🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАП очаква първите очети на мултинационални дружества до края на годината

Фирмите трябва да уведомят данъчните и кой от групата ще подава информация и към коя държава

Данъчните администрации в ЕС вече ще си разменят информация за големи компании, които оперират в рамките на няколко страни в Европа.
Данъчните администрации в ЕС вече ще си разменят информация за големи компании, които оперират в рамките на няколко страни в Европа.
Данъчните администрации в ЕС вече ще си разменят информация за големи компании, които оперират в рамките на няколко страни в Европа.    ©  Юлия Лазарова
Данъчните администрации в ЕС вече ще си разменят информация за големи компании, които оперират в рамките на няколко страни в Европа.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Редът и формата за подаване на отчети по държави към НАП вече е ясна и информацията е налична на страницата на приходната агенция. Мярката е част от промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които влязоха в сила през лятото на тази година в резултат на европейската инициатива BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалбата). Тя цели повече прозрачност на компаниите в ЕС с идея по-ефективна борба с практиките, водещи до избягване на данъчно облагане.

Данъчните припомнят, че подобно задължение имат компании, които са част от многонационални групи предприятия, а крайният срок за подаване на отчетите е 31 декември тази година. В случай че задължението се пада на друго предприятие от групата, българското дружество все пак трябва да уведоми НАП за това. Срокът отново е краят на календарната година.

Кой трябва да подава отчет

Според международния стандарт отчети по държави (CbC reporting) трябва да изготвят многонационални компании с консолидирани приходи в размер над 1.47 млрд. лв., или 750 млн. евро за предходната отчетна година спрямо тази, за която се изготвя отчетът. Тоест сега фирмите трябва да предоставят информация за 2016 г. Самият отчет подава компанията майка или дружество, част от групата, ако отговарят на определени законови условия. В българското законодателство обаче има допълнение - ако предприятието майка е местно лице за България, то подава към НАП отчет по държави, когато консолидираните приходи на групата са над 100 млн. лв.

Друго задължение, което българските фирми в многонационална група имат, е да подадат уведомление в НАП за функцията на дружеството по отношение на отчета по държави. Тоест всяко българско предприятие, част от международна група с крайна компания както извън, така и в границите на България, трябва да информира данъчната администрация дали е крайно предприятие майка, заместващо предприятие или друго съставно дружество, което е длъжно да представи отчета.

Ако фирмата не попада в нито едната от трите категории, тя е длъжна да уведоми НАП кой ще подаде отчета. Дружеството има възможност да направи това чрез електронната услуга на НАП за подаване на уведомление, в което трябва да се посочат наименованието на крайното предприятие майка, идентификационният му номер за данъчни цени и държавата, на която майката е местно лице, стана ясно на дискусия на тема BEPS и трансферно ценообразуване, огранизирано от консултантската компания АФА.

Какво представлява

Данните, които мултинационалните компании ще трябва да подават до данъчните администрации, са класифицирани в две групи. Първата обхваща обща информация за предприятието, което подава отчета от името на групата. Тук влизат наименованието, ЕИК, седалището, данни за консолидирания финансов отчет на групата и други. Втората част представлява обобщение на разпределението на приходите, данъците и стопанските дейности по юрисдикции заедно със списък на всички съставни предприятия на групата.

Ако обаче не се изпълнят задълженията от страна на фирмите, има санкции. Между 100 и 200 хил. лв. е имуществената санкция, ако компания не предостави отчет в срок, а при повторно нарушение - между 200 и 300 хил. лв. Успоредно с това, ако посочените от предприятието данни са непълни или неверни, санкцията е между 50 и 150 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 до 250 хил. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 2

    Както видяхме в една друга статия - компаниите в БГ плащат по-малко данъци от физическите лица, с 1/3 по малко.. Въпреки че тръбят колко са успели и кви страхотни продукти/услуги ни продават, кат дойде време да си декларират приходите - бегат в Гибралтар или Монако от тъпите данъчни в БГ,,
    Аре да видим ся колко ше плати Убер или Епъл или,, Уолтопия.. Лукойл? Еврофутбол? Корпулентният?

    Нередност?
  • 2
    georgi_stoykov avatar :-|
    georgi_stoykov
    • + 3

    BEPS е проект на ОИСР и Г20, а не европейски!
    Проверявайте материалите си!

    Нередност?
Нов коментар