🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ се канят да санкционират израелски батальон заради нарушения на човешките права

Тел Авив осъди решението на Вашингтон и се обявява против мерките

"Нецах Йехуда" от години е изправен пред обвинения за малтретиране на палестинци в Западния бряг, където е разположен от създаването му през 1999 г.
"Нецах Йехуда" от години е изправен пред обвинения за малтретиране на палестинци в Западния бряг, където е разположен от създаването му през 1999 г.
"Нецах Йехуда" от години е изправен пред обвинения за малтретиране на палестинци в Западния бряг, където е разположен от създаването му през 1999 г.    ©  Reuters
"Нецах Йехуда" от години е изправен пред обвинения за малтретиране на палестинци в Западния бряг, където е разположен от създаването му през 1999 г.    ©  Reuters
Темата накратко
  • САЩ обмислят налагането на санкции срещу израелския батальон "Нецах Йехуда", който е обвинен в нарушаване на човешките права.
  • Решението се очаква до няколко дни и ще спре доставките на оръжия за звеното.
  • Евентуалните мерки ще бъдат първото директно действие на Вашингтон срещу израелските отбранителни сили.

"Ще се боря срещу това с всички сили", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в неделя. По-рано през деня новинарският сайт Axios съобщи, че Съединените щати обмислят санкционирането на "Нецах Йехуда" - силно религиозна военна част, заради предполагаеми нарушения на човешките права в Западния бряг. Санкциите ще забранят американските доставки на оръжия или на каквато и да е друга подкрепа за батальона. Решението, което може да влезе в сила най-рано в началото на седмицата, ще бъде първото директно действие на Вашингтон срещу израелските отбранителни сили и вероятно ще обтегне още повече отношенията между двете държави, отбеляза AP.

Нетаняху и редица други политици реагираха остро на новината. В публикация в социалната мрежа Х министър-председателят написа: "Във време, когато нашите войници се бият с чудовищата на тероризма, намерението да се санкционира военно подразделение на израелската армия е върхът на абсурда и моралната низост." Бецалел Смотрич, ултранационалисткият министър на финансите, нарече решението на САЩ "абсолютна лудост".

Итамар Бен-Гвир, крайнодесният министър на националната сигурност, обеща да настоява за израелски санкции срещу Палестинската автономия, която управлява части от Западния бряг. Бени Ганц, центристки министър във военния кабинет на страната и основен политически съперник на Нетаняху, каза, че "Нецах Йехуда" е "неделима част" от армията и че "силната, независима съдебна система" на Израел може да разследва всякакви нарушения на военното или международното право.

"Изключително благодарен съм за нашите американски приятели, но решението да се наложат санкции на израелски отряд създава опасен прецедент", добави той, цитиран от Financial Times. Ганц е разговарял с Блинкен в неделя и е поискал САЩ "да преразгледат бъдещото си решение" според кабинета на министъра.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант също призова за оттегляне на мерките, като каза, че светът наблюдава отношенията между двете държави по-внимателно от всякога. "Всеки опит да се критикува цял батальон хвърля тежка сянка върху действията на отбранителните сили", се твърди в изявление на Галант, като се допълва, че това не е правилният път за партньори и приятели.

Държавният департамент на САЩ обмисля санкциите от известно време в съответствие със закон, внесен от бившия сенатор Патрик Лийхи в края на 90-те години. Той има за цел да спре американската подкрепа за чуждестранни военни части, замесени в "груби нарушения на човешките права". "Може да очаквате решението в следващите дни", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в петък, попитан за препоръките, които е получил за налагане на санкции въз основа на закона "Лийхи". В неделя на въпрос относно предполагаемите санкции Държавният департамент цитира същия коментар на Блинкен.

"Нецах Йехуда" от години е изправен пред обвинения за малтретиране на палестинци в Западния бряг, където е разположен от създаването му през 1999 г. Заради нарастващата критика към действията на тази военна част от страна на Вашингтон военното подразделение е преместено.

През 2022 г. на граничен пункт в Западния бряг батальонът задържа 80-годишния палестински американец Омар Асад. Скоро след това той е открит мъртъв, като според палестински доклад от аутопсията му е претърпял сърдечен удар вследствие на " външно насилие". Последвало разследване на израелските отбранителни сили доведе до уволнение на двама младши офицери от военната част, но въпреки това не са предприети правни действия.

Съвсем наскоро звеното - първоначално създадено, за да могат силно ортодоксалните евреи да служат в армията, спазвайки всички религиозни ритуали, е включено в последните етапи на голямата сухоземна офанзива на Израел в ивицата Газа. Според израелски военни анализатори най-малко половината от новобранците в отряда са от радикалното направление на религиозно-националистическото движение, включително от незаконните селища на Западния бряг, тъй като силно религиозните евреи продължават да отхвърлят военната служба.

Администрацията на американския президент Джо Байдън и ЕС наложиха поредица от санкции през последните месеци срещу няколко екстремистки еврейски заселници за нападения срещу палестинци в Западния бряг. Миналата седмица Държавният департамент обяви допълнителни забрани срещу още израелски граждани, сред които и Бен Цион Гопщайн, виден заселнически активист и близък политически съюзник на Бен-Гвир.

Израелската политика в Западния бряг, който е окупиран вече повече от пет десетилетия, е все по-спорна тема между двете страни, твърдят висши американски служители, цитирани от Financial Times. Израелските отбранителни сили съобщиха в неделя, че още не са запознати с налагането на санкции върху отряда, но подчертаха, че "Нецах Йехуда" се бие "професионално и смело в Газа и в съответствие с международното право." Армията допълни, че остава ангажирана да разследва извънредни инциденти в съответствие със закона.

Байдън остана верен съюзник и поддръжник на Израел в конфликта с палестинската групировка "Хамас" въпреки неодобрението на международната общност и призивите за прекратяване на огъня. Наскоро Вашингтон помогна на Тел Авив да се справи с атаката от Иран с дронове и ракети, прие проектозакон за отбраната, който включва военна помощ за Израел, и наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, признаваща палестинска държава.

Водещи университети в САЩ се борят с нарастващите протести срещу войната в Газа

Протестите срещу войната в Газа се разпространиха от Колумбийския и Йелския университет към други учебни заведения, докато властите се борят да обезвредят разрастващото се протестно движение.

В понеделник вечерта полицията се намеси, за да разпръсне протест в Нюйоркския университет, и извърши редица арести. Десетки студенти бяха арестувани в "Йейл" по-рано през деня, докато Колумбийският отмени присъствените занятия. Подобни "лагери" са възникнали в "Бъркли", Масачузетския технологичен институт и други колежи в цялата страна.

Демонстрации и разгорещени дебати за войната Израел - Газа и свободата на словото разтърсиха американските кампуси след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Студентите и от двете страни казват, че има нарастване както на антисемитските, така и на ислямофобските инциденти. На въпрос за протестите в понеделник президентът Джо Байдън каза, че осъжда "антисемитските протести", както и "тези, които не разбират какво се случва с палестинците".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Първо - абсолютна лимонада е, че САЩ чрез "санкции ще забранят американските доставки на оръжия или на каквато и да е друга подкрепа за батальона "Нецах Йехуда"! Как ще стане това?!
    Да не би Пентагонът да приема и изпълнява заявки от батальони, роти, взводове и пр.бойни части на прокситата си, или - което е значително по-логично - поръчки се правят от еврейското правителство по предложение на МОпи се разпределят по часите от МО!

    В този смисъл розово пропагандното твърдение цели да убеди по-семплата публика, че САЩ вземат някакво отношение към зверствата на ЦАХАЛ, които вече са убили около 34 000 мирни палестинци, от които 2/3 са жени и деца!

    Глупаво до задъхване е, че чужда държава да "санкционира" еврейска бойна част, спирайки ѝ оръжието и боеприпасите! Ами че те ще си вземат необходимото им от съседния , батальон...

    Също толкова лъжливо е и твърдението за това, че "санкциите" срещу "Нецах Йехуда" "вероятно ще обтегне още повече отношенията между двете държави".
    Опит за създаване на легенда е, че отношенията САЩ-Израел са в криза. Лично Джоужеф Б ( и.д.президент на САЩ ) преди седмица потвърди, че страната му стои плътно зад еврейската държава...

    И на кого да вярваме?..
    Логично е - на никого!

    А тая инфо

    Нередност?
Нов коментар