🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Българското посещение в Баку; Финансово свиване на държавната енергетика

Още: Промените в производството на ток през април, "Мини Марица изток" вече трупа стотици милиони загуби

Отляво надясно на снимката са Владимир Малинов, Румен Радев заедно с азерския президент Илхам Алиев и енергийният министър Парвиз Шахбазов
Отляво надясно на снимката са Владимир Малинов, Румен Радев заедно с азерския президент Илхам Алиев и енергийният министър Парвиз Шахбазов
Отляво надясно на снимката са Владимир Малинов, Румен Радев заедно с азерския президент Илхам Алиев и енергийният министър Парвиз Шахбазов    ©  Министерство на енергетика
Отляво надясно на снимката са Владимир Малинов, Румен Радев заедно с азерския президент Илхам Алиев и енергийният министър Парвиз Шахбазов    ©  Министерство на енергетика

През седмицата служебният министър на енергетика Владимир Малинов посети Азербайджан, като част от делегацията на президента Румен Радев. Там те се срещнаха с президента Илхам Алиев и представители на енергийното министерство на каспийската държава.

Един от важните моменти на срещата е била дискусия за предстоящия конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 "Хан Тервел" в Черно море, в който азерската компания SOCAR би могла да се включи.

Също така стана ясно, че очакваните количества азерски газ, които България ще внесе до края на 2024г са 1.5 млрд куб. м., или 50% от потреблението на страната.

Турция преговаря с ExxonMobil за доставка на LNG за няколко милиарда долара

През седмицата

Тенденцията за свиване на печалбите на държавните енергийни дружества не подминава и газопреносния оператор "Булгартрансгаз". Компанията отчита намаляване на печалбата си до 210.5 млн. лв. за 2023 г. при 283 млн. лв. за същия период на предходната година, като приходите слизат под 1 млрд. лв. Основните задължения остават по спорния за България газопровод "Турски поток".

Спад в приходите и спад в печалбата отчита и най-големият производител на електроенергия у нас АЕЦ "Козлодуй". Отчетът за първото тримесечие показва отчетени приходи от продадена електроенергия на обществения доставчик НЕК в размер на 84 млн. лева. В същото време приходите по нерегулирани цени са много повече - 442 млн. лв.

Какво се случи

След голямото пренареждане на газовите пазари през 2022 г, Европа намери заместител на руския газ. Прочетете тук как точно се случи това. Изграждане на нужната инфраструктура, намиране на алтернативни доставчици и доза политически игри помогнаха сериозно, но също така и нови зависимости от трети държави като САЩ.

Зелена енергия:

Прочетете репортажа на "Капитал" от най-големия завод в света за разделяне на опаковки Site Zero в Швеция, който води страната към Net Zero и 100% рециклиране без отделяне на емисии на CO2. Голямата мощност, която олицетворява идеята за кръгова икономика може да отделя 12 вида пластмаси с огромна скорост и постига 95% сортиране, което за нашите ширини е немислимо.

Световната банка: Секторът на земеделието и храните е заплаха за климата

Ако сте пропуснали:

Трансформацията на енергийната система на България се случва с бързи темпове и данните на Европейската асоциация на преносните оператори ENTSO-E за април ясно показват това. Страната отчита рекордно ниско производство на ток от въглища и рекордно високо от слънце, а износът на електроенергия е на най-високото си ниво от януари 2023.

Зад тези факти обаче се крият и немалко проблеми. С нарастването на дела на соларните централи става все по-трудно да се балансира системата, тъй като липсват системи за съхранение на енергия и адекватни заместващи мощности.

Едно от големите държавни предприятия в енергетиката "Мини Марица-изток" отчита внушителните 135 млн. лв. загуба за 2023 г. Съмненията обаче са, че държавните инжекции за милиарди няма да успеят да подобрят финансите на "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които тепърва ще трупат нови загуби. Прочетете повече за причините тук.

Новият газопровод от Гърция към Румъния има за цел да осигури алтернативни доставки на газ към Украйна и Централна Европа, като вече е ясно кои може да са строителите в България. Познатите фирми ГБС, "Климатроник" и СА.И.Е. ще наддават за новото газово трасе за 600 млн. лв.

Администрацията на американския президент Джо Байдън приключи една от ключовите си политики в областта на климата за ограничаване на емисиите от електроцентралите в САЩ. Правилата ще определят по-строги стандарти за емисиите за съществуващите въглищни централи и новите газови централи, но не и за съществуващите газови централи. Така американският президент продължава да натиска зеления педал в годината на изборите.

След като саботира собствения си План за възстановяване и е на път да се откаже от 4.4 млрд. евро, още един ключов план на България за декарбонизация, изглежда, върви към провал. Става въпрос за Интегрирания план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК).

Планът, казано накратко, е енергийната стратегия на България пред Европейската комисия. Той представлява пътят, който България смята да следва, за да изпълни целите от Европейския зелен пакт. Сега Брюксел връща оценката си и тя очаквано не е положителна.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар