Войната с "Хамас" доведе до една от най-големите кризи в отношенията между САЩ и Израел

Лидерите на двете страни си разменят критики, а позицията на Нетаняху може да навреди на военните му усилия в Газа

Десетина дни след изненадващата атака на "Хамас" Байдън посети Израел, но сега отношенията му с премиера Нетаняху се влошиха
Десетина дни след изненадващата атака на "Хамас" Байдън посети Израел, но сега отношенията му с премиера Нетаняху се влошиха
Десетина дни след изненадващата атака на "Хамас" Байдън посети Израел, но сега отношенията му с премиера Нетаняху се влошиха    ©  Reuters
Десетина дни след изненадващата атака на "Хамас" Байдън посети Израел, но сега отношенията му с премиера Нетаняху се влошиха    ©  Reuters
Темата накратко
  • Заради различия относно войната в Газа между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху политическите отношения между двете страни са сериозно обтегнати.
  • Култивираните с десетилетия връзки в Белия дом дават сигурност на израелския премиер, че подкрепата на Вашингтон ще продължи.
  • За да запази коалиционните си партньори доволни, Нетаняху предпочете да се конфронтира с Байдън, отколкото да се съобрази с исканията му за по-малко цивилни жертви.

Бенямин Нетаняху потърси помощ от израелското лоби в САЩ - втората най-влиятелна група, поддържаща Израел във Вашингтон, дни след като министър-председателят започна публична вражда с президента Джо Байдън. Миналата седмица в кратко, но целенасочено обръщение към Американско-израелския комитет по обществени въпроси той отрече всички отправени упреци от американския държавен глава: че израелската армия е убила твърде много цивилни в опитите си да унищожи "Хамас", че Нетаняху вреди на страната си, като възпрепятства създаването на палестинска държава, и че израелският премиер трябва да позволи на умерената и светска палестинска власт да управлява Газа, пише Financial Times.

"Не може да твърдите, че подкрепяте правото на Израел да съществува и да се защитава, но след това да се противопоставяте на Израел, когато упражнява това право, казва Нетаняху, имайки предвид многократните искания на Байдън да отложи планирана офанзива в Рафах, намиращ се в южната част на ивицата Газа. Не може да заявите, че подкрепяте целта на Тел Авив да унищожи "Хамас" и след това да се противопоставите на Израел, когато той предприеме необходимите действия."

Американската подкрепа за Израел

Сред световните лидери може би няма по-голям ученик - или ухажор - на американската власт от самия Нетаняху. Той ухажва и се бори с четирима президенти, превърна Републиканската партия и евангелските християни, стоящи в нейната основа, в приятели при всякакви поводи и пожъна предимствата на траен военен и дипломатически съюз, на който никоя друга нация не се радва.

След изненадващата атака от 7 октомври на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел спешните доставки на американски оръжия поддържаха военната кампания на Израел в Газа, докато американските дипломати предпазваха страната от порицание в Съвета за сигурност на ООН, а американските адвокати я защитаваха в Международния съд.

В допълнение към 3.4 млрд. долара годишно, които САЩ дават на Израел, още 15 млрд. долара чакат одобрение от Конгреса. За Байдън тази подкрепа е същността на един траен, уникален съюз, съществуващ не само по време на настоящия конфликт в Газа, но и през петте десетилетия на собствената му политическа кариера, започвайки с "най-значимата среща в живота си", както сам я описва, с тогавашния израелски министър-председател Голда Меир през 1973 г. Но сега, когато Тел Авив най-много се нуждае от подкрепата на САЩ, Нетаняху избра да се противопостави на Белия дом, потенциално излагайки тази помощ на риск.

Американският президент, който не е разговарял с израелския си колега от средата на февруари, миналата седмица заяви, че е време за разговор между двамата, след което коментира пред MSNBC, че Нетаняху "наранява Израел". Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, най-видният еврейски политик в Америка, беше още по-прям: Израел се нуждаеше от избори, за да смени лидер, който отслаби неговата "политическа и морална структура".

Във враждата с Джо Байдън Нетаняху разчита, че останалите култивирани с десетилетия влиятелни съюзници в Конгреса - от израелските лобисти до приятелски настроените сенатори, както и водещата роля на Израел в региона, ще запазят както способността му да води войната, така и поста му.

"Нетаняху играе опасна игра, която може да струва много на държавата, твърди пред Financial TImes Ехуд Олмерт, предшественикът на Нетаняху като министър-председател. Ако Байдън реши да накаже Нетаняху, това ще навреди и на Израел."

В миналото и други израелски лидери са влизали в сблъсък с Белия дом: Роналд Рейгън обвини Менахем Бегин в "Холокост", след като Израел бомбардира Бейрут през август 1982 г.; Джордж Буш-старши трябваше да задържи 10 млрд. долара гаранции по заеми, за да принуди Ицхак Шамир да отложи изграждането на селища за израелски заселници и да участва в мирните преговори с палестинците през 1991 г. Но никой до момента не го е правил толкова открито и нагло като Нетаняху, който се представя като единствения израелец, способен да каже "не" на Америка.

"Разногласията относно цивилните жертви са сериозен проблем за американско-израелските отношенията и за способността на Нетаняху да постигне военните си цели, твърди Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел и пратеник на мира на Барак Обама. Ако Нетаняху се тревожеше за отношенията между двете страни, той никога нямаше да позволи нещата да се влошат дотолкова."

Според Индик основната мотивация на Нетаняху е да държи крайнодесните си коалиционни партньори доволни. "Най-добрият начин да направи това е да се конфронтира, вместо да отстъпи пред Байдън."

Рязък обрат в двустранните отношения

В средата на октомври, скоро след атаката на "Хамас", довела до смъртта на 1200 души и взела други 240 в плен, Джо Байдън беше първият американски президент, който посети Израел по време на война. "Трябва да има справедливост", заяви Байдън по време на пътуването си.

Оттогава Нетаняху ръководи войната в Газа, отнела повече от 31 хил. живота според палестински служители, и се противопостави на призивите за ново примирие, което може да помогне на САЩ и Катар в преговорите за втори кръг от размяна на заложници. Тел Авив твърди, че са убити най-малко 10 хил. бойци на "Хамас".

Сблъсъкът между двамата лидери настъпи в същата седмицата, в която американските разузнавателни служби публикуваха годишна оценка, която оспорва стълбовете на настоящата политическа стратегия на израелския премиер. Докладът установява, че Иран не е имал никаква роля или предварителна информация за нападението на "Хамас" от 7 октомври; че пълното заличаване на палестинската групировка може да отнеме години и че властта на самия Нетаняху може да е слаба.

"Това е една от най-големите кризи в отношенията между САЩ и Израел", отбелязва Майкъл Орен, посланик на Израел в САЩ по време на администрацията на Обама и заместник-министър в предишно правителство.

Въпреки че Байдън отрече възможността прехващачите на Железния купол, които защитават израелските градове от ракетни удари, да бъдат изключени, не е ясно дали САЩ ще останат също толкова решени да продължат доставките на по-разрушителните оръжия, отбелязва Орен. Използването на американските 2000-фунтови бомби, най-големите в конвенционалния арсенал, в гъсто населени палестински квартали предизвика международно порицание. Бившият посланик предполага, че Вашингтон ще промени видовете боеприпаси, които изпраща, а не количеството. "Моето усещане е ,че прецизните бомби продължават да идват, защото това е в интерес на Байдън - те предизвикват значително по-малко съпътстващи щети."

Човек, запознат с решението на Нетаняху да се противопостави, вместо да се приспособи към исканията на Байдън, отрече израелският премиер да реагира на политическата обстановка в САЩ, където подкрепата на републиканците за израелския премиер далеч надвишава тази на демократите.

"Американският народ напълно подкрепя правото на Израел да се защитава, казва източникът. Израелската общественост напълно подкрепя политиката на премиера. Тук няма противоречие."

Подкрепата за Нетаняху в политическата върхушка на САЩ се простира извън Белия дом, споделя същият източник, "защото при управлението на Нетаняху Израел направи света по-безопасен" за интересите на САЩ в региона. "Това е исторически факт." След остри критики от Шумер в четвъртък, партията на Нетаняху "Ликуд" призова за "уважение": "Израел не е бананова република, а независима и горда демокрация."

Историята на Нетаняху с американската власт със сигурност е дълга. Американският му акцент - усъвършенстван като студент, а след това като консултант в Бостън, когато се подвизава под името Бен Нитай - го направи редовен коментатор в американската телевизия, особено в CNN по време на първата

война в Персийския залив. Неговият политически чар превърна американските политици в негови приятели за цял живот, които дори и сега наричат най-дълго управлявалия израелски премиер с детския му прякор Биби.

Той култивира връзки, които дадоха плодове десетилетия по-късно. През 90-те години тийнейджърът Джаред Кушнър отстъпва леглото си в Ню Джърси на Нетаняху, негов семеен приятел. След години като съветник на Доналд Тръмп Кушнър, зетят на бившия президент, изготвя американски мирен план, според който по-голямата част от окупирания Западен бряг щеше да бъде предаден на Израел.

Същевременно обаче Нетаняху се гордее, че пожертва тези отношения, когато собствените му принципи или политика бяха застрашени. "Никой в историята не е обиждал Овалния кабинет по начина, по който го направи Нетаняху", каза Олмерт, визирайки несъгласието му с Обама относно ядрените преговори с Иран през 2015 г. Отхвърлен от Белия дом, Нетаняху просто отправи директен призив за съвместна сесия на Конгреса.

Тогава Нетаняху плати малка политическа цена - мандатът на Обама приключваше и освен че изтегли ветото на САЩ върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от декември 2016 г., осъждаща израелските селища, той продължи да изпълнява ядрената сделка въпреки театралните възражения на израелския премиер.

С идването на власт на Доналд Тръмп Нетаняху умело се възползва от антипатията на новия държавен глава към политиката на Обама и САЩ се оттеглиха от въпросното споразумение. За целта министър-председателят използва секретни документи, предоставени от Мосад, според които Иран е разработвал ядрено оръжие още в началото на 2000 г. Тогавашният държавен секретар Джон Кери се извини на Нетаняху, след като неназован американски служител описа израелският политик като късоглед и помпозен. Но разривът около ядрената сделка с Иран затвърди решението на Нетаняху да разчита на републиканците за непоколебима подкрепа, а не на целия политически елит на САЩ.

"[Демократите] никога не забравиха това, коментира Индик. Биби успя да унищожи двупартийната природа на подкрепата за Израел - дългогодишна традиция, която той нарочно постави в опасност, вярвайки, че евангелистите са по-надеждни от прогресивните [американски] евреи."

Сега много от същите демократи, обидени от Нетаняху, са в администрацията на Байдън, а не може да се разчита и на щедростта на Тръмп, ако той спечели президентската надпревара. "Изборите са много далеч, а встъпването в длъжност е след година", казва Орен. "Не е като утре да има нова администрация - засега ще трябва да се справите с Байдън."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Доста папагалско е повтарянето на чужди пропагандни конструкции.

    FT може да си пише каквото си иска, защото таргета му е друга публика, с друга културна и психоментална нагласа. Тя няма нищо общо с тази на българската публика и продължавам да се изненадвам, че от крана тук не спира да текат единствено неадекватни за широкия хоризонт на българската публика обяснения.

    Какво се видя досега от гражданската война в държавата Израел (защото това е гражданска война, а не война на държава срещу партия, както е етикирано горе):
    1. Армията на евреите избива поголовно мирно палестинско население и го изтласква, разрушавайки домовете и инфраструктурата в палестинските анклави Газа и Западния бряг, оправдавайки над 30 000 цивилни жертви като съпътстващи;
    2. Заселването на нови еврейски селища в палестинските територии на Западния бряг продължава, въпреки че с две резолюции на ООН е обявено за незаконно;
    3. Еврейската армия гони и притиска към египетската граница над 2 млн. палестинци от Газа, превърнати в бежанци.

    САЩ и колективният Запад много лесно могат да спрат тая хекатомба, като наложат на Израел икономически и военни ограничения, съпоставими с наложените на другия агресор - Русия, макар руските войски да не избиват и прогонват целенасочено цивилно население.
    Вместо това САЩ доставят оръжие и амуниции на евреите и им осигуряват дипломатически и военен чадър.

    Защо не спрат касапницата?

    Ами просто е: еврейското лоби в САЩ няма да го позволи!
    Затова във Вашингтон тръгват на това, което могат и с което винаги са се опитвали да си решават подобни проблеми - смяна на проблемното управление. Биби Нетаняху е откровено недолюбван от Дем. партията от първия ден на Байдън, защото е сърдечен приятел на зетя на Тръмп - Джаред Къшнър, който видимо ще поеме външната политика от догодина.

    Затова либералите-троцкисти в САЩ нямат нито желание, нито търсят механизъм да укротят геноцидния устрем на евреите, а са се съсредеточили единствено в бързата смяна на недолюбвания израелски премиер.
    Какво ще промени това?
    Нищо.
    Но пък ще се види, че Америка прави нещо...
    Какво?
    Нищо...

    Нередност?
Нов коментар