🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Европа е в режим на оцеляване

Мислеше се, че военната сила вече няма значение, защото САЩ гарантират нейната сигурност - тази илюзия бе разбита

Коментар | Европа е в режим на оцеляване
Коментар | Европа е в режим на оцеляване
   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Кръстев, директор на Центъра да либерални стратегии, в интервю за "Нойe цюрхер цайтунг"

Факт е, че Европа е в режим на оцеляване, но хората ще изпаднат в шок, ако постоянно им се повтаря, че щом проблемите не бъдат разрешени сега, няма да бъдат разрешени никога.

Разбити илюзии

Днес светът ни се променя много бързо. Идеята за траен мир в Европа рухна. Разбираме, че живеем в предвоенно време и всички важни представи, на които се базираше нашата сигурност, вече не важат.

Мислеше се, че взаимната политическа зависимост означава мир, а днес вече знаем, че зависимостта може да бъде превърната в политическо оръжие - както стана с руския газ. Европа освен това беше повярвала, че военната сила вече няма значение, защото разчиташе, че САЩ гарантират нейната сигурност. Тази илюзия бе разбита.

Страховете в Европа са много различни - германците и французите се боят от ядрена война, докато поляците и балтийците - че страните им могат да бъдат окупирани. И това има своето историческо обяснение - защото страните в Източна Европа не възприемат съществуването си като даденост. Страна като Полша твърде често е била разделяна, твърде често е изчезвала от картата.

Разхлабена връзка със САЩ

Връзката между САЩ и Европа вече не е толкова здрава. Ако европейците са достатъчно наясно с положението, не виждам защо да не успеят да се защитят сами. Смятаме много неща за невъзможни само защото сме твърде мързеливи да ги извършим. Когато Путин започна нападението си, мнозина вярваха, че Украйна няма да удържи повече от шест седмици. В крайна сметка е въпрос на воля.

Войната върна историята

Изборите никога досега не са били по-европейски, защото сега гражданите знаят, че действително става дума за това накъде ще върви Европа. Това е, от една страна, последствие от войната в Украйна, която доведе до много силна интеграция на Европа. Но същевременно в различните страни отношението и чувствата към войната са много различни. Защото войната върна историята обратно, а тя е национално кодирана.

Хората се убеждават все повече, че Европа не е на прав път. Но те почти не правят разлики между националното и европейското равнище. Евроскептицизмът е променен - той вече не е съмнение в способностите на ЕС, а същностно чувство - че чрез традиционната политика не може да се постигне нищо.

Това, което ги обединява европейците, не са общ език и история, а съвместните инструменти, като например плана за възстановяване и подкрепата за Украйна, които до голяма степен се приемат добре. На фона на големите кризи, които засягат всички, поддръжниците на ЕС и техните противници все по-добре знаят, че са в една и съща лодка. Само че едните я наричат "Титаник", а за другите е вид Ноев ковчег.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 1
    • + 2

    Моля ви, стига вече сте давали трибуна на този путиноид и псевдо-интелектуалец, който е син на комунистическия номенклатурчик и член на ЦК на БКП Йото Кръстев!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Горната реплика (и не само тя) е плодът от канските усилия на Капитал със забрани и преследване да разгони интелигентната си публика. Вместо нея сега по някой лумпен тук-там под статиите излива повсеместната си неудовлетвореност от живота.
    Който каквото си направи сам - никой не може да му го направи...

    Кой чий син е има значение единствено за кадровата справка в милицията. И Васето Терзиев е от мощен ДС род, но това не му пречи да се декларира като антикомунист и да пълни душата на реститутите.

    Ако въпросната елементарна публика на газетата очаква да чете единствено лозунги, не при Иван Кръстев. Има достатъчно други автори, които ще ѝ напълнят душата: Иво Инджев, Евгени Дайнов, Смилов, Кюранов, Калин Янакиев. Е, еуглените на Калин нищо няма да му разберат, но ще схванат отношението му по съгласните...

    Иван Кръстев, чиито либерални виждания никак не споделям, е последният, който би могъл да бъде наречен путинист. Но като самоуважаващ се човек не може да си позволи на бялото да каже черно, въпреки риска да бъде оплют от крайната жълтопаветна публика на газетата.

    Да, Путин не стри СССР-2. И това не е откритие и е много видимо за всеки, който може да чете, мисли и съобразява. Путин, опрял се на руската ядрена триада, стъпка по стъпка създава реална коалиция за промяна на досегашния световен ред, чиито институции са изцяло подчинени на хегемона САЩ: ООН, МВФ, СБ, международния съд, СЗО, СТО и т.н.
    Как, например, реагира СТО на поредния кръг от търговската война на САЩ срещу Китай с драстичното вдигане на митата от вчера? Никак. Е, какъв е смисълът от подобна "международна" организация тогава?!

    Що за паноптикум "за мир в Украина" под диктовката на САЩ се готви в "неутрална" Швейцария, без на него да е поканена другата страна в конфликта - Русия? Или някой си въобразява, че на свръхядрена сила може да ѝ подхвърли листче с точки, които тя ще трябва да следва?...

    А и какво ще се обсъжда там? Някакъв проект отпреди година на човека, който, ако до понеделник не делегира президентските си пълномощия на председателя на Радата, във вторник - 21 май - ще завлече страната си в конституционно тресавище, от което само преврат може да разсече този Гордиев възел. Просто във вторник Украина няма да има легитимен президент, а тъй като е президентска република - и легитимно правителство. И кой ще представлява бивша УССР в Швейцария?
    Апропо - вчера и Бразилия, и ЮАР обявиха, че няма да уважат седянката.

    И в тая ситуация на все по-набираща международно влияние Русия какво да каже г-н Кръстев?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    P.S. А Европа в този ѝ континюитет трябва като барон Мюнхаузен, за да се самоиздърпа за косата от блатото.
    Но приключенията на барона са - все пак - измислици.
    Стара Европа с колониалното си ДНК е обречена на изчезване.
    Е, и догодина може би ще може да стигнете до Париж, Барселона, Венеция. Но после ще стане опасно, заради тълпите озверели от глад мигранти.
    Сбогом, Европо! Благодаря ти за спомените!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    P.P.S. Никога не съм мислем, че ще ползвам The Economist, за да подкрепя своя теза, в случая тази за нелегитимността на Зеленски след понеделник 20 май.
    Е - никога не казвай - никога:

    https://www.economist.com/leaders/2024/05/16/volodymyr-zelenskys-presidential-term-expires-on-may-20th

    Нередност?
Нов коментар