Войната | Израелски кораб проби руската блокада в Черно море

В средата на юли Русия се оттегли от споразумението, което позволяваше на Украйна да изнася зърно от нейните пристанища

Русия се опитва да спре износа на украинска селскостопанска продукция по море.
Русия се опитва да спре износа на украинска селскостопанска продукция по море.
Русия се опитва да спре износа на украинска селскостопанска продукция по море.
Русия се опитва да спре износа на украинска селскостопанска продукция по море.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Израелски търговски кораб, който в понеделник потегли от пристанището в Ашдод, стана първият плавателен съд, който открито наруши блокадата на Русия в Черно море, откакто тя в средата на юли се оттегли от споразумението с Украйна, позволяващо на страната да изнася зърно от пристанищата си. Това съобщи в понеделник украинското информационно издание Militarnyi, цитирано от Jerusalem Post.

Според украинските съобщения израелският кораб Ams1 привидно е пренебрегнал руските заплахи и е навлязъл в украинското поречие на Дунав в понеделник следобед. Той е прекосил Черно море по директен маршрут от пристанище Ашдод, докато американски противокорабен самолет P8 Poseidon (той се дозарежда с гориво директно в небето на Румъния) е осигурявал въздушна охрана, се допълва в съобщенията. Допълнителна информация е давал разузнавателният дрон Forte12 RQ-4.

В стремежа си да спре износа на украинска селскостопанска продукция по море след рухването на зърнената сделка Русия предприе все по-дръзки действия, които могат да я вкарат в пряка военна конфронтация с НАТО. Москва нанесе ракетни удари по пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и само на около 200 метра от територията на натовска Румъния. Дни по-късно, след заседанието на съвета НАТО - Украйна, проведено на 26 юли в Брюксел, изненадващо стана ясно, че руските военноморски сили се опитват да наложат ограничение в корабоплаването в Черно море, което засяга също така и т.нар. изключителна икономическа зона (ИИЗ) на България.

От Министерството на отбраната потвърдиха миналата седмица пред "Капитал", че Русия е изпратила публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Оказа се обаче, че тези т.нар. учения, които в голяма степен приличат на морска блокада, се провеждат от 10 дни - от деня, в който беше прекратена зърнената сделка. През този период нито една българска институция не повдигна въпроса публично, а за струпването на руски бойни кораби край българската акватория се разбра със закъснение от щабквартирата на НАТО. Освен това в събота, 29 юли, се разбра, че Русия е удължила т.нар. учения, които трябваше да приключат на 28 юли, с още 10 дни.

Дронове отново удариха Москва

На фона на руската блокада в Черно море продължават атаките с дронове към руската столица. Във вторник стана ясно, че дрон е повредил конструкцията на бизнес сграда в деловия център на Москва, известен като "Москва сити". В неделя същият небостъргач беше ударен от безпилотен летателен апарат, за който Русия каза, че е украински. Сградата се намира близо до офиса на Министерството на икономическото развитие. Нападението изглежда като това от неделя вечерта. Дроновете също са били три, летище "Внуково" е било затворено заради тях, като два са били свалени в Московска област.

Второто попадение в един и същ обект в рамките на два дни повдига въпроса ако не за ефективността на радиоелектронните средства за отбрана на Москва, то за наличието на алтернативна (и достатъчно точна) система за самонасочване на украинските безпилотни самолети, отбелязва руският сайт The Bell. Според изчисления на New York Times през май-юни Украйна е изстреляла толкова дронове камикадзе над руска територия, колкото през цялата 2022 г.

Отделно от това Министерството на отбраната съобщи за нападение с три морски дрона срещу патрулните кораби на Черноморския флот "Сергей Котов" и "Василий Биков". И трите са били унищожени.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    В горния си коментар #3 споменах мимоходом един от доводите на руската страна да се откаже от поддържане на черноморския коридор за износ на украинско зърно: корабите към Украина не се проверяват какво носят и е възможно да пренасят оръжие и боеприпаси за ВСУ.

    Периодичните атаки срещу руската ВМ база в Севастопол и Кримския мост с морски дронове поддържа съмнението, че въпросните дронове се пускат на вода от участващи в т.нар зърнена сделка търговски кораби.

    Що се отнася до атаката от миналата нощ на три украински морски дрона срещу два руски военни кораба в българската ИИЗ (!), е логично да се помисли как украинското оръжие се е оказало в българската ИИЗ на няма и 150-180 км от Варна и на поне 3 пъти по толкова от най-близкия украински бряг!

    Тази атака причудливо съвпада с:
    1. Рейда на израелския кораб Ams1, който единствен вчера привечер пресича българската ИИЗ от юг на север.;
    2. Наличието в българската ИИЗ на два самолета на ВВС на САЩ - ударен и разузнавателен;

    Ако на карта се обозначи по часове:
    а) маршрута на израелския товарен кораб;
    б) треакторията на US самолетите;
    в) посоката на атаката на украинските дронове,
    могат да се получат доста интересни заключения.

    Та в този смисъл е нож с две остриета да се бие ламарината, че някой нещо е уведомил, че ще прави в нашата ИИЗ, защото вниманието на публиката ще се насочи и към това, че всъщност всички останали не уведомяват БГ какво ще правят в нашата ИИЗ.

    Пък вие викате единствено по команда.

    Нередност?
  • 5
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf
    • - 1
    • + 1

    Не може да бъде, рус-наци вардеха Чёрное море като за световно?!

    Нередност?
  • 6
    st.stoyanov avatar :-|
    st.stoyanov
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Анализираш но като платен трол ,да зърното е отишло там където пишеш, и да 20 млн.тона са отишли в "богати страни" ,които можеха да си закупят нужното зърно и от другаде т.е от пазари от които купуват "бедните страни" напиши защо се вдигна цената като спря зърнената сделка ,а ма не ти отърва защото ще ти спрат финансирането

    Нередност?
  • 7
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 1

    До коментар [#6] от "st.stoyanov":

    Някои анализират умно и с факти, други не анализират, но за сметка на това - с правописни грешки. 😁

    Нередност?
Нов коментар