🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата пламенно адвокатства на референдума на Трифонов

На делото във ВАС зам.-главният прокурор Ася Петрова поиска обявяването му за задължителен

След пледоарията на Ася Петрова сценарист на шоуто обяви: "По това дело има две страни – от едната страна ЦИК, от другата страна – Инициативния комитет, и прокуратурата, която е общо взето независима."
След пледоарията на Ася Петрова сценарист на шоуто обяви: "По това дело има две страни – от едната страна ЦИК, от другата страна – Инициативния комитет, и прокуратурата, която е общо взето независима."
След пледоарията на Ася Петрова сценарист на шоуто обяви: "По това дело има две страни – от едната страна ЦИК, от другата страна – Инициативния комитет, и прокуратурата, която е общо взето независима."    ©  Надежда Чипева
След пледоарията на Ася Петрова сценарист на шоуто обяви: "По това дело има две страни – от едната страна ЦИК, от другата страна – Инициативния комитет, и прокуратурата, която е общо взето независима."    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пламенна защита на позицията на Слави Трифонов по делото за референдума във Върховния административен съд (ВАС) изнесе във вторник зам.- главният прокурор Ася Петрова, ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП). Знаковото появяване на зам.-главен прокурор по това дело и недвусмислената адвокатска позиция, възприета от Петрова, няма как да се тълкуват извън контекста на медийната активност на главния прокурор Сотир Цацаров по темата в края на миналата година.

От името на прокуратурата днес Ася Петрова поиска да се уважи жалбата на Инициативния комитет за провеждане на референдума, да се отмени решението на ЦИК, с което се обявяват резултатите от гласуването, да се допишат допълнително 12 481 бюлетини, намерени без плик, тъй като анализът на ВАП сочел, че те не са били отчетени при броенето на участвалите в референдума. А като се прибавят тези бюлетини към числото на гласувалите, общият брой на участниците надхвърля необходимото число, за да се признаят за задължителни резултатите от референдума, заяви Петрова.

Тя изцяло игнорира заключенията на назначената от съда тройна експертиза, представена от трите вещи лица, които обявиха, че в оспорените 44 протокола на секционни избирателни комисии (СИК) не са открили никакви съществени несъответствия, в тях няма и никаква намеса от страна на служители на ЦИК, а направените поправки от СИК са незначителни и засягат вътрешноаритметични размествания, без да се отразят на резултатите. Петрова обаче отхвърли резултатите от експертизата, без да стане съвсем ясно откъде черпи аргументи, въпреки че нейната пледоария бе далеч по-обстоятелствена, по-продължителна и по-категорична от тази на адвоката на Инициативния комитет.

В този контекст доста двусмислено прозвуча изказването на сценариста на Шоуто на Слави Тошко Йорданов след заседанието на съда, че по делото има две страни, но и една прокуратура "общо взето независима": "По това дело има две страни – от едната страна ЦИК, от другата страна – Инициативния комитет, и прокуратурата, която е общо взето независима."

Позицията на Петрова нямаше как да не направи впечатление след демонстративното "разбирателство" по тази тема между главния прокурор Цацаров и Слави Трифонов в края на миналата година. Първо Цацаров се изказа "като гражданин" след гласуването на втория тур на 13 ноември 2016 г., че "за първи път можем да говорим за истински референдум, с ясно и точно поставени въпроси, които касаят бъдещето на страната" и политиците трябва да се съобразят с него, независимо дали достигат или не 12 000-13 000 гласа. Последва среща между него и Трифонов - на 5 декември в кабинета на главния прокурор, при която шоуменът подаде сигнал срещу решението на ЦИК за резултатите от вота, а после обяви пред медиите, че двамата с Цацаров са "на много близки позиции по отношение на това, което се случва в държавата, и по отношение най-вече на референдума; той е съгласен с всичко това, което се случва като поведение и като отношение, и мисля, че до няколко дена, много скоро, ще бъдете информирани от него за неговата реакция."

Действително, след няколко дни, в Шоуто на Слави бе прочетено писмо от главния прокурор, че сигналът на Трифонов е изпратен на Върховната административна прокуратура, която ще провери всички твърдения за нарушения, но все пак единствено компетентен да се произнесе за законността на резултатите от допитването е Върховният административен съд. В писмото, подписано от Цацаров в качеството му на главен прокурор, той отново се впуска в изясняване на личното си мнение, в една по същество политическа позиция: "Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени. Ако 2. 5 млн. българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2. 5 млн. граждани са казали "Да" на това държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото "един глас – един лев", значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването (близо 3.5 млн.) и броят на отговорилите с "Да" (близо 2.5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им", пише главният прокурор.

Четири дни по-късно, на 13 декември м. г., Слави Трифонов покани в шоуто си две съдийки от СРС, за да се изкажат срещу колегите си, протестиращи срещу действията на контролираното от Цацаров мнозинство във Висшия съдебен съвет.

За тази впечатляваща симбиоза между шоумен и главен прокурор във вторник отчетливо напомни и пледоарията на зам.-главния прокурор Ася Петрова, която преди четири години зае сегашния си пост направо от позицията на окръжен прокурор на Шумен.

Според Петрова, броят на намерените бюлетини без плик не е отчетен в общия брой на гласувалите, а е изваден от тях. Вината била изцяло на ЦИК, защото протоколите за секционните комисии, които ЦИК е утвърдила, не съответстват на изискванията на закона, според които по думите й броят на гласувалите трябва да се отчита по намерените в пликовете бюлетини, а не по броя на пликовете.

В съдебната зала представителите на ЦИК опровергаха думите й – утвърденият от ЦИК протокол на секционните избирателни комисии дословно повтаря текста на чл. 20 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, включително точки 5 и 6, според които в две отделни графи се отразяват броят на гласувалите според подписите в избирателния списък и според намерените в кутията пликове. Бюлетините без пликове са отразени навсякъде в избирателната активност, категорични са от ЦИК.

Съдът има 14 дневен срок за се произнесе, а решението му подлежи на обжалване.

Слави Трифонов с ултиматум към следващия парламент

В понеделник пиарите на Слави Трифонов разпространиха "отворено писмо" от името на шоумена, в което той практически отправя ултиматум към "политиците" - първото и единственото нещо, което следващият парламент трябва да извърши, е да приеме необходимите закони за реализиране на "волята на народа, изразена на референдума": мажоритарен избор в два тура, намаляване на партийната субсидия на един лев; задължително гласуване на избори и референдуми.

"След приемането на тези закони новото Народно събрание е длъжно да се разпусне, за да може народът да избере своите представители така, както пожела", пише в ултиматума на Трифонов. Ако в двуседмичен срок от свикването му новият парламент не започне работа по този въпрос, "в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права".

Ако обаче депутатите стартират навреме (до две седмици) работата си по промяна в законите, Трифонов им дава още два месеца "да ги прецизират", защото е преценил, че толкова им е достатъчно. Иначе – пак ги грози опасността шоуменът да дойде пред сградата на Народното събрание, за да "отвоюва гражданските си права".
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Slick avatar :-(
    Slick
    • - 1
    • + 13

    Абсолютен позор. Цацаров и кръгът около него узурпират властта в държавата. Години бездействие.

    Нередност?
  • 2
    nvarvarin avatar :-|
    nvarvarin
    • - 7
    • + 3

    Хм, пришиването на Слави към Цацаров е основното в тази статия. Така са навързани нещата в нея, че звучат убедително. Но! Аз чух друго- бюлетините без плик са 12 481 - според тройната експертиза, на която се позовава и прокуратурата. Според ЦИК бюлетините без плик са 550. Работата на вещите лица е да съобщят данните от проверката, а не да тълкуват. Данните от проверката са,че 12 481 са бюлетините без плик. А те по закон трябва да участват в сформирането на активността. Т.е. очаквам ВАС да направи референдумът задължителен.

    Нередност?
  • 3
    nvarvarin avatar :-|
    nvarvarin
    • - 1

    На делото бе представена експертиза, която казва, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума.

    Прочети още на: http://www.dnes.bg/temida/2017/01/31/rezultatite-ot-referenduma-zadyljitelni-za-prokuraturata.330486

    Нередност?
  • 4
    nvarvarin avatar :-|
    nvarvarin
    • - 2

    Един от основните доводи за зам.-главния прокурор Ася Петрова, която се яви днес, е, че след първото преброяване от ЦИК бяха отчетени 12 027 гласа, които не достигат резултатът му да стане задължителен. Назначената от ВАС експертиза е установила общо 12 481 – с над 500 повече. Затова и Петрова заключи, че ако те бяха счетени за валидни, вотът от допитването щеше да бъде задължителен.
    https://vesti.bg/bulgaria/politika/obrat-s-referenduma-na-slavi-trifonov-6064866

    Нередност?
  • 5
    zmei.gorqnin avatar :-@
    инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    • - 1
    • + 5

    Шоуто на Цаци.
    Балетът е в състав : Трифонов, Петрова ...

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 5

    Слави достигна до "крайните мерки", които обеща. Той е коректен към гласоподавателите.

    От друга страна е Цацаров, който има както изгода от приемането на референдума, така и желание да се хареса на широката публика - чрез защита на референдума и обвинения срещу бивши министри.

    Смесвате двете неща без да е сигурно, че Трифонов реално работи в един отбор с Цацаров. В случая става въпрос за общи интереси.

    Нередност?
  • 7
    kirilvitanov avatar :-|
    Kiril Vitqnov
    • + 3

    Представителката на ЦИК ясно и точно каза:в секции които има по списък 500 човека няма как да има 1000 бюлетини.Но аз питам ако заедно с моята бюлетина пусна още две без плик и това направят още 10 000 човека .Струва ми се,че така всеки референдум би минал...

    Нередност?
Нов коментар