🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Пенсиите ще бъдат актуализирани с 11% от 1 юли; ЕС призова Грузия да оттегли приетия във вторник закон за "чуждестранните агенти"; Българският износ продължава да отчита спадове

Централната избирателна комисия показа образците на интегралните бюлетини, с които ще се гласува на парламентарните и европейски избори на 9 юни, както и на бюлетината от машинното гласуване.
Централната избирателна комисия показа образците на интегралните бюлетини, с които ще се гласува на парламентарните и европейски избори на 9 юни, както и на бюлетината от машинното гласуване.
Централната избирателна комисия показа образците на интегралните бюлетини, с които ще се гласува на парламентарните и европейски избори на 9 юни, както и на бюлетината от машинното гласуване.    ©  Велко Ангелов
Централната избирателна комисия показа образците на интегралните бюлетини, с които ще се гласува на парламентарните и европейски избори на 9 юни, както и на бюлетината от машинното гласуване.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пенсиите ще бъдат актуализирани от 1 юли с 11%, а не с 10%, колкото излиза по швейцарското правило след излизането на окончателните данни за осигурителния доход и инфлацията. Крайното решение беше взето във вторник от надзорния съвет на НОИ. Преди това то беше обявено от премиера Димитър Главчев в понеделник, след като темата стана повод за пререкание и обвинения между политическите сили.

Всички държавни университети и част от частните няма да работят на 20 май в знак на протест заради неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование. Това се съобщава в отворено писмо на съвета на ректорите, където се сочи, че през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват, а заплатите на академичния състав са унизително ниски и неконкурентни. В сряда правителството съобщи, че ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г.

Промените в Закона за хазарта бяха обнародвани в Държавен вестник въпреки очакванията, че президентът Румен Радев може да наложи вето. С промените се забранява рекламата на хазарта в медиите и силно се ограничава на публични места, като основният проблем е, че те бяха вкарани изненадващо преди второто четене на закона и прокарани спешно непосредствено преди старта на изборната кампания.

Свят

Израелската армия продължава да настъпва в Рафах въпреки предупрежденията от Запада да се въздържа от "голяма операция" в южния град, където се бяха събрали 1.3 млн. души (повечето избягали от войната с "Хамас"), по данни от началото на месеца. Все повече от потърсилите спасение в Рафах от опустошителната война обаче бягат от града, докато израелските бойни действия се разширяват.

ЕС призова Грузия да оттегли приетия във вторник закон за "чуждестранните агенти" и предупреди, че той би могъл да навреди на амбициите й да стане част от съюза. "Приемането на този закон оказва отрицателно въздействие върху напредъка на Грузия по пътя към ЕС", се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Декларацията беше публикувана, след като Унгария и Словакия наложиха вето на обща позиция на 27-те европейски държави.

Американският президент Джо Байдън подписа закон, забраняващ вноса на руски уран в САЩ. Белият дом заяви, че той ще помогне за намаляване на "зависимостта от Русия в областта на гражданската ядрена енергия". Русия осигурява около 12% от използваното в американските АЕЦ ядрено гориво и беше най-големият вносител на необлъчен нискообогатен уран. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че одобрените от Конгреса 2.75 млрд. долара ще позволят на САЩ да насърчат създаването на собствен капацитет.

Икономика

18% е ръстът на средната брутна заплата в София през март спрямо същия месец на 2023 г., като достига 3231 лв. по данни на НСИ.

Правителството успя да си набави още 200 млн. лв. чрез емисия шестгодишни ДЦК, след като през април за пръв път от година и половина излезе на вътрешния пазар и пласира тригодишни облигации. Постигнатата доходност 3.35% е сравнително ниска и при свит спред спрямо аналогичния германски дълг (93 базисни пункта), което показва, че въпреки поредните политически турбуленции страната продължава да е атрактивен емитент. Коефициентът на покритие е висок - по данни от БНБ поръчките са били за 445.35 млн. лв., като търсенето е надхвърлило предложеното количество 2.23 пъти.

Българският износ продължава да отчита спадове и за първите три месеца на годината продадените стоки зад граница са с над 11.1% по-малко спрямо същия период на миналата година. Само за март минусът е 10.4% и се увеличава спрямо февруари, показват данните на НСИ. Това ще е дванадесети пореден месец, в който статистиката отчита спад на българския експорт на стоки. Причините са по-ниските цени, спадналите количества горива, ток, както и застоят на икономическата активност в Европа.

Бизнес

Ритейл парковете продължават да са двигател на пазара на търговски площи в страната. От януари досега са открити четири нови обекта с общо 15 хил. кв.м площ. Към края на март 2024 г. общият обем на търговски паркове в България достига 536 хил. кв.м, сочи докладът на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton. През второто тримесечие е планирано откриването на три нови търговски парка. Наемите в моловете в София през първото тримесечие на 2024 г. достигат 39 евро/кв.м. Леко покачване в тези показатели се наблюдава и в ритейл парковете в София - наемите там достигат 11.5 евро/кв.м.

Три пъти по-добър финансов резултат за 2023 г. отчита "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) в сравнение с предходната 2022 г. Нетната печалба на държавната компания, която се занимава с диспечирането на мрежата и събирането на такси за пренос и достъп, се повишава до 250.4 млн. лв. при 91 млн. лв. година по-рано. Това е резултат от редица фактори, сред които увеличените приходи от присъединяване (с 31 млн. лв. спрямо 2022 г.), повечето постъпления от достъп за ВЕИ производителите в резултат на по-високите количества произведен ток (с 39% спрямо януари - декември 2022 г.).

Сделки и проекти

Магазинът на "Кауфланд" в Централните хали в София ще отвори за посетители на 23 май. Обектът бе открит след продължили една година ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата. Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв. Халите ще са най-централният столичен магазин на германската верига, която е лидер в търговията на дребно в България с годишен оборот над 2.2 млрд. лв. Магазинът в Централните хали е разположен на над два декара площ в историческата сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Паркингът е с 69 места. Очаква се да бъдат отворени 110 нови работни места.

След 6 години развойна дейност българският производител на биоразградимо пакетиращо фолио LAM'ON вече предлага продуктите си на пазара, съобщават от компанията. Основаният от Анджела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков стартъп цели да замени опаковките, които не могат да бъдат рециклирани, с биоразградима алтернатива от полимлечна киселина, добита от царевица. Всички продукти на LAM'ON се произвеждат от екипа от общо 9 души в производство в София.

Amazon обяви, че ще създаде повече от 3000 работни места и ще инвестира 1.2 милиарда евро във Франция, предимно в изкуствен интелект, облачни услуги и логистика. Компанията предвижда да открие 3000 нови работни места в допълнение към вече обявените за 2024 г. 2000 работни позиции. Amazon вече има 35 дистрибуторски центъра във Франция и повече от 22 хил. постоянни служители в страната.

Anglo American планира разделяне на бизнеса си, след като отхвърли предложението за придобиване от BHP. Най-голямата минна компания в света искаше да разшири медното си портфолио чрез сливане с Anglo American, като за целта предложи 39 млрд. долара (31 млрд. паунда). Тази оферта беше отхвърлена, като последва втора - за 34 млрд. паунда, но тя отново не беше приета.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар