🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли инфлацията да потопи Байдън

Ръстът на разходите за живот на американците е основен проблем за сегашния президент

Някои упорито високи цени са предимно извън контрола на администрацията на Байдън, като например тези на храните.
Някои упорито високи цени са предимно извън контрола на администрацията на Байдън, като например тези на храните.
Някои упорито високи цени са предимно извън контрола на администрацията на Байдън, като например тези на храните.    ©  Reuters
Някои упорито високи цени са предимно извън контрола на администрацията на Байдън, като например тези на храните.    ©  Reuters

Това беше последното нещо, от което президентът Джо Байдън се нуждаеше. Данните за инфлацията в САЩ през март до голяма степен "убиха" всяка надежда за намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв преди септември, а може би дори преди президентските избори през ноември. Това е лоша новина за Демократическата партия, която се стреми да повиши избирателната активност.

От гледна точка на нагласите на избирателите няма голямо значение колко висок ще бъде растежът в САЩ, ако лихвените проценти останат на толкова високи нива, пише Financial Times. Фючърсните пазари все още предвиждат едно, а може би и две намаления през тази година. Но паричната политика може да тръгне и в погрешна посока. Според бившия финансов министър Лари Съмърс сега има 15-25% вероятност следващият ход на Фед да бъде повишаване на лихвите, а не тяхното намаляване. При 3.8% базова инфлация тя е вече почти два пъти по-висока от целта на Фед.

През изминалата година Байдън ръководеше икономика, която се радваше на силен растеж, ниска безработица и намаляваща инфлация. Но ситуацията през тази година се промени.

След като стана ясно, че инфлацията през март продължава да нараства, Белият дом реагира бързо, публикувайки изявление на президента, в което той признава, че федералното правителство има "още какво да направи, за да намали разходите за трудолюбивите семейства", съобщава The Wall Street Journal.

Служители на администрацията заявиха, че няма вълшебен куршум, който бързо да забави покачването на цените - проблем, който преследва президента от години.

"Програмата ни за намаляване на разходите в полза на работещите семейства е толкова спешна днес, колкото и вчера", заяви Джаред Бърнстейн, председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом. "Ние ще сведем глави и ще продължим да се борим за намаляване на разходите." Въпреки че служител на Белия дом заяви, че инфлацията не намалява линейно и че винаги ще има неравности по пътя, администрацията смята, че траекторията е в правилната посока.

Най-голямата слабост на Байдън

Икономиката - особено инфлацията - отдавна е най-голямата слабост на Байдън в сравнение с неговия предшественик, Доналд Тръмп, чието президентство се помни от много избиратели като време на стабилни цени. Икономиката понесе значителен удар по време на пандемията през 2020 г., но цените не се повишиха значително до първата година от мандата на Байдън.

Президентът заяви, че все още очаква Федералният резерв да намали лихвените проценти през тази година въпреки ръста на цените, дори ако това се случи по-късно през годината.

"Поддържам прогнозата си, че преди края на годината ще има понижение на лихвите", заяви Байдън на пресконференция заедно с премиера на Япония Фумио Кишида, след като двамата се срещнаха в Белия дом. "Това може да го забави с около месец - не съм сигурен в това", каза още президентът, цитиран от The New York Times. "Не знаем със сигурност какво ще направи Федералният резерв. Но вижте, ние намалихме драстично инфлацията."

Икономическият растеж в САЩ няма голямо значение за избирателите, ако лихвените проценти останат високи.

Президентът и неговите помощници публично приветстваха понижаването на годишните нива на инфлация през изминалата година, след като станаха свидетели на това как най-бързият ръст на цените от 40 години насам понижи рейтинга на президента в началото на мандата му.

Те положиха усилия за допълнително понижение на инфлацията, за да облекчи потребителите и евентуално това да подтикне Фед към намаляване на лихвите. Това на свой ред би спомогнало за намаляване на лихвите по потребителските заеми. Тъй като младите избиратели са ключови, Байдън е фокусиран върху лихвите по ипотеките, които остават около 7%. Но по-високите лихви половин година преди изборите притискат бъдещите купувачи на жилища и натежават на пазара на акции.

Покачването на инфлацията идва в момент, когато социологическите проучвания започнаха да показват, че мнението на американците за икономиката бавно се подобрява през последните месеци. Американските гласоподаватели обвиняват корпоративната алчност за повишаването на цените повече от правителствените разходи.

Някои от плановете на Байдън за намаляване на разходите ще отнемат месеци, за да се осъществят, и в краткосрочен план няма да допринесат за забавяне на темпото на нарастване на цените. Някои упорито високи цени са предимно извън контрола на администрацията на Байдън, като например тези на храните. Президентът призова търговците на дребно и други компании да намалят цените, позовавайки се на високите им печалби. Въпреки това той не може да ги принуди да предприемат действия.

Колкото и разочаровани да са избирателите от инфлацията, годишното темпо на нарастване на потребителските цени е намаляло значително от средата на 2022 г., когато достигна своя връх от около 9%. За изненада на много икономисти това се случи въпреки по-силния от очакваното икономически растеж и устойчивия пазар на труда. Само през миналата седмица нови данни показаха, че през март икономиката е добавила 303 хил. работни места, което е много повече, отколкото се очакваше.

Данните от източници като Apartment List показват, че наемите са намалели значително през последната година, но разходите за подслон продължават да бъдат един от най-големите двигатели на по-високата инфлация. Това е така, защото отнема известно време, докато новите договори за наем се включат в официалните данни за инфлацията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар