Защо е опасен силният долар

Освен всичко останало той е предпоставка за неприятен нов сблъсък между Тръмп и Китай

Слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни.
Слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни.
Слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни.    ©  Reuters
Слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни.    ©  Reuters

Доларът изглежда заплашителен. Тъй като икономическият растеж на САЩ остана силен, а инвеститорите намалиха залозите, че Федералният резерв ще свали лихвените проценти, парите заляха пазарите в страната - и зелените банкноти отскочиха нагоре. Доларът се е повишил с 4% тази година спрямо кошница от валути, претеглени според търговията; фундаменталните анализи сочат, че поскъпването ще продължи. Докато президентските избори наближават, а демократи и републиканци са еднакво решени да подпомагат американската индустрия, светът е на прага на нов период на геополитика на силния долар.

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че силната американска валута отразява слабостите на други страни. Към края на 2023 г. американската икономика е с 8% по-голяма, отколкото в края на 2019 г. Тези на Великобритания, Франция, Германия и Япония за същия период са нараснали с по-малко от 2%. Йената е на 34-годишно дъно спрямо долара. Еврото падна до 1.07 долара от 1.10 долара в началото на годината. Някои търговци сега залагат, че до началото на следващата година двете валути ще достигнат паритет.

Търговски усложнения

Ако Доналд Тръмп спечели през ноември, назряват условия за битка. Силният долар обикновено повишава цената на американския износ и понижава тази на вноса, като увеличава постоянния търговски дефицит на страната, който е дразнител за Тръмп от десетилетия. Робърт Лайтхайзър, архитектът на митата срещу Китай от времето на Тръмп в Белия дом, иска да отслаби долара, според новинарския уебсайт Politico. Президентът Джо Байдън не е правил публични изказвания относно валутата, но тя усложнява и неговата индустриална политика.

На други места възходът на зелените пари е от полза за износители, които имат разходи, деноминирани в различни валути. Но високите лихвени проценти в Америка и силният долар предизвикват инфлация от внос, която сега се засилва от сравнително високите цени на петрола. Освен това за компаниите, които са взели заеми в долари, погасителните вноски нарастват. На 18 април шефът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди за въздействието на тези събития върху глобалната финансова стабилност.

Възможна намеса

Много страни имат големи валутни резерви, от които биха могли да продават, за да подсилват валутите си: Япония разполага с 1.3 трлн. долара, Индия - с 643 млрд. долара, а Южна Корея - с 419 млрд. долара. Всяко облекчение обаче би било временно. Подобни продажби забавиха възхода на долара през 2022 г., когато Фед започна да повишава лихвите, но не успяха да го спрат. Централните банки и финансовите министерства не са склонни да разхищават резервите си в безплодни битки.

Друга възможност е покачването на зелената валута да бъде спряно с помощта на международна координация. Първи стъпки в тази посока бяха показани на 16 април, когато финансовите министри на Америка, Япония и Южна Корея излязоха със съвместно изявление, в което изразиха опасенията си относно спада на йената и корейския вон. Това може да е предвестник на по-голяма интервенция под формата на съвместни продажби на валутни резерви, която да предотврати по-нататъшно отслабване на двете азиатски валути.

Но колкото и тези страни да искат да действат единно, икономиката неизбежно ги разделя. В крайна сметка слабостта на йената и вона се движи от разликата в лихвените проценти между Америка и другите страни. Двегодишните държавни облигации на Южна Корея предлагат възвръщаемост от около 3.5%, а на Япония - едва 0.3%, докато американските държавни ценни книжа със същия падеж носят 5%. Ако лихвените проценти в Америка останат значително по-високи, за инвеститорите, търсещи възвръщаемост, изборът е ясен, и техните решения ще подсилят долара.

Експортен тласък за Китай

Освен това има и страни, с които Америка е по-малко вероятно да си сътрудничи. Според банката Goldman Sachs изходящият поток на чуждестранна валута от Китай през март е достигнал 39 млрд. долара - четвъртият най-голям месечен обем от 2016 г. насам - тъй като инвеститорите напускат влошената икономика на страната. Юанът се понижава постоянно спрямо долара от началото на годината и още по-бързо от средата на март, откакто доларът се повиши от 7.18 юана до 7.25. Bank of America очаква той да достигне 7.45 до септември, когато предизборната кампания в Америка ще бъде в разгара си. Това би поставило юана в най-слабата му позиция от 2007 г. насам и ще даде тласък на най-новия експортен импулс на Китай. Китайските електрически превозни средства могат да станат още по-евтини.

Дори протекционистите в Америка биха си затворили очите за слабите валути на съюзниците си, поне за известно време. По-малко вероятно обаче е да направят същото по отношение на Китай. Това повишава риска от нови мита и санкции, а може би дори от връщане на Китай в американския списък с валутни манипулатори. Докато американската икономика продължава да се представя по-добре от останалите, доларът вероятно ще остане силен. А докато американските политици виждат в това причина за безпокойство, търговското напрежение със сигурност ще нараства.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    wkz55633864 avatar :-|
    wkz55633864
    • + 1

    А защо е велика девалвиралата рубла, а?

    Нередност?
  • 5
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 1

    В номинално изражение американската икономика нарасна още повече от посочните 8%. В същото време отслабващият юан засега не стимулира китайската икономика. Напротив, оголва много от недъзите на растежа в последното десетилетие, който доведе до невиждан имотен балон и срив в този огромен сектор.

    Нередност?
Нов коментар