🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отмъщението на избирателите

Потъването на ГЕРБ преначертава политическата карта и отваря вратите за цунами от популизъм

Тръгва ли си Борисов и какво идва след него
Тръгва ли си Борисов и какво идва след него
Тръгва ли си Борисов и какво идва след него    ©  Цветелина Белутова
Тръгва ли си Борисов и какво идва след него    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Борисов собственоръчно доведе партията си до загуба на първия тур

- Предсрочни избори напролет са много възможни

- Потъването на ГЕРБ преначертава политическата карта и отваря вратите за цунами от популизъм

Името на новия български президент може и да не се знае още, но резултатите от първия тур на изборите предизвикаха политическа буря, която може да доведе до ново правителство и предсрочни парламентарни избори. Дали това ще се случи веднага след втория тур, или в първата половина на следващата година, новината от президентските избори е, че ГЕРБ за пръв път е в низходяща спирала. Партията отнесе изненадващ по големината си наказателен вот – не само загуби 20% от избирателите си спрямо последните парламентарни избори, но и се оказа изпреварена от уж заровената на политическото бунище след фиаското с Орешарски БСП.

След Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ на пръв поглед може да изглежда, че глобалният тренд за наказване на старите партийни елити е достигнал и до България. Истината е обаче, че зад протестния вот срещу ГЕРБ стоят конкретни български причини и отговорността за тях е на премиера Борисов.

Силният вот за популистки проекти като този на бизнесмена Веселин Марешки и обединените националисти заедно с изключително високата активност на "референдума на Слави" показаха, че има събрано огромно желание за промяна на начина, по който се управлява страната. То не е от днес, но след като преди седем години за пръв път взе властта с обещания за изчистване на политическата корупция, а през последните месеци не остави капка съмнение, че е част от модела, срещу който се обяви, днес Борисов започва да освобождава политически терен. На незаетото място навлиза вълна от крайни популисти.

Голямата грешка на Борисов

"Грешката действително е моя", призна в сряда в телевизионно интервю премиерът. Но или нямаше кураж да я назове, или си е направил грешните изводи.

Борисов се опита да се измъкне с това, че на тези избори не бил достатъчно популист, избирайки неатрактивната, но правилна и подготвена Цачева; че опитвал да прави реформи (здравна и образователна), заради което загубил лекарите и учителите; че санира и строи магистрали, но никой не му го признава.

Всъщност той се подигра с избирателите, издигайки слаба кандидатура в последния възможен момент. Отказа да направи най-важната реформа, в името на която се върна за втория си мандат след протестите от 2013 г. – съдебната. Не на последно място, все по-неприкрито възприе модела #Кой. Изхранва удобни медии, заигра със задкулисните авторитети в съдебната система, остави КТБ за повторно източване от Пеевски, допусна завладените от частни интереси институции (КЗК до неотдавна, НАП и други) да атакуват бизнеси и да преразпределят активи в полза на силните на деня. Започна да се държи като "тато" на нацията ("колко пара ти дадох миналия път", обича да казва, имайки предвид пари на данъкоплатците), опита да назначи и "майка", заплаши, че не на тези, но на следващите президентски избори ще го видим и в ролята на държавен глава.

Дори без да споменаваме неконсистентната му външнополитическа позиция и притеснителните заигравания с Турция и Русия, избирателите имат достатъчно причини да гласуват, така както гласуваха в неделя.

Високомерието на ГЕРБ да смята изборите за сигурно спечелени беше наказано и принуди все още управляващата партия да провежда отчаяна кампания в седмицата преди балотажа в търсене на подкрепа отвсякъде. Помощ обаче е трудно да се намери и затова причината отново е в политиката на Борисов. Той искаше да има всичко и сега може да загуби всичко.

Той си мислеше, че може да има всички големи партии, но сега трудно може да разчита на сериозна подкрепа от която и да е от тях. През последните години премиерът хвърляше залци от масата на властта във всички посоки. Реформаторският блок беше сдъвкан от съвместното си участие във властта с ГЕРБ и вероятно скоро предстои да бъде изплют. Ако е разчитал на ДПС, чиито икономически интереси бяха внимателно защитавани и развивани за шестте години управление на ГЕРБ, лъгал се е. Сега ДПС за втори път светкавично го изостави и се пренасочи към БСП. Премиерът си мислеше, че може да има и така наречените националисти, но те отказаха да подкрепят Цачева на втория тур от президентските избори.

И може би най-важното – Борисов си мислеше, че може да има едновременно подкрепата на хората, които искат реформи, борба с корупцията и независима съдебна система, докато в същото време работи с тези, които се възползват от прогнилия държавен апарат и послушните магистрати. На първия тур го настигна разочарованието на първите, а след втория (и вероятното му падане от власт) ще изпита отново лично и какво е да насъскат срещу него вторите.

Сега въпросът не е дали това ще се случи, а само кога – следващата седмица или ще има още няколко месеца агония.

Какво следва, ако Цачева загуби

Сценарият след нощта на изборите, в която евентуално ще спечели Румен Радев, е сравнително ясен. Източници, близки до Бойко Борисов, потвърждават, че той е готов да подаде оставка на кабинета. Това не означава, че ще си тръгне веднага. След това има три възможни сценария:

– Парламентът не приема оставката – така Борисов хем ще е изпълнил обещанието, хем ще запази властта си. Проблемът е, че това е доста прозрачно измъкване и ще има допълнителна политическа цена за ГЕРБ.

– Вторият вариант, популярен в обкръжението на Борисов, е той да подаде оставка, след което да се направи опит за съставяне на ново правителство с мандата на ГЕРБ. Според конституцията президентът е длъжен отново да предложи на най-голямата група в парламента да направи кабинет. В този вариант, твърдят различни източници, ще се търси нов премиер от ГЕРБ и друг формат на мнозинство в Народното събрание. В него по-голяма роля могат да имат Патриотите. Обединените националисти (Патриотичен фронт, "Атака" и групата на Ковачки) събраха на президентските избори над 10% от гласовете и заедно с ГЕРБ в момента имат парламентарно мнозинство. Заявка за подобно сътрудничество беше направена в нощта на изборите от Красимир Каракачанов, който обясни, че по-добре от предсрочни избори е да се работи в рамките на този парламент по "националните приоритети". Проблемът с този вариант е същият като при първия – участието в непопулярно правителство само ще намалява подкрепата за ГЕРБ. Затова...

– Да се тръгне на предсрочни избори изглежда логично. Въпросът е кога. Конституцията не позволява на президента да разпуска парламента и да насрочва нови избори в последните три месеца от мандата си. Така дори и сега правителството да подаде оставка, вотът за следващо Народно събрание може да бъде насрочен от следващия президент след встъпването му в длъжност на 20 януари – това праща изборите след 20 март.

Подобен сценарий се случва за пръв път в новата българска история и един от интересните моменти е кой ще държи изпълнителната власт през четирите месеца до предсрочните избори.

Най-лесният отговор е, че това може да е служебно правителство, или дори две – едното назначено от сегашния президент, а другото от следващия. Източници от ръководството на ГЕРБ твърдят обаче, че в управляващата партия не искат да оставят Росен Плевнелиев да прави трето служебно правителство:

– Или Борисов да обяви, че ще подаде оставка в началото на следващата година, за да не създава хаос в държавната администрация.

– Или оставката да бъде гласувана от парламента сега, а действащият президент да проточи максимално процедурата по връчване на проучвателни мандати на парламентарните групи. Така правителството на Борисов, но в оставка, ще управлява до януари.

А ако Цачева спечели?

Не бива да изключваме възможността Цачева да спечели на втори тур. В междинната седмица между двата тура активистите на ГЕРБ вадят последни козове. Търсят подкрепа от бизнес средите с аргумента, че падане на правителството и политическа нестабилност ще навреди развитието на икономиката. И то е така. Търсят подкрепа от "десните" (да ги наречем така) избиратели, с аргумента, че чрез генерал Румен Радев Кремъл ще спечели позиции в президентската институция. Възможно е да има нещо вярно (вижте портрета на Радев тук).

Дали обидното притискане на избирателите да гласуват за "по-малкото зло" ще сработи – ще видим. Дори Цачева да спечели президентската битка, това няма да реши проблемите на Борисов, а в най-добрия случай ще ги отложи. Въпросът за оставката няма да седи непосредствено, но ГЕРБ ще е в по-слаба позиция спрямо останалите в парламента и ще трябва да влезе във формално или не предоговаряне на властовата конфигурация. Обединените националисти ще искат повече и по-видими позиции в кабинета, ДПС вероятно ще поискат повече "ресурсни" институции, макар и на второто, по-невидимо ниво. Борисов отново ще бъде изправен пред дилемата допълнително да ерозира позициите на партията си или да отиде на избори.

Стабилност или популистите ще дойдат

Кой интелигентен работещ човек би избрал второто? И наистина, неочаквано голям е резултатът на Веселин Марешки (варненският бизнесмен, чиято кампания беше фокусирана върху борбата с "олигарсите, картелите и монополите"), притеснителен е маршът на обединените националисти, забележителна е победата на Слави, чийто референдум макар и да не мина на косъм, убеди да гласуват 3.5 млн. души, които по същество казаха "не" на сегашната политическа система.

Всичко това показва, че впечатляващо количество хора са недоволни от управлението на страната и са готови на всякакви алтернативи, дори екзотични. Умишленото бездействие на ГЕРБ и отказът от реални реформи засили тенденцията и гнева на хората. В следващия парламент групата на популистите може да се окаже толкова голяма, че да се превърне в незаобиколим фактор за властта. С това нараства рискът от резки завои в икономическата и външната политика. Опасността е България да загуби години в развитието си, да деградира, икономиката да продължи да буксува.

При все рисковете, ако има нещо позитивно в това, което предстои да се случва, то е, че промяна ще има. Сегашният застой е вреден, а държавното управление и политиката имат нужда от шок и повече динамика. Въпросът е дали промяната ще бъде положителна, или за да се стигне до нещо добро, ще трябва да се изстрадат последствията от още по-големи грешки.

69 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • - 39
    • + 43

    Най-големият плюс на ГЕРБ е техния електорат. За разлика от електората на БСП и ДПС той се състои не от гласоподаватели, а от избиратели. Гласоподавателите механично гласуват по команда най-вече поради собственото си крайно ниско равнище. При ГЕРБ хората са много по-развити и сами правят своя избор.

    Най-големият минус на ГЕРБ днес е Бойко Борисов. Започвайки като алтернатива на политическата система, той се превърна в нея сам. Вместо да търси разширяване на своята електорална база, той започна да третира хората точно както го правят БСП и ДПС. И е дошло време да плати за това. Въпросът е колко?

    Най-добрият начин Борисов да остане е да си отиде. Ако ГЕРБ иска да съществува, му трябват нови лица. А това е трудно, защото Борисов показа че кадровият подбор там се определя единствено от неговите лични комплекси. В ръководството практически липсват прилични хора, особено мъже. Любо Тиквата, Цецко, Цецка, Фидоска - това е което Борисов може. Да не говорим че самият той много е деградирал, дори и външно - надебелял, оплешивял, надут.

    Единствената възможност на ГЕРБ да разшири електоралната си база е да привлече по-интелигентни избиратели. Това могат да постигнат само малкото културни хора, оцелели при отрицателния подбор там - Фандъкова и донякъде Бъчварова. Ако иска да избегне провала, Бойко трябва да постави една от тях начело на партията и да отстъпи.

    Сега е момента да се определи - ГЕРБ личен проект на Бойко Борисов ли е или може да стане реална политическа партия. В първия случай и двамата са обречени. Във втория и двамата имат шанс.

    Нередност?
  • 2
    hlw08485203 avatar :-|
    Люси
    • - 9
    • + 50

    Плакатът с надпис да изметем всички политици е поредният намордник на главата на мозъчния българин.Възпитанието ми пречи да напиша обратното.Предричам,че долнопробниятчалгар ще бъде принуден да направи проект,с който ще облъчи ,олигави и омаскари до последно този ошашавен народ.ББ и ЦВ.ги изтърпях,боя се,че Сл тр. няма да мога.

    Нередност?
  • 3
    ana_ni avatar :-|
    ana_ni
    • - 12
    • + 43

    До коментар [#1] от "gullwing":

    сериозно?
    в случай, че за герп интелектуалци са божо димитров, в.рашидов. веселин маринов,

    Нередност?
  • 4
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 14
    • + 31

    Пътят на Борисов е един.

    1. Отсега заявка за оставка след встъпване в длъжност на новия президент.

    2. Промени в изборните правила съгласно гласуваното на референдума.

    3. Явяване на предсрочни през март или април.

    4. Никога вече дребни игрички при издигане на кандидатурите за президент.

    5. Разнищване на аферата КТБ. Осъдени за действие и бездействие.

    Нередност?
  • 5
    cases avatar :-|
    cases
    • - 1
    • + 27

    Капитал, в голяма грешка сте! Няма изискване за връчване на нов мандат в едноседмичен срок! Явно от вас не помни Жельо и декември '96 - януари '97. Едноседмичният срок е да представяне състав на правителство или връщане на мандат при връчване на такъв.

    Нередност?
  • 6
    truthsearch37 avatar :-|
    truthsearch37
    • - 12
    • + 25

    До коментар [#1] от "gullwing":

    Коментарът започва с твърдение, което останалата част от него опровергава. Да, ГЕРБ е подчертано личен проект на Борисов и в момента, в който той се оттегли, от него няма да остане нищо. Какво остана примерно от НДСВ? Същото ще бъде и с тези. А за избирателите му какво да говорим? Според мен това са хора, повярвали на бомбастични обещания, които се пукат като сапунени мехури. И колкото повече лъжите лъсват, толкова повече намаляват те. Остават заинтересованите. Фирмите, които печелят обществени поръчки и прочие. Наскоро чух как един продавач на пазара разправяше, че той и всичките му роднини щели да гласуват за Бойко (не ГЕРБ!), за да останели на работа. При едно наистина задължително гласуване тези хора няма да са достатъчни.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 8
    • + 29

    Герб прекали с това, че предлага некачествени кандидати/единственото им качество е, че са послушни/. Последният им избор/Цачева/ преля чашата на търпението.

    Ако искат да управляват трябва да си намерят добри кадри. Ще имат втори идеален шанс при предсрочните избори които надявам се да се проведат мажоритарно.

    Кадрите решават всичко. Не приказките.

    Нередност?
  • 8
    pag avatar :-?
    pag
    • - 27
    • + 19

    На някои почна да им просветва, че с "падането" на Борисов съвсем не е задължително "най-умните и най-красивите" да спечелят нещо, най-малкото подкрепа за прословутата "съдебна реформа".
    По-скоро напротив, ще загубят и малкото, което имат като влияние и възможности, досущ като през 2013 г.
    Как беше определението за идиот? Човек, който прави едно и също и очаква всеки път различен резултат.......

    Нередност?
  • 9
    ggogggo avatar :-|
    ggogggo
    • - 12
    • + 27

    [quote#8:"pag"]Как беше определението за идиот? Човек, който прави едно и също и очаква всеки път различен резултат....... [/quote]
    имаш предвид Борисов, който служи вярно на мафията ( олицетворявана от ДПС) и очаква тя ( мафията) да го спаси някак си?
    колкото до "най-умните и най-красивите" , те очевидно са под 10% от гласуващите, така че какво те мислят/искат очевидно няма значение .. .

    Нередност?
  • 10
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • - 12
    • + 15

    До коментар [#3] от "ana_ni":

    Да, това е проблемът на Борисов - че за него интелектуалци са Божо Димитров и Веско Маринов. Борисов е прост, но не и глупав. И може да се осъзнае.

    Задача на ГЕРБ днес е да си запази традиционния електорат и да потърси неговото разширяване. (Ако, разбира се, иска да оцелее). Разширението е възможно само към по-умните, но самият Борисов не го може. Затова трябва да мобилизира нови лица. А той да работи в полето на досегашните.

    Няма спор, че той не е интелектуалец, но няма спор и че е достатъчно умен.

    Нередност?
Нов коментар