Подводница се насочва към Черно море, преминавайки през Босфора
Подводница се насочва към Черно море, преминавайки през Босфора    ©  Reuters

Войната | Украйна за първи път удари руска подводница

При среднощно нападение срещу корабостроителница в Севастопол са били повредени дизелово-електрическата подводница "Ростов на Дон" и десантния кораб "Минск"

Подводница се насочва към Черно море, преминавайки през Босфора    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въоръжените сили на Украйна са извършили през тази нощ една от най-успешните си атаки срещу Черноморския флот на Руската Федерация. При удари с крилати ракети в Севастопол са били повредени най-малко два плавателни съда, като единия от тях за първи път е дизел-електрическа подводница.

Последното е от стратегическа важност, тъй като подводниците станаха основна платформа за неочакван обстрел на Украйна от Черно море след потопяването на крайцера "Москва" с противокорабни ракети "Нептун" в относителна близост до украинския бряг. След потъването на флагмана руските военноморски сили започнаха да избягват операциите с надводни съдове в северозападното Черноморие. По неофициални данни Русия е разположила в Черно море 4-5 подводници клас Kilo, като част от тях са модернизирани, така че да могат да изстрелват крилати ракети "Калибр".

"Корабостроителница в Севастопол е била обхваната от пожар, след като в сряда сутринта Украйна е изстреляла срещу най-големия град в окупирания от Русия полуостров 10 крилати ракети и три безпилотни катера", съобщава в Telegram и руското министерство на отбраната. В изявлението на военното ведомство се твърди, че руските ПВО системи са свалили седем ракети, а трите морски дрона-камикадзе са били унищожени от патрулен кораб. Останалите три ракети обаче са ударили целта си, в резултат на което са били повредени два плавателни съда, които по същото време са се ремонтирали.

Украинското издание The Kyiv Independent съобщи в Twitter, че нападението е било извършено около 3:00 ч. местно време. "Украинските въоръжени сили нанесоха удар с 10 крилати ракети по кораборемонтния завод "С. Орджоникидзе", уточни по-късно руското министерство. В резултат на попадението на вражески крилати ракети са повредени два кораба, които са били ремонтирани."

Назначения от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев написа в Telegram, че в резултат на нападението срещу корабостроителницата са пострадали най-малко 24 души. "Всички служби за спешна помощ работят на място, няма опасност за граждански обекти в града", коментира той. Развожаев е публикувал снимка на пламъците, обхванали пристанищната инфраструктура. Руските канали в Telegram пуснаха видеоклипове и още снимки на мощни пламъци в съоръжение, разположено до водата.

В канала си в Telegram генерал-лейтенант Микола Олешчук, командир на украинските ВВС, потвърди, че нападението е извършено от Украйна, поздравявайки украинските ВВС за добре свършената работа и намеквайки, че за атаката са били използвани ракети Storm Shadow или френската им модификация SCALP. Украински и руски източници твърдят, че пострадалата подводница е "Ростов на Дон", а ударения кораб - десантния "Минск". Ден по-късно информацията беше потвърдена, а ако се съди по сателитните снимки, двата плавателни съда са толкова тежко повредени, че едва ли ще могат да бъдат ремонтирани повече.

До момента загубите на руския черноморски флот със сигурност включват предишния флагман на Черноморския флот - ракетния крайцер "Москва", влекача "Василий Бех", както и десантните кораби "Саратов" и "Оленегорский горняк".

Същия ден губернаторът на Одеса Олег Кипер съобщи за нова руска атака срещу дунавското пристанище Измаил, при която са пострадали шестима души, трима от които сериозно. "За съжаление имаше удари. Съобщава се за щети по пристанищната и другата гражданска инфраструктура", пише Кипер. По-късно украинските ВВС съобщиха, че са прехванали 32 от 44 дрона "Шахед", насочени основно към Одеса.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    abstergo avatar :-?
    Тодор Цеков
    • + 1

    Капитал, така ли ще оставите коментар с явна измама? Нещо модератори, това онова? Или да си кандидатстваме и ние за кредит 40 хиляди лева през Gmail?

    Нередност?
Нов коментар