🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел изпраща войски в Рафах, преговорите продължават

Международните посредници се опитват да запазят от разпад разговорите за прекратяване на конфликта

Израелски танкове оперират от страната на Газа на граничния пункт "Рафах"
Израелски танкове оперират от страната на Газа на граничния пункт "Рафах"
Израелски танкове оперират от страната на Газа на граничния пункт "Рафах"    ©  Reuters
Израелски танкове оперират от страната на Газа на граничния пункт "Рафах"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Израелската армия съобщи, че е превзела палестинската страна на граничния пункт "Рафах".
  • Операцията идва само часове след като "Хамас" обяви, че приема предложението за примирие, изготвено от международните посредници.
  • Тел Авив отхвърли споразумението, предложено от палестинската групировка, като заяви, че то не отговаря на условията на Израел и е различно от обсъжданото с катарските и египетските медиатори.

Израел изпрати войски в Рафах, най-южният град в ивицата Газа, в понеделник вечерта и превзе главния граничен пункт между анклава и Египет, докато международните посредници се борят да продължат преговорите за прекратяване на кървавия конфликт. Във вторник израелски военен заяви, че армия е поела "оперативния контрол" над палестинската страна на ГКПП "Рафах" с бронетехника и пехота, подкрепени от въздушни удари. Пред британската ВВС той съобщи, че военните действия продължават, но не поясни за какъв период граничният пункт ще бъде контролиран от Израел.

"Това е прецизна и ограничена операция в определени райони на източен Рафах", твърди израелският военен служител. Офанзивата идва само часове след като "Хамас" обяви, че е приел многоетапно споразумение за прекратяване на огъня в замяна на освобождаване на заложници, постигнато с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. Политическият лидер на въоръжената групировка Исмаил Хания е информирал катарските и египетските посредници, че приема споразумението, което би довело до "продължително примирие".

В изявление в понеделник вечерта израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче отхвърли предложението на "Хамас", което по думите му е "далеч от изискванията на Тел Авив". Но допълни, че правителствените посредници ще участват в по-нататъшни преговори, "за да изчерпят възможността за постигане на компромис при условия, приемливи за Израел". Според анонимен израелски служител, цитиран от Guardian, не е ясно кое точно предложение приема палестинската групировка, тъй като някои от условията са се различавали съществено от тези, показани от международните посредници на Израел и одобрени от израелското правителство миналата седмица. "[Ние] не разпознаваме някои от тях", коментира израелският служител. Дипломат, запознат с преговорите, твърди, че предложението, прието от палестинците , е до голяма степен подобно на това, представено от международни посредници преди около две седмици, пише Financial TImes.

Въпросното споразумение включва първоначална шестседмична пауза във войната, по време на която "Хамас" ще освободи 33 заложници, включително жени, деца, възрастни хора и ранени. След това медиаторите се надяваха да последва удължено прекратяване на огъня, по време на което останалите заложници да бъдат освободени. От своя страна Тел Авив ще освободи палестинци, държани в израелски затвори, ще позволи на избягалите палестинци да се върнат по домовете си в северната част на Газа и ще допусне повече хуманитарна помощ в анклава.

Миналата седмица Нетаняху заяви, че офанзивата в Рафах, дом на повече от един милион разселени палестинци, ще се състои със или без сделка за освобождаване на израелските заложници, пленени от "Хамас" по време на атаката срещу Израел на 7 октомври. Израелската армия извърши въздушни удари в източната част на Рафах, след като издаде заповеди за евакуацията на 100 000 палестинци от част от града по-рано в понеделник, предизвиквайки изселването на хиляди хора. Поне 26 души са убити вследствие на ударите, съобщава Палестинската гражданска защита.

Действията на израелските сили предизвикаха негативна международна реакция. Белият дом за пореден път се обяви против операция в Рафах, а върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел критикува Нетаняху за решението, което пренебрегва призивите на европейските държави. ООН предупреди за тежките хуманитарни последици от военно нападение срещу толкова гъсто населен район, както и за нарушаването на доставките на хуманитарна помощ. От началото на войната пропускателният пункт "Рафах" се превърна в ключово място за доставянето на ограничена хуманитарна помощ и за евакуацията на малък брой палестинци и чужди граждани.

Бени Ганц, министър центрист в израелския военен кабинет, каза, че отговорът на "Хамас" "не съответства на диалога, който проведохме с посредниците, и има значителни пропуски". "Въпреки това разглеждаме всички възможности и ще изпратим делегация в Кайро", където преговорите ще продължат, допълва Ганц.

Вашингтон също разглежда отговора на "Хамас" на предложението и го обсъжда с партньори в региона, съобщи Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. "Искаме да измъкнем тези заложници, заяви той. Искаме да постигнем прекратяване на огъня за шест седмици, искаме да увеличим хуманитарната помощ."

От месеци САЩ, Катар и Египет се опитват да постигнат споразумение между Израел и "Хамас" за размяна на заложници. Преговорите обаче бяха в застой, тъй като палестинската групировка настояваше за постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на израелските войски от Газа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Хамас заяви, че приема предложението за примирие, но въпреки това правителството на Нетаняху атакува претъпкания с бежанци град Рафах.
    Което много ясно говори, че т.нар от розовеещата пропаганда "война с Хамас" всъщност е гражданска война и цели избиването и изтласкването на оцелелите палестинци от Ивицата Газа, отменяне на палестинската автономия и слагане кръст на идеите за палестинска държава. Всъщност САЩ вече наложиха вето в СС на ООН на внесената кандидатура на Палестина за член на ООН.

    Това, което се случва в Рафах е продължение на геноцида над палестинците, които са един от държавнотворните етноси на Държавата Израел.
    Когато Китай "угнетява" уйгурите - Западът пищи до Бога!
    Когато Турция пресика кюрдите - зъщите писъци от същите.
    А когато евреите избиват палестинците - грантовите газети пишат: "Израел изпраща войски" все едно Израел им изпраща картичка за Пасха...

    Запад, името ти е Лицемерие...

    Нередност?
Нов коментар