Справката за липса на данъчни задължения ще отпадне от 2018 г.

Тя ще се предоставя по служебен път между администрациите

В момента декларацията за наличие или липса на данъчни задължения се издава от приходната администрация.
В момента декларацията за наличие или липса на данъчни задължения се издава от приходната администрация.
В момента декларацията за наличие или липса на данъчни задължения се издава от приходната администрация.    ©  Юлия Лазарова
В момента декларацията за наличие или липса на данъчни задължения се издава от приходната администрация.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Справката за наличие или липса на данъчни задължения към държавата и общините вече ще се предоставя по служебен път между администрациите, а няма да се изисква от хората или фирмите. Това предвиждат предложения за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикувани на сайта на Министерството на финансите. Оттам обясняват, че целта е да се намали броят на изискваните документи от администрацията, а процедурите по предоставяне на услуги за хората и бизнеса да се опростят.

Идеята е всички промени да влязат от началото на 2018 г.

В момента подобни справки се издават от данъчната администрация, митниците и общините. Те се изискват при участие в публични търгове, при продажба на недвижимо имущество, при извършване на годишен технически преглед на автомобил и т.н.

За малките фирми без дейност

Фирмите, които са нямали дейност през дадена година и са освободени от подаване на годишен отчет за дейността, вече могат да не подават и годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане, предвиждат промените. Съответно тези компании няма да имат и задължението да обявят финансовия си отчет в Търговския регистър, което им спестява минимум 20 лв., колкото е таксата за онлайн услугата.

Друга промяна предвижда заедно с вписването на фирма тя да може да направи доброволна регистрация по ДДС по облекчена процедура и да подаде документи в Агенцията по вписванията. Предлага се да отпадне и задължението за съставяне на опис за наличните активи при регистрация по ДДС.

Какво още

По служебен път ще се предоставя и справката за съдимост при издаване на разрешение за осъществяване на дейност като оператор на ваучери за храна. Подобни справки ще се получават служебно и за физическите лица - търговците, членовете на управителните или контролните органи и неограничено отговорни съдружници в обменните бюра.

Министерството на финансите предлага и облекчение за компаниите - собственици на данъчни складове, и търговците с тютюневи изделия. Идеята е да отпадне изискването за предоставяне на декларация от фирмите, че не са в производство по несъстоятелност или ликвидация, когато искат издаване на лиценз за управление на данъчен склад или друг регистрационен режим по Закона за акцизите и данъчните складове. Подобни декларации ще се подават само от фирми и лица, които не са вписани в Търговския регистър.

Митниците ще проверяват по служебен път и дали фирмите нямат извършено тежко или повторно нарушение по акцизното законодателство, когато тези компании подават искане за издаване на лиценз, регистрация или удостоверение за извършване на дейности с акцизни стоки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hifi_hifi avatar :-|
    hifi hifi

    еее най-накрая
    ама докато не видя не вярвам

    Нередност?
Нов коментар