🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво ще стане в "деня след войната" в Газа

Арабските държави започват да припознават идеята за международни мироопазващи сили в анклава

Плановете за следвоенното положение на Газа са невъзможни без ясната позиция на Израел колко дълго ще държи войските си в ивицата
Плановете за следвоенното положение на Газа са невъзможни без ясната позиция на Израел колко дълго ще държи войските си в ивицата
Плановете за следвоенното положение на Газа са невъзможни без ясната позиция на Израел колко дълго ще държи войските си в ивицата    ©  Reuters
Плановете за следвоенното положение на Газа са невъзможни без ясната позиция на Израел колко дълго ще държи войските си в ивицата    ©  Reuters

Арабските държави започват да преразглеждат идеята за създаване на международна група за опазване на мира в Газа след края на конфликта между Израел и "Хамас". Според информация на Financial Times от арабски дипломати, пожелали анонимност, резервите към идеята за международни сили в региона започват да намаляват през последните седмици.

Новината идва на фона на преговори за спиране на огъня в ивицата Газа. В понеделник палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела споразумението, постигнато от международните посредници. В същия ден Израел съобщи, че е превзел палестинската част на граничния пункт "Рафах" и отхвърли условията на "Хамас" за мирна договорка.

Сложната обстановка в Близкия Изток се оказва дипломатическо изпитание за САЩ и западните страни, които водят разговори за очертаването на рамка за регионална стабилност. Още през март служители от администрацията на американския президент Джо Байдън са обсъждали в предварителни разговори с Пентагона предложение за подпомагане и финансиране на мултинационален или палестински мироопазващ екип.

Без американско участие на място

Според информация на Politico в предварителните разговори са участвали Белият дом, Пентагонът, Държавният департамент и чуждестранните им колеги. Те са обсъждали как евентуално ще изглеждат потенциалните мироопазващи сили за сигурност в деня след края на войната. Информацията е потвърдена от четирима служители, пожелали анонимност. Въпросните групи за сигурност няма да включват американски военни на място в Газа.

Според колумниста на The Washington Post Дейвид Игнейшъс няма вариант за край на войната, ако след нея в Газа не се създадат палестински сили за сигурност, които да поддържат реда в анклава. Остава неясно кой ще обучи и екипира подобна мироопазваща група, в която биха могли да се включат някои от близо 20 000-те палестинци, които служат в организации за сигурност под управлението на Палестинската автономия.

През януари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Израел да работи с регионалните държави и умерените палестинци за възстановяването, стабилизирането и управлението на Газа след края на войната. "Това може да стане само чрез регионален подход, който включва път към палестинска държава", каза той по време на посещение в Израел.

Промяна на настроенията в арабските столици

По-рано арабски официални лица твърдяха, че няма да подкрепят международни или регионални сили, които да влязат в Газа, настоявайки, че ивицата трябва да бъде управлявана от палестинците. Но арабски дипломат посочва пред Financial Times, че настроенията в някои регионални столици са се променили през последните седмици и са повдигнали въпроса за евентуално участие на арабските страни, които се стремят да покажат "ангажираността си към мирния процес".

Преди арабски официални лица твърдяха, че няма да подкрепят международни сили, които да влязат в Газа, защото тя трябва да бъде управлявана от палестинците.

Друг арабски дипломат допълва, че всички сили ще трябва да бъдат одобрени от Съвета за сигурност на ООН и трябва да бъдат разположени за временен период, за да се даде време на палестинските власти да развият свои собствени "способни" сили за сигурност.

Въпреки това все още не е ясно кои държави биха желали да участват в подобна мисия. Трети арабски служител заявява, че това е инициатива, подкрепена от Египет, но други регионални сили, включително Саудитска Арабия, Йордания и Катар, са против разполагането на арабски миротворци. На конференция в Рияд тази седмица арабските външни министри до голяма степен дадоха двусмислени отговори на въпросите около мироопазващата мисия.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, първият дипломат на Саудитска Арабия, казва, че е "много трудно" за страната му да се ангажира с този въпрос без "яснота по отношение на другите елементи". Египетският външен министър Самех Шукри посочва, че Кайро е "готово да изиграе изцяло своята роля", като се съобрази с "риска и печалбата" и "цялостната оценка на крайния резултат".

Позицията на Израел

Плановете за следвоенното възстановяване на Газа са невъзможни без ясната позиция на Израел колко дълго ще държи войските си в ивицата, кого ще приеме за администратор и колко дълго ще продължи офанзивата. Дори и да бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, израелският премиер Бенямин Нетаняху изключва възможността Палестинската автономия да играе каквито и да било роля в посока създаване на палестинска държава.

Министърът на отбраната Йоав Галант изрази подкрепа за идеята за международно присъствие в Газа след края на войната. Но е много вероятно крайнодясното правителство на Нетаняху да отхвърли всяка подобна възможност за Западния бряг, където живеят много еврейски заселници.

По думите на Майкъл Уахид Хана, анализатор в International Crisis Group, никой няма ясен план и конкретно мислене извън реториката за това как да се разреши палестинският въпрос. "Трудно е да си представим как на практика изглежда [краят на войната], така че се появяват идеи, които изглеждат много далечни", допълва той.