откакто Франция поема контрола над Нова Каледония в средата на XIX в., отношенията между коренното население канаки и белите заселници се изострят. Но това е най-тежкото насилие на островите от 80-те години на миналия век насам.    ©  Reuters
Откакто Франция поема контрола над Нова Каледония в средата на XIX в., отношенията между коренното население канаки и белите заселници се изострят. Но това е най-тежкото насилие на островите от 80-те години на миналия век насам.    ©  Reuters

Франция обяви извънредно положение в тихоокеанската си отвъдморска територия Нова Каледония, за да потуши смъртоносните бунтове, предизвикани от спорна изборна реформа. Четирима души, включително един полицейски служител, загинаха при размириците, които се разразиха на архипелага в южната част на Тихия океан тази седмица въпреки изпращането на допълнителни полицейски сили и налагането на комендантски час. В сряда президентът Еманюел Макрон осъди "неприемливото насилие" и призова за възобновяване на преговорите за намиране на политическо решение на кризата.

Обявяването на извънредно положение позволява на правителството да ограничава определени свободи без съдебен контрол, включително да забранява протести, да ограничава пътуванията и да извършва обиски.

Защо се стигна до размириците

Размириците започнаха, когато правителството пристъпи към провеждане на избирателна реформа след няколко години неуспешни преговори за цялостно споразумение, което да помири лагерите на привържениците и противниците на независимостта на Нова Каледония.

Франция предложи правото на глас в местните избори в Нова Каледония да се разшири до всички граждани, които живеят там повече от десет години, което е противно на желанието на голяма част от коренното население канак, съобщава Financial Times.

Това ще добави 25 хил. души към списъците, които не са променяни от 1998 г. насам - нещо, което според поддръжниците на промяната е недемократично и лишава някои граждани от право на глас.

Размириците започнаха, когато правителството пристъпи към провеждане на избирателна реформа след няколко години неуспешни преговори за цялостно споразумение, което да помири лагерите на привържениците и противниците на независимостта на Нова Каледония.

Провинциалните избори, които трябваше да се проведат този месец, бяха отложени, за да може френският парламент да работи по конституционна поправка за промяна на законите за гласуване, а долната камара на парламента прие проектозакон в тази насока във вторник.

Ако бъде приет, той ще отмени Споразумението от Нумеа от 1998 г., което осигури политическа стабилност в Нова Каледония за четвърт век, отчасти чрез ограничаване на правото на глас за канаките и гражданите, които са живели на територията преди споразумението.

Във вторник френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин настоя, че правителството няма да се откаже или да отложи избирателната реформа, като добави, че в Нова Каледония са изпратени 500 допълнителни полицейски служители. "Демокрацията не може да се отлага", заяви Дарманин пред радио RTL.

Какво решение се търси

Но Макрон отвори вратата за дипломатическо решение в писмо, изпратено до лидерите на Нова Каледония от групите за и против независимостта, в което ги кани в Париж за преговори. Той предложи да се откажат от предложената промяна в гласуването, ако двете страни се споразумеят за нов статут, който да определя гражданството на територията.

"Без такова споразумение, за което продължавам да призовавам и което би било от полза за всички жители на Нова Каледония, Конгресът ще се събере в края на юни", пише той, визирайки последната стъпка от процеса за промяна на френската конституция.

Напрежението между жителите, лоялни към Франция, и канаките, които подкрепят независимостта на Нова Каледония, се изостри след референдума по въпроса през 2021 г. Участвалите в него с огромно мнозинство отхвърлиха независимостта, но много канаки бойкотираха гласуването, заявявайки, че пандемията от ковид прави невъзможно провеждането на кампанията.

Икономиката на Нова Каледония е засегната от кризата, като важната за нея индустрия за добив на никел пострада. Територията, която се намира на 1500 км източно от Австралия и има население 270 хил. души, е един от най-големите производители на никел в света и дава на Франция влияние върху голяма морска зона в южната част на Тихия океан.

В сряда училищата, предприятията и летището в Нумеа бяха затворени. Дарманин заяви, че стотици хора са били ранени, а "десетки домове и предприятия са били опожарени" при насилието.

Дениз Фишър, бивш генерален консул на Австралия в Нова Каледония, която сега е гост-изследовател в Австралийския национален университет, посочва, че опитът да се наложи споразумение чрез провеждане на гласуване във френския парламент се е "провалил". Фишър коментира, че призивът на Макрон за спокойствие тази седмица рискува да нажежи обстановката, тъй като включва ангажимент за прокарване на законите за вота. "Честно казано, това си проси неприятности. Не мисля, че насилието е приключило", казва тя.

Външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс отмени посещението си в Нова Каледония тази седмица, а премиерът на Австралия Антъни Албанезе предупреди австралийските граждани в Нумеа, че трябва да бъдат бдителни.

Фишър посочва, че територията е от централно значение за претенциите на Франция да бъде значим играч в Индо-Тихоокеанския регион. "Макрон я разглежда като част от мисията на Франция като глобален играч. Той не може да си позволи да бъде възприеман като слаб", казва тя.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino

    Последната оцеляла и в XXI в колониална империя - Френската - се разпада.
    След Мали, ЦАР, Нигер, Судан в Субсахарна Африка, сега и архипелага Н.Каледония между Австралия и Н.Зеландия иска отделяне от Париж.
    Причудливо Франция обвини за размириците ... Азербайджан. И Китай, и Русия, естествено, без да посочи каквито и да било доводи.

    Единственият реален довод, обясняващ бунтовете е, че да държиш хора във феодален колониализъм днес е престъпление срещу човечеството.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Не разбирам при положение, че има общодостъпен интернет и всеки може да съпостави инфото, защо трябва да се пишат чак толкова "политкоректни" съчинения?

    Френската колония Нова Каледония е пета по наличие на запаси от никел в света! Там има три завода за преработка на суровината. Това е стратегическа суровина. Заради производството ѝ БВП на Н.Каледония в абсолютни цифри на глава от 270-те хиряди жители е по-висок от доходите на испанците и португалците, например! Да не говорим са останалите френски колонии.
    Местният парламент отпреди десетина години си извоюва правомощието да заделя за бюджета на архипелага до 1/3 от печалбите от никела.
    Е, това иска да промени Париж с изменения закон за правото на глас в Нова Каледония. Вместо на коренното население, както е досега, вече право на глас се дава на всички заселници без изключение, с което колониален Париж на следващите избори цели да свие до минимум дела на оставащата на островите печалба, а всичките пари да отиват във Франция.

    След антиколониалните революции в доскорошните френски колонии в Африка, на път са такива и в колониите им в Латинска и в Тихия океан.

    Каквото и да се говори - позор си е продължаващият френски колониализъм - най-бруталният колониализъм в историята!

    Нередност?
  • 4
    elanafh avatar :-|
    elanafh

    До коментар [#1] от "borodino":
    Интересно как пропуснахте Русия сред колониалните империи. Всичко на изток от Урал принадлежи на местните племена, които са изтребени в сталинските лагери. Но в съветските учебници нищо не пише по темата, разбира се.

    Нередност?
  • 5
    elanafh avatar :-|
    elanafh

    До коментар [#2] от "D-r D":

    А Норилский Никел колко процента от печалбите си остава в Красноярския край!? Просто ми е любопитно

    Нередност?
Нов коментар