🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": "Исторически парк" създава свои силови институции; "Мини Марица-изток" трупат нови загуби

И още: Историята на "АДМ Разград"; Как може да бъде постигнат умният дом; "Новите" български пенсионери пътуват, учат и спортуват

Топ 5 от "Капитал": "Исторически парк" създава свои силови институции; "Мини Марица-изток" трупат нови загуби
Топ 5 от "Капитал": "Исторически парк" създава свои силови институции; "Мини Марица-изток" трупат нови загуби
   ©  Капитал
   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Ветринска народна република: "Исторически парк" се въоръжава. След превземането на общината култът на Ивелин Михайлов създава свои силови институции

Село Неофит Рилски е осеяно с камери, които следят всичко случващо се в него. Камерите не са на община Ветрино, в която се намира то. Те принадлежат на "Пазителите" - фирма, която на теория охранява "Исторически парк". На практика тя работи като частна полиция на територията на Неофит Рилски, а понякога и в съседни села.

През последната календарна година "Пазителите" са извършили поне два граждански ареста, докато патрулират с брандирани коли и налагат закона в общината. По закон охранителните фирми могат да се грижат само за реда в обектите, с които имат договор. Посланието е ясно. То личи и от сайта на община Ветрино - "Исторически парк" вече е самата община. В същото време друга организация в общината, "Български юнак", провежда военно обучение на десетки хора. "Български юнак" се представя за спортен клуб, но дейността не изглежда особено спортно насочена.

2. Държавните инжекции за милиарди не успяват да подобрят финансите на "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които тепърва ще трупат нови загуби

Поредната държавна помощ за въглищния сектор в България бе одобрена спешно от парламента и стана повод за спорове дали това е правилно, ще доведе ли до дългосрочно стабилизиране на дружествата, или целта е само моментен политически дивидент на фона на наближаващите избори.

Този път парите ще отидат в "Мини Марица-изток" - по 250 млн. лв. за четири години, или общо колосалните 1 млрд. лева. И формално ще са насочени към възстановяване на нарушените при въгледобива терени - около 240 000 дка плодородна земя. Парите ще осигурят още няколко години живот на мините, но проблемът с преквалификацията на работещите там и създаването на алтернативни работни места ще се отложи.

3. Историята на "АДМ Разград": От половин завод до царевични продукти за милиард

Изграждането на завода за преработка на царевица в Разград започва през 1985 г., когато е създадено държавното предприятие "Царевични продукти". След промените в края на 80-те години строителството му е спряно и заводът остава недовършен. През 1993 г. предприятието е приватизирано от белгийската компания Amylum срещу 20 млн. долара, като новият собственик инвестира още 45 млн. долара, за да довърши строителството. Производството започва през следващата година, а заводът е преименуван на "Царамил". През 1996 г. името се променя на "Амилум България".

През 2000 г. Amylum става част от британската група Tate & Lyle, а българската компания преминава към нидерландското Eaststarch - смесено дружество между Tate&Lyle и американската Archer Daniels Midland ADM). През 2015 г. ADM придобива изцяло Eaststarch и така става едноличен собственик на "Амилум". Международната сделка включва също активи в Турция и Унгария. От 2020 г. българското дружество е преименувано на "АДМ Разград". Заводът в Разград е най-големият консуматор на царевица в България, като купува 100% от суровината си от местни производители.

4. Умният дом може да бъде постигнат както с две-три джаджи вкъщи, така и с цялостна система, свързана и управлявана с едно приложение

Представете си, че е лято, навън е голяма жега, след час ще тръгнете от работа, а вкъщи няма никого, който да включи климатика във всекидневната. Мислите си какъв задух ще е, защото навсякъде е затворено, но пък щорите са вдигнати и е напекло. Но има решение: да сте направили дома си "умен" с автоматизация на повечето ключове, контакти, осветление и т.н. И магията се случва за секунди - от приложение на телефона ви затваряте щорите и включвате климатика на подходящата температура.

Идеята за умен дом не е нова, а възниква още в научната фантастика, а през 1975 г. става възможна и след създаването на комуникационен протокол, благодарение на който могат да се регулират уреди от разстояние. Днес може да бъде управлявано по този начин абсолютно всичко, захранвано от електричество.

5. Само не ги наричайте старчета - новите български пенсионери пътуват, учат и спортуват

В България групата на новите пенсионери, с модерни възгледи за това как да прекарват времето си, расте. Тази тенденция, чиито разпознавателни знаци са както пътуванията в чужбина, но не за гледане на внуци, а за удоволствие, така и засилен интерес към подобряване на физическото здраве, както и придобиване на нови знания, не е нищо ново на Запад. Но наскоро пенсиониралите се българи са първите представители на поколение, което дефинира този нов етап в живота си самостоятелно, избягвайки от заложените роли.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар