🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цацаров се включи в групата за натиск за мажоритарна система

В писмо до Слави Трифонов главният прокурор твърди, че недостигащите по закон гласове нямат значение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор Сотир Цацаров, чиито действия провокираха протеста на над 300 съдии в четвъртък, си позволи да се намеси в политическия дебат, като обяви, че с или без недостигащите 12-те хил. гласа, необходими за автоматичното приемане на резултатите от референдума за изборните правила, "трите "Да" станаха задължителни".

Той е заявил това в писмо до Слави Трифонов, показано в "Шоуто на Слави". С него главният прокурор уведомява водещия, че сигналът, който Трифонов му даде на срещата им преди дни, е изпратен на Върховната административна прокуратура, като заедно с това посочва, че всички твърдения за допуснати нарушения на референдума ще бъдат подложени и "на отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата". Той все пак отбелязва, че единственият компетентен да се произнесе за законността на резултатите от допитването е Върховният административен съд.

Така освен заявката на премиера в оставка Бойко Борисов, че ГЕРБ би подкрепил предложената в референдума и силно оспорвана от експертите не само в България чисто мажоритарната система, в групата за натиск за приемане на система, чиято формулировка всъжност няма аналог, след омбудсмана Мая Манолова се включи и главният прокурор.

Още след гласуването си на втория тур на президентските избори Цацаров взе отношение по темата, като изрази позицията, че недостигащите по закон гласове нямат значение при масовата подкрепа за предложенията в него.

"Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени. Ако 2. 5 млн. българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2. 5 млн. граждани са казали "Да" на това държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото "един глас – един лев", значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването (близо 3.5 млн.) и броят на отговорилите с "Да" (близо 2.5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им", казва в писмото си главният прокурор, правейки по същество политическо изявление.

Почти буквално същите аргументи се съдържат и в скоростно внесения след изборите в Народното събрание от омбудсмана Мая Манолова и сценаристи на шоуто проект за мажоритарна система, чието авторство не е изяснено.

"Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация", казва главният прокурор в писмото си до Трифонов.

"Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите "ДА" станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни", завършва писмото си Сотир Цацаров, без да става ясно какво има пред вид за последиците.

При внасянето на проекта "Манолова" един от сценаристите на шоуто заплаши, че ако резултатите от референдума не бъдат приети без промяна, в отговор 2.5 млн. души щели да се струпат пред парламента. Междувременно предложеният от финансовия министър в оставка Горанов бюджет за следващата година беше гласуван окончателно, което означава, че субсидията за партиите запазва размера си от 11 лв. на глас.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yhu1479571404511286 avatar :-|
    Poruchik Makedonsky
    • - 13
    • + 2

    Българските управници, особено комунистите, винаги са затруднявали образованието на населението в политологията и са го замествали с идеология. Затова на народа не са му ясни елементарни правила от политиката:
    1. Интересите на управниците и народа са коренно противоположни: колкато повече власт има управляващата партия, толкова по-малко права и свободи има народът и обратно. Затова в Британия аристокрацията започнала да ограничава властта на краля още през 1215 г. с първия Бил за правата.
    2. В парламента опозицията е длъжна да играе ролята на адвокат на народа. Затова всяка партия в опозиция предлага полезни за народа промени в Конституцията, включително и мажоритарна система, а когато е на власт скрива тези предложения под килима (бай Иван).
    3. При мажоритарната система депутатите работят за своите избиратели, т. е. за народа, а при пропорционалната - за своите партийни вождове. Затова и професорите по избирателно право казват, че истинска избирателна система е мажоритарната, а пропорционалната е измислена от управниците през 20-те години на ХХ век за прехвърляне на власт от народа към управниците, т. е. за измама на народа.

    Нередност?
  • 2
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 5
    • + 1

    "Групата за натиск" има зад гърба си един успешен референдум и мнението на 2.5 милиона граждани. "Групата за размиване" има мнението на един мастит експерт и няколко други не толкова мастити но силно заинтересовани незнайни експерти, една сюрия твърдоглави форумни фенове и 240 лично заинтересовани депутати. Щях да пропусна и една медийна група.

    Нередност?
  • 3
    lizimah avatar :-|
    lizimah
    • + 6

    До 1 и 2 . Те и Митьо Очите, цар Киро, Ценко Чоков, Николай Банев ... те не са ли потенциални мажоритарни кандидати. Всеки тарикат и престъпник с пари по тази система може да си накупи 5-7 хиляди гласа и да влезе в парламента. Въобще не знаете момчета как ще действа тази система В БЪЛГАРИЯ, но гласувате ЗА, щото да сте били избрали личности. Ето ви личностите по горе - избирайте си ... Радвам се, че не достигнаха няколко хиляди гласа на заблудените, сега по закон нямате право да ревете, защото вие сте 2.5 млн, а умните дето не гласувахме на глупостите ви сме 4.5 млн. Такъв е закона пичове - опичайте си акъла другия път.

    Нередност?
  • 4
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • + 1

    До коментар [#3] от "lizimah":

    Добре, при 6 милиона гласоподаватели и поне 3-4 милиона гласуващи, избори на два тура и 120 депутата, как ще стане като купиш 5-6 хиляди. Не че мога да смятам, но просто питам.......
    Гласували са "ЗА" над 2.5 милиона, ГЕРБ ни управлява 10 години с 1 милион и малко над милион гласували, как на всички "експерти"" не им неудобно от някакви коментари. Искате Европа, кажете ми страна от ЕС, която при такъв резултат ще има увъртане. Лично съм гласувал Против мажоритарните избори, но това е демокрацията, за добро или зло масовката решава. Ако не ти харесва, на Терминал 2 не искат изходящи визи. Ако сега политиците заметат резултата, на следващите избори ще влезнат само популисти.

    Нередност?
  • 5
    janeausten avatar :-|
    janeausten
    • + 3

    Значи Пеевски и Борисов са решили да управляват по-нататък чрез мажоритарно продуцирани лица - не партии
    Дали зад Пеевски е Доган и пр - детайл
    Уважаеми спорещи по форумите десни умници - докато вие гоните призрака на комунизма и се чудите за мажоритарна система - какво друго доказателство искате
    Пеевски и Борисов ще счупят избирателната система и ще я заменят с каквото искат - защото иначе няма как да имат мнозинство и им писна на Х%%я да управляват като им се моткат разни партии из краката
    Какво още трябва да стане - лично Доган да се яви при Дългия ли - за да прогледнете

    Нередност?
  • 6
    lizimah avatar :-|
    lizimah
    • + 2

    До коментар [#4] от "stoiank":

    Прав си - това е демокрацията ... масовката решава и тя реши ... референдума НЕ мина и не стигнаха 14 000 гласа, закона е закон. И за Терминал 2 си прав, но той решава само проблема на отделната личност, не на България. България загива и ако си решил да я спасиш, не само себе си, Терминал 2 не е решение. И сега на сметките ...
    ... 6,5млн избиратели, при 60% гласували (за парламент са толкова процентите) прави около 3.9млн реално гласували на избори. Раздели ги на 240 депутата ( не знам защо мислиш 120 ... това не влезе в референдума) и ще получиш, че за 1 депутат са ти нужни около 16250 реални гласа. НО, има и НО ... на господин депутата, ще му трябват точно половината (+ 1 глас) от тези гласове за да пребори опонента си за поста ( защото трябва да пребори в 2 тура другия най-добър по подобие на кметските избори) и вече нужните му гласове ще са 8125+1. Тези гласове ги умножи по 50-60лв на глас и ще видиш, че за няма и 500хил лева и връзки всеки ще може да си купи депутатско място. Очите, Галевите, Чоков, Ковачки, Банев и поне 20-30 ромски босове влизат от раз в парламента и имат поне 2.5 млн гласували ЗА потенциални желаещи да ги вкарат вътре.

    Нередност?
  • 7
    emil_ avatar :-|
    emil
    • + 2

    До коментар [#3] от "lizimah":

    [quote#3:"lizimah"]Всеки тарикат и престъпник с пари по тази система може да си накупи 5-7 хиляди гласа [/quote]

    И какво ще направи Ценко сам в парламента? В момента по пропорционалната всеки магнат или популист ала-Бареков може сам да излъже 250 хиляди души и да вкара 20 депутата. Ти кое предпочиташ?

    Нередност?
  • 8
    lizimah avatar :-|
    lizimah
    • + 2

    До коментар [#7] от "emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!":

    Ценко няма да е сам в парламента - 300хил цигани, 600хил турци и поне още 1-1.5 млн бедни българи ще вкарат за по 50лв на глас поне още 100 Ценковци и Барековци в парламента и 20те депутата на Бареков, Яне Янев или Слави Трифонов сега ще ни се видят после като песен. Не ме разбирай погрешно, за мен най добре беше 97година да си бяхме довършили линча пред парламента, ама ... .Аз и "ти" знам, че ще изберем "уж почтен човек", но в БГ покрай нас други 3ма няма да излязат да гласуват, други 2ма ще си продадат гласа, циганите са ясни ... и ще ни финтират и сега. Хубаво е да гласуваш за личност, а не за партия, но в БГ реалността е друга ... тази система няма да мине, не и в наша полза. До сега големите партии се пазиха от " тъмни субекти с лош имидж", сега тези субекти ще си купуват места на воля и няма да са 20. Другия вариант е самите партии да си купуват гласове т.е. около 3 партии в парламента и пожизнена диктатура. Понякога когато си мислиш, че печелиш, не знаеш какво губиш. Аз също искам промяна, но моите възгледи са по други .... И все пак , ще се радвам искрено да греша, а ти да си прав. Така ги виждам аз нещата, а ако бъркам, дано да е за добро. Бъди жив и здрав и весели празници...

    Нередност?
  • 9
    jamaisvu avatar :-|
    jamaisvu
    • + 1

    Ако Икономедиа + сите политолози и депутати искаха да се запази системата защо преди референдумът не пишеха толкова статии и разяснаваха какво и защо. Късно е,либе, за китка.. Защо мнението на Вашия екип да е по-важно от това на 2,5млн българи? Защо всичките противници не излязоха да гласуват с не и да не се хабим в излишни спорове? Или трябваше в зависимост от изборните резултати да се прецени как да се действа?

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Изключително наглите посегателства над демокрацията продължават. Капитал, изберете си! Имат ли значение тези 13 000 гласа или нямат?! Значи понеже не си гласувал НАРОЧНО, ако се приемат гласуваните промени това е посегателство спрямо волята ти. Обаче в същия момент този недостиг трябва да има и правни последици. Значи хем не гласуваш, хем искаш неизказаната ти воля едва ли не да е задължително.

    Това НЕ е демокрация. Това Е саботаж. И двоен стандарт.

    Нередност?
Нов коментар