🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Мустак рън, размяна на дрехи, дегустация на бира и сирене, концерт Frozen

Подбрани събития за свободното време

   ©  Цветелина Белутова

24.11

Актьори срещу Поети. Форматът вече осем сезона е част от репертоара на "Сфумато". Това издание изправя актьорите Анатоли Ставрев, Весела Петрова, Георги Караиванов, Лора Тенчева, София Джустрова, Яна Божанин срещу поетите Биляна Димова, Габриела Манова, Емилия Найденова, Иван С. Вълев, Преслава Виденова, Светозар Георгиев-ghostdog. Водеща е Анета Иванова. Литературната схватка протича на рундовете, а на публиката е предоставена възможност да гласува. На сцената на театрална работилница "Сфумато" от 19 ч., билети на касите и онлайн на theatre.art.bg.

24-25.11

"Зима иде". Двудневен фестивал, с който да навлезем с повече желание в студената част от годината. Програмата включва базар с модни находки, аксесоари за дома, топли модели на чорапите Stinky Socks и подаръци, представяне на зимните курорти, ски и сноуборд екипировка, сгряващи вина и коктейли, мезета, кафе и десерти. Вечерите са отделени за стенд-ъп комедия, DJ парти и изпълнения на живо. Мястото е Pop Up Space by Despred, близо до Централна ЖП гара. от 18 ч., вход свободен.

24-26.11

Дефиле на младото вино в Стария град в Пловдив. 15-ото издание на фестивала ще се проведе по калдаръмените улички на Трихълмието. Там ще могат да бъдат посетени 19 локации за дегустация на общо над 300 вида първокласни български вина, както и храни, с които да се съчетаят. Откриването е на 24 ноември от площада пред Община Пловдив в 13 ч., след което "Дионисиево шествие" и ансамбъл "Траки" ще поведат винолюбителите към началото на Стария град, където в 14 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба - златен медалист от предходното издание. Дегустацията на вино ще се осъществява с жетони. 24, 25 и 26 ноември в Пловдив.

24 и 29.11

Размяна на дрехи. Като контрапункт на най-консуматорската част от годината, периодът на Черния петък и предколедното пазаруване, в София се организира парти с безплатна размяна на дрехи и аксесоари. Всеки, който се включи, ще може да избира между нови, но ненужни другиму дрехи и да подари или размени свои в добро състояние. Всички дрехи и вещи, които не намерят собственик по време на събитието, ще бъдат дарени на хора в нужда. В Eduspace BG - ж.к. "Белите брези", бл.13 в София. На 24 и 29 ноември от 18 до 21 ч. с вход свободен.

25.11

Мустак рън. В най-мустакатия месец е време за тематично аматьорско бягане. То е част от сериите 5kmrun и както се подразбира от името, ще е по 5-километрово трасе. Организаторите приканват всички мъже участници да бъдат с истински мустаци, както и да направя своя безплатен профилактичен преглед за рак на простатата. Бягането със засукване на мустаци ще бъде със старт от 10 ч. на няколко места в страната - в Южния парк в София и във Варна, Бургас, Пловдив и Плевен. Регистрация в 5kmrun.bg се изисква само за участници, които ще бягат за първи път в сериите.

25.11

"Вино от глухарчета". За първи път на българска сцена ще бъде представена класиката на Рей Бредбъри, в която чрез Дъг - 12-годишния притежател на най-хубавите гуменки, се впускаме в едно приключение обратно към детството и на безкрайно дългите лета. Режисьор на спектакъла и автор на драматизацията е Катя Петрова, с участието на Александър Йорданов, Ангелина Славова, Анна-Валерия Гостанян, Боян Арсов, Венцеслав Димитров, Димитър Иванов-Мич и др. Младежки театър, 19 ч., билети от касата на театъра и на tickets.mlt.bg.

26.11

Музиката от "Замръзналото кралство". Поради големия интерес "Фортисимо фамилия" и Софийската филхармония пускат още една дата за концерта с музиката от анимационния филм "Замръзналото кралство" с обновена програма. В ролята на Елза е Морган Десислава, Александър Славчев е Олаф и Кристоф, Зорница Славова е Анна, диригент е Константин Илиевски. Аранжименти от Владимир Джамбазов. Събитието е подходящо за деца над три години. В зала "България", от 19 ч.

26.11

Laibach. Словенската електро-индъстриъл група, известна с аудио-визуалните си музикални спектакли, пристига за петия си концерт в България. Laibach е основана през 1980 г. и има зад гърба си над 30 албума. Музикантите ще изпълнят на живо в София част от последния си албум "Love Is Still Alive", както и много други хитове като "The Future", "Sympathy For The Devi"l и "The Coming Race". Концертът е от 19:30 ч. в Pirotska 5 Event Center. Билети онлайн от Epyau Go на цени 70/80 лв.

26.11

Палеоботаника. Пътуваме назад във времето с лекция на Природонаучния музей в София, от която ще можем да научим как са се образували вкаменелостите и седиментните скали. Ще видим неозойски растителни фосили с възраст от 35 до 5 млн. години, открити в България. Презентацията е на доц. д-р Владимир Бозуков, завеждащ секция "Палеоботаника и поленов анализ" в ИБЕИ-БАН. Подходяща е за възрастни и деца над 12 години. От 16 до 17 ч. с редовен билет за посещение на музея (4 лв. за деца и 10 лв. за възрастни), който може да бъде закупен онлайн от nmnhs.com или на касата на музея.

до 26.11

Банско филм фест. 22-рото издание на Международен фестивал на планинарското и екстремно кино тази година включва 85 филмови премиери от 39 държави, лекции, 10 изложби, занимания, партита и детска програма. Сред темите са пътешествия, приключения, алпинизъм, катерене, колоездене, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд и др. Акцент в програмата е последният филм на Райнхолд Меснер Sturm am Manaslu. Гости на фестивала са легендата в алпинизма Ханс Камерландер, екстремната катерачка Инес Паперт, високопланинският делтапланерист проф. д-р Волфганг Наирц и други. До 26 ноември включително в Банско с вход свободен, програма на: banskofilmfest.com

до 28.11

Изложба на Динко Стоев. С новата си изложба художникът отваря врати към създадения от него свят с доминация на два цвята - червеното и черното, които, по думите на Кирил Василев, виждаме като цвета на окървавена плът и цветa на космическото. Настоящата експозиция е организирана около няколко отделни сюжета, работени с години от автора. "Това са сценарии и герои, които сякаш не мога да изоставя и които претърпяват периодична преоценка и преработка", казва той. В СБХ, зала "Райко Алексиев", на ул. "Раковски" 125 в София.

29.11

Ски в "Земята на Гигантите". Навлизаме в зимата с едно от горещите филмови заглавия на студения сезон - "Земята на Гигантите". Новият ски филм ни отвежда по стръмни склонове в планините от Норвегия до Аляска, като поставя фокуса не върху човека, а върху чистата красота и мощ на природата. Прожекцията е с начало в 20:30 ч. в бар "Петък" в София, а след нея ще започне парти. Билетите са по 12 лв. на предварителна продажба и 15 лв. на място. Събитието е 18+.

29.11

AI и авторството. Чехов, Чосър, Чудомир ChatGPT ли е следващото име в този списък? Разговор за литературата, авторството и изкуствения интелект ни очаква с поредното събитие на платформата за научни и интелектуални теми Ratio. Активно ще се включат Иван Ланджев, Иван Иванов, Никола Тулечки и Стоян Ставру. Ще можем да станем свидетели и на "експеримент по авторство" - поетът Иван Ланджев и изкуствен интелект ще създадат своя съвмесна творба. От 19 ч. в City Stage в София. Билети по 20 лв. от ratio.bg.

29.11

Лекция и дегустация на бира и сирена. Дали бирата лежи в основата на развитата цивилизация? Какво е било наказанието за провалилите се пивовари в древен Вавилон? Каква е разликата между ейл и лагер? Този уводен уъркшоп ще утоли душевната и физическата жажда за знание, но и за бира. Лектор на събитието е Мартин Александров - любител пивовар и производител на медовина. От 19 до 21:30 ч. в Център за горски науки в София. Билети на цена от 60 лв. на forestlab.bg.

Все още няма коментари
Нов коментар