🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Джо Байдън, президент на САЩ

Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Администрацията на Джо Байдън реши да увеличи рязко митата върху вноса от Китай, включително на електрически превозни средства, батерии и полупроводници, в опит да защити работните места в САЩ преди президентските избори през ноември. Мерките са насочени към стратегически сектори, които включват също алуминий и стомана, критични минерали, соларни панели, пристанищни кранове и медицински продукти. Тарифите ще се прилагат за китайски продукти на стойност 18 млрд. долара.

Решението вероятно ще доведе до ескалация на напрежението с Китай, който е най-евтиният и най-големият доставчик на много чисти технологии, включително на електрически превозни средства и батериите за тях. Този ход на Вашингтон идва след приключения преглед на митата върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, наложени от предишния президент Доналд Тръмп в рамките на търговската му война с Китай. Голяма част от другите мита, наложени по времето на Тръмп, се запазват.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 3

    За 2023 г в САЩ са продадени някакви си 12 000 (дванадесет хиляди) китайски електрички за около 350 млн $. Т.е. вдигането на митата, което цели оскъпяване на колите, няма да спаси американските производители, просто защото китайските електрички не са им конкуренция.

    Кучето е заровено другаде.

    Класическият западен империализъм от 80-те насам изнася ПРОИЗВОДСТВА в Китай, Индия, Мексико, Виетнам и т.н., отървавайки се от замърсяващи или недостатъчно рентабилни производства - стоманодобив, металургия, тежка химия, лека промишленост.
    За себе си запазва маркетингът, дизайнът, финансовите услуги. Прокси войната на САЩ в (и за сметка на) Украина много нагледно показа, че Западът няма нито металургия, нито машиностроене, за да произведе снаряди за колонията си. Но токива мощности има в Ю.Кория и в бившите соц. Т.е. в това отношение Западът е безпомощен, защото е съсредоточен в призводството на безумно скъпи супер-пупер единични бройки уникално въоръжение. С което война не се води, а се правят други работи - смяна на правителства, например...

    Западът, воден от колониалното си ДНК, не отчита, че единствено производството създава средна класа - инженери, експерти по процесите, технолози, логистици. Затова в Западна Европа средната класа сублимира. А се мултиплицира в работилниците на света, които за разлика от Запада твърдо се развиват като национални държави - Китай, Индия, Корея, Сингапур, Индонезия, Турция...

    В този смисъл - по Маркс - Западът вече създаде своя гробокопач.

    А Байдън изобщо не е строител на капитализма, а негов ликвидатор.
    Но вие няма как да напишете това...

    Нередност?
  • 4
    normalno_siv avatar :-|
    normalno_siv

    До коментар [#3] от "masay":

    Няма средна класа ?? Все остава висшата и безделниците…. Не виждам какво му е гробокопачеството на това. На който му се работи - да ходи в Китай, в Русия, да си бачка, колкото му душа иска, при свободните ( не при империалистите )

    Нередност?
Нов коментар