Медийна сергия | Ка̀жи, баба, тенкю

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски подари на 107-годишната Есма Али Мустафа телевизор

Медийна сергия | Ка̀жи, баба, тенкю
Медийна сергия | Ка̀жи, баба, тенкю
   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В Япония, ако станеш на 100 години, получаваш лично писмо от императора. В Англия - от краля. В България, ако превъртиш играта, наградата е телевизор от Пеевски и снимка с телевизора в неговите медии.

Предизборната кампания не е започнала официално, но взе първата си "жертва". Казва се Есма Али Мустафа, живее в кърджалийската махала Борец и прясно навърши 107 години. Рожденият ден стана повод съпредседателят на ДПС Делян Пеевски да прати делегация, която да подари на Есма телевизор ("нов", изрично се отбелязва в партийното съобщение). А всичко това на свой ред трябва да стане медийно достояние, за да бъдат прославени щедростта и вниманието на съпредседателя на ДПС. Така вероятно се е стигнало до заветното заглавие на МИГ News "С грижа за хората!", под което медиата публикува снимка от кърджалийския ДПС актив, който връчва ценния дар на столетницата.

Снимките, изпратени от пресцентъра на движението, са красноречиви. Възрастна жена лежи на легло, завита с одеяла. В леглото до нея е положен телевизор, а до него - опаковката му (също разположена на леглото). Край Есма са насядали ДПС функционери, единият от тях държи букет цветя, също положен върху нея и респективно леглото.

Тази инсталация всъщност е отпечатък на няколко различни по големина и посока трагедии - на отвлечените избиратели, на злоупотребата с хора и съдбите им, на корупцията, която се забелязва от институциите в САЩ, но от тези в България - не. Вместо подобна трактовка, която изглежда някак очевидна, редица медии решиха да поместят прессъобщението на ДПС напълно безкритично и само информативно (без да отбелязват да е платено). А здравата журналистическа и житейска логика сочи, че подобна публикация може да намери място в ежедневния поток само и единствено като политическа реклама или като повод за коментар.

Вместо това обаче "24 часа" безкритично съобщава: "Жена от Кърджалийско навърши 107 г., получи телевизор от Делян Пеевски". В същия стил "новината" съобщават и "Стандарт" - "Баба Есма навърши 107 г., получи подарък от Пеевски" и "Труд" - "Подарък за 107-ия рожден ден на баба Есма".

В нито една от публикациите не се отбелязва, че подаръкът е изпратен от санкциониран по глобалния акт "Магнитски", нито пък, че след броени дни влизаме в официалната предизборна кампания за вота на 9 юни.

Навсякъде обаче е цитирано акуратно: телевизорът е нов, а не някой стар, да каже човек. И е от Пеевски.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • - 1
    • + 3

    Ами ти си го изпра бе, другарче Прокопи, заедно с вашите бойкикевчета, кирчовци, кокорчовци и пр. под вещото бабуване на Посолството ви ...
    Както и Тиквата изпрахте и им дадохте абсолютна власт, включително и служебна да си организират избори ...

    Нередност?
Нов коментар