🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спадът на износа се задълбочи до 11% през първото тримесечие

Причините са по-ниските цени, намалелите количества горива, ток, както и застоят на икономическата активност в Европа

Спадът на износа се задълбочи до 11% през първото тримесечие
Спадът на износа се задълбочи до 11% през първото тримесечие
   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българският износ продължава да отчита спадове и за първите три месеца на годината продадените стоки зад граница са с над 11.1% по-малко спрямо същия период на миналата година. Само за март минусът е 10.4% и се увеличава спрямо февруари, показват данните на НСИ.

Това ще е дванадесети пореден месец, в който статистиката отчита спад на българския експорт на стоки. Причините са по-ниските цени, спадналите количества горива, ток, както и застоят на икономическата активност в Европа. Очакванията обаче са тази тенденция да започне да се обръща постепенно до края на годината.

Икономистите следят няколко индекса за ранна индикация за развитието на еврозоната и според тях те показват, че през второто тримесечие на тази година икономиката й е започнала бавно да се възстановява, включително и някои от по-енергоемките сектори от промишленото производство в Германия. Около две трети от експорта на стоки на страната ни е насочен именно към еврозоната.

Почти всичко е на минус

През март статистиката отчита спад на продажбите на български стоки и към трети страни (надолу с 11.1%), и към ЕС (минус 10%) спрямо същия месец на предходната година. По-подробни данни има за продажбите на стоки извън съюза, като според тях за първото тримесечие на годината има спад на годишна база при почти всички стокови групи с изключение на мазнини и химични вещества. Една голяма част от минуса се дължи на фактът, че страната ни вече не изнася електричество. Това е и основната причина статистиката да отчита спад на промишленото производство през март.

Друга причина за спада на продажбите зад граница са по-ниски цени на някои стоки. НСИ обаче предоставя данни само в номинална стойност, не и в количество, и това затруднява по-точния анализ.

И все пак - през първото тримесечие се свива експортът към най-големия ни търговски партньор от т.нар. трети страни - Турция, с почти 13%. Следващите две държави в топ три на експортните дестинации извън ЕС са САЩ и Сърбия, като там статистиката също отчита двуцифрени спадове.

Данните за износа към ЕС идват с месец закъснение, като за февруари има спад на норминалния експорт във всички стокови групи с изключение на алкохолни и безалкохолни напитки.

Вносът се засилва

За сметка на това вносът на стоки е с много по-малък спад - 4.1% за първото тримесечие, спрямо година по-рано. Само през март покупките на стоки от трети страни нарастват с 20%.

Данните кореспондират с очакванията на анализаторите вносът като компонент на БВП да расте двойно по-бързо спрямо износа. Вероятно тази година компаниите ще увеличат покупките на суровини и материали, тъй като цените вече се нормализират. От друга страна, досегашната практика да се държат големи складови наличности като вид застраховка срещу растящата инфлация и прекъснати вериги на доставки ще изчезне.

При продължаващ ръст на заплати и пенсии потреблението пък ще остане водещ двигател на икономическия растеж тази година, а това при общи други условия означава и повече внос.

Отново разбивката по държави е само за тези извън ЕС и показва, че най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Китай, Русия и Египет. Вносът от Русия се свива с 45%, като вероятната причина е забраната, влязла в сила от началото на тази година, България да изнася горива, произведени от руски нефт. От 1 март влезе в сила и забрана за внос на руски нефт.

Статистиката отчита гигантски скок на вноса от Египет - с почти 690% през първото тримесечие на годината. Други две държави с огромен ръст на износа са Тунис и Либия, като обяснение в данните вероятно може да се търси в забраната за внос на руски нефт.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    Всъщност какво изнася БГ?

    https://www.nsi.bg/bg/content/7505/ %D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
    Няма плодове и зеленчуци, няма месни и млечни продукти, няма продукти на хранително-вкусовата - всичко това вече го внасяме.
    Изнасяме горива и химически продукти, т.е. като заколим под диктат от Запада Лукойл - кокошката, дето снася златни яйца - и това ще внасяме...
    Бензинът вчера в Еллада беше без малко 2 € преди Солун. По-надолу било още повече.

    Нередност?
Нов коментар