Eli Lilly предупреди, че ЕС ще се лиши от ключови лекарства при промяна на патентните правила

Брюксел се готви да разреши на производители на генерични лекарства да създават по-евтини алтернативи по-рано

Европейската комисия е подложена на натиск от страна на по-малките държави в съюза, за да гарантира, че компаниите няма да игнорират техните пазари.
Европейската комисия е подложена на натиск от страна на по-малките държави в съюза, за да гарантира, че компаниите няма да игнорират техните пазари.
Европейската комисия е подложена на натиск от страна на по-малките държави в съюза, за да гарантира, че компаниите няма да игнорират техните пазари.    ©  Reuters
Европейската комисия е подложена на натиск от страна на по-малките държави в съюза, за да гарантира, че компаниите няма да игнорират техните пазари.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Главният изпълнителен директор на Eli Lilly Дейвид Рикс смята, че Европа може да се лиши от нови лекарства за редица заболявания като сърдечни болести и рак, ако приеме "обезпокоително" ново законодателство. Рикс заяви, че съгласно проектозакон, който ще намали защитата на пазарната ексклузивност от 10 на 8 години, може да не си струва фармацевтичните компании да се занимават с лечение на хронични заболявания или с проучвания на ракови заболявания. Инвестициите в борбата с Алцхаймер и затлъстяването също ще бъдат засегнати, ако на производители на генерични лекарства бъде позволено да създават по-евтини алтернативи по-рано.

"Ако смятате, че имаме достатъчно или твърде много иновации, тази идея за намаляване ще постигне тази цел", казва той пред Financial Times. Рикс добавя, че европейските решения могат да повлияят и на инвестициите на фармацевтичните компании в световен мащаб, тъй като приходите, генерирани в ЕС, САЩ и Япония, финансират иновациите за пациентите по целия свят.

Той заяви още, че реформата ще ускори намаляването на инвестициите в европейската фармацевтична индустрия в сравнение с други страни като САЩ. "Как можете да създадете повече BioNTechs? Смятам, че това е въпрос, който трябва да присъства в по-голяма степен в този законодателен процес."

Нови регулации във фармацевтичната индустрия

Проектозаконът, видян от Financial Times, предвижда цялостно намаляване на срока на eксклузивност от 10 на 8 години. Той предполага удължаване на този монопол, ако фармацевтичните компании пуснат лекарствата си на пазара във всички държави от ЕС в рамките на две години и ако проведат по-обширни изпитвания.

Европейската комисия е подложена на натиск от страна на по-малките държави в съюза, за да гарантира, че компаниите няма да игнорират техните пазари. Осем държави, сред които Кипър и Румъния, наскоро написаха писмо, в което призовават Брюксел да се придържа към плана.

Според проучване на лобистката група EFPIA, публикувано миналия юли, срокът между получаването на разрешение за пускане на пазара на нови медикаменти и датата, на която те стават достъпни за европейските пациенти, варира значително - от 133 дни в Германия до над 800 дни в Полша и Румъния. В България този срок е 764 дни.

През март здравният комисар Стела Кириакидес заяви пред Европейския парламент, че "реформата постига баланс... напълно подкрепя иновациите и световно конкурентна европейска индустрия".

"Лекарствата не достигат до пациентите достатъчно бързо или в същото време. Ние възнамеряваме да променим това, като възнаградим тези, които полагат допълнителни усилия, за да осигурят достъп в целия ЕС", заяви тя.

Някои представители на бранша твърдят, че предложенията не са практични и че компаниите могат да отделят повече време за пускането на пазара на дадено лекарство, например ако дадена държава изчаква да разбере каква цена плащат другите.

"Имаме едни и същи цели, но има причини това да не се случи, които нямат нищо общо с волята на компаниите", каза Рикс. Той добави, че Eli Lilly е направила съкращения в Европа и е намалила броя на клиничните изпитвания там.

Все още няма коментари
Нов коментар