Половин милиард лева по-късно

Основният проблем с националната програма за инвестиции не е политически, а финансов - как ще се контролират толкова много пари за толкова кратко време?

Бойко Борисов обвини Петър Чобанов в политически подбор, удобно забравяйки начина, по който ГЕРБ раздаваха пари преди две години.
Бойко Борисов обвини Петър Чобанов в политически подбор, удобно забравяйки начина, по който ГЕРБ раздаваха пари преди две години.
Бойко Борисов обвини Петър Чобанов в политически подбор, удобно забравяйки начина, по който ГЕРБ раздаваха пари преди две години.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бойко Борисов обвини Петър Чобанов в политически подбор, удобно забравяйки начина, по който ГЕРБ раздаваха пари преди две години.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Камбурово е малко село в община Омуртаг, Североизточна България. Има около 1200 души население и освен тях явно има огромни и много запуснати зелени площи. Защото, след като правителството тази седмица разпредели набързо половин милиард лева за общини и министерства, Омуртаг получи почти половин милион - 495 хил. лева, с които да извърши в Камбурово рехабилитация на обществени зелени площи. Така това малко село се оказа едно от населените места с най-много пари на глава от населението, получени от правителството тази седмица - 360 лв. на човек.

Но жителите на Камбурово няма да са най-доволните хора от раздаването. За тази титла спокойно могат да претендират частните собственици на търговски комплекс в центъра на Русе. Те де факто ще се окажат получателите на 7-те милиона лева, с които кабинетът ощастливи дунавския град. В края на 2013 г. правителството даде 2 млн. на Русе, за да купи 22% от подземните гаражи на спортната зала, която придружава търговския център. Сега дава още 7 млн., с които общината да купи и останалата част от подземния гараж. Идеята е парите, които частният инвеститор "Проект Русе" получава, да отидат за довършването на спортната зала. Интересната част от сделката е, че навремето общината влиза в съвместно дружество с частния консорциум (в който тогава участват и собствениците на "Приста ойл" братя Бобокови), като внася земята срещу обещание на частника да завърши спортната зала. Сега се налага държавата да изкупува части от построеното, за да получи обещаното.

Това са само два от интересните моменти в огромния списък с общински проекти (368), който кабинетът "Орешарски" одобри за финансиране на бързо заседание тази сряда. Без съмнение ще излизат още много други истории, защото, когато изсипеш половин милиард лева за стотици проекти, които си прегледал за едва 11 дни, няма как да претендираш, че си подбирал особено качествено.

Подаръци ще има...

Някои интересни истории вече излязоха. 3-те милиона лева за реконструкция и модернизация на "Лудогорец Арена" (представян на сайта на клуба като "футболния храм на Североизтока") привлякоха вниманието на спортните сайтове. Собственикът на разградския клуб Кирил Домусчиев неведнъж искаше държавата да инвестира в неговия проект и очевидно желанието му се е сбъднало.

В списъка има много инфраструктура и доста полезни неща. Например 7-те милиона за улиците на Враца са напълно спешни, както всеки минавал през града ще признае. Изграждането на професионално училище с насоченост "Земеделие" в община Марица също звучи смислено, поне на хартия.

Има обаче и доста други озадачаващи примери като посочените по-горе. Шампионът по спечелени проекти - община Сатовча, с цели 15, например е получила 320 хил. лв., за да направи енергийноефективна собствената си сграда.

Или да вземем Кюстендил. Градът е спечелил два проекта - "Акрополът на Пауталия" и център за долекуване. Както обясниха от общината пред "Капитал", първият проект е бил подготвен за европейската програма за туристически атракции (която страда от своите си проблеми - виж текстовете на стр. 22-25), но не е бил одобрен, затова сега е бил олекотен с половин милион и съответно е получил 5 млн. лв. за възстановяването на стара крепостна стена. Вторият проект пък е част от прословутия балнеолечебен център, за който Кюстендил изтегли облигационен заем за 6.5 млн. евро през 2011 г., но който продължава да не съществува. За сметка на това кметът и общинските съветници спорят вече две години за липсващи 2 млн. лв. от изтегления заем, с които според кмета са били покрити стари възнаграждения и задължения. Сумата, получена сега от бюджета за проекта, е 2.5 млн. лева.

Да си мерим общините

Тази програма беше обречена на гледане под лупа още от самото й обявяване. Първото обвинение към разпределението на програмата, разбира се, беше политическо. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова финансовия министър Петър Чобанов да обясни на десетки кметове от опозиционната партия защо са подбрани тези проекти. Пред "Капитал" един от тях - кметът на Димитровград Иво Димов, обяви, че "партийният принцип е бил водещ" при избора. "За съжаление не се получи така, както беше обявено. Имахме седем проекта, разработени във всяка област, на стойност от 700 хил. лв. до 4 млн. лв. Не беше избран нито един", казва той недоволно и посочва съседното Харманли, управлявано от БСП, което има пет спечелени.

Статистиката, направена от "Капитал", показва, че общините на БСП в списъка доминират откровено, но ГЕРБ и ДПС имат изравнени като стойност средства (виж таблиците вляво). Общини на ДПС и БСП също така водят списъците с най-много проекти и най-много пари на глава от населението. Споменатите по-горе Омуртаг и Сатовча са лидери по спечелени проекти и са под контрола на движението, а друга община на ДПС - Черноочене, пък е в топ 10 за най-много получени пари.

За това има обяснение донякъде във факта, че ГЕРБ имат големи общини като София, Бургас и Русе, докато ДПС ръководи много малки общини. Но е повече от ясно, че е имало активно политическо лобиране - Черноочене например е единствената селска община в област Кърджали и е сред получилите най-много пари.

Но политическите пристрастия не са най-големият грях на тази програма. Такива е имало винаги, както ГЕРБ би трябвало да помнят, тъй като едва преди две години те раздаваха пари на ръка, когато кметовете пристигаха в кабинета на Симеон Дянков, и статистиката не беше въобще в полза на опозицията. Този проект поне даде заявка да се избави от тази зависимост и да даде шанс на всички.

Големите проблеми, които се крият в проекта на кабинета, са свързани не с политическото, а с финансовото.

Бързата работа, срам за одита

Цялата програма стана набързо и изглежда сглобена така, че да запълни дупката, която се получава при края на предишния европейски програмен период и започването на новия. Тази година общините ще изпълняват вече поети проекти, тъй като договарянето почти приключи, а следващото вероятно няма да започне преди 2015 г. На практика областните управители директно са предавали нагоре всички получени проекти - над 1000, а оценяващите (шестима министри и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който е председател на сдружението на общините) са успели измежду този водопад от идеи да подберат 360 плюс проектите на министерствата за общо 11 дни. "Разпореждането на премиера бе селекцията на проектите да приключи още миналата седмица, но ние нарочно забавихме внасянето им, за да сме сигурни, че ще подберем най-полезните", каза тази седмица финансовият министър Петър Чобанов. "Наистина не сме се задълбочавали в запознаване с технически характеристики, но проектите ще създадат заетост и доходи в краткосрочен план. Нашите служители работиха денонощно, за да изберат най-качествените." Бързането обаче е лош съветник. 

Освен че измежду проектите със сигурност ще има още доста спорни като изброените по-горе, критериите за подбора им остават напълно неясни. Предварително бяха обявени цели 11, сред които създаване на заетост, намаляване на безработицата и т.н, но е ясно, че много от тези проекти не могат, а и нямат за цел да изпълняват такива задачи. За нито един от критериите не беше обявено тегло, нито беше публикувана методологията, по която са оценявани. "Когато кандидатствам по европроекти, пращаме техническа аргументация, финансова обосновка и т.н. Тук е един лист хартия", казва кметът на Димитровград Иво Димов. Той, а и доста други имат право да се оплакват, че не знаят защо проектите им не са приети.

Повечето общини със сигурност са преработили проекти, които са правили за еврофинансиране - те са много по-сложни, изискват повече време за подготовка и надали за времето, което имаха да работят, общините са сглобили нови предложения. Но да събереш един проект за няколко милиона лева на лист хартия, колкото беше апликационната форма за правителствената програма, звучи несериозно. А още по-трудно ще е да го оцениш на базата на неясната методология и сбитото представяне.

И това е най-сериозният проблем пред правителствената идея. Европрограмите, по чийто тертип е създадена тази, имат строга система за контрол и одитиране - междинни звена, централни звена, одитен орган, европейска одитна система. Целта й е да гарантира, че злоупотребите и разхищението на средства е минимизирано. Да, тази система има много дефекти в проблемни държави като България, но дори тук за последните няколко години ситуацията се подобри спрямо 2007-2008 г. Редовното биене през пръстите на кметовете, което беше въведено чрез финансовите корекции, ги кара, дори с нежелание, да се учат на правилата за обществени поръчки. В тази нова програма нито има ясно споменати органи за контрол, нито санкции. Областните управители ще трябва да "следят и докладват" на три месеца, а министерствата - да се отчитат на министъра на финансите. Това значи, че на практика кметовете ще могат да решават как да проведат поръчките, какви критерии да заложат и ако някой им потърси сметка, то ще е доста по-късно, ако Сметната палата например се заинтересува.

Предвид, че по европрограмите непрекъснато се откриват грешки и проблеми с общинските поръчки (заради такива все пак бяха прекъснати плащанията по "Околна среда"), това надали е най-прозорливата стратегия. Освен ако целта не е да настъпи финансова Коледа, в която да се раздават пари на близки фирми по места, Министерството на финансите ще трябва да измисли бързо как да контролира раздадените пари.

Не по-малко странна е ситуацията с министерствата. Те са получили почти всичко, което са поискали (13 от 16) и сега разполагат с доста пари, които да харчат. МОСВ например има 17 милиона за управление на отпадъците и 12 милиона за управление на водните ресурси. За ведомство с бюджет 44 млн. лв. това са сериозни пари. Правосъдното министерство има 30 млн. лв. за подобряване работната среда на съдилищата. Как и кой ще отчете какво е изпълнено по тези три плана и дали е постигнат ефект с разходването на тези общо 59 млн. лв.? Европейските пари не успяха да помогнат нито за стратегията за отпадъците, нито за водния сектор въпреки огромните суми, налети в последните години. Преди пет години пък правосъдието реализира няколко проекта по ОПАК, като повечето бяха със сходен предмет, но ефектът е повече от спорен. Така например отидоха средства за случайното разпределение на делата, което преди няколко седмици беше посечено като ключов проблем от ЕК. Проект за 700 хил. лв. получи Военноапелативният съд, а единственият резултат от него беше… продължаващо все още разследване за злоупотреби.

Това са въпроси, чийто отговор трябва да дойде бързо. Министерства и общини ще получат 30% от стойността до дни след постановлението. До 10 юни пък трябва да се провери докъде са обществените поръчки, за да се заменят с други, ако има обжалвания. Такива със сигурност ще има, както показва досегашният опит, а и сроковете най-вероятно няма да се спазят. Но след като обеща прозрачност при избора, а не успя да я постигне, сега е време министерството на финансите да помисли доста по-сериозно за прозрачност при контрола. В противен случай ще излезе, че добрите намерения са били използвани за това, за което винаги ги ползват - за заблуда.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 46

    Няма какво да им се контролира на парите, договорено е, за този проект тази фирма взима 2 млн, 1 млн трябва да върне на партийните лидери, които са му уредили да изпълнява поръчката, и това е. Наближават избори, трябва да се купуват гласове, да се плащат билбордове, реклами, разни тъпанари със знаменца трябва да се разхождат с автобуси по митинги, да им се купуват кебапчета, да им се дават по 20-30-50 лева.

    Нередност?
  • 2
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • - 7
    • + 11

    Специално за 3-те милиона за стадион Лудогорец ситуацията е следната. Домусчиев иска да вложат с общината в Разград (която е собственик на стадиона) 20млн., за да може стадиона да приема мачове на клубно ниво в ШЛ. Тъй като до сега е вложил около 10млн, а общината поема само сметките за ток и вода е решил да активизира участието им. Беше им казал преди няклко месеца, че от 20-те милиона които трябват ще даде 16. Останалите Разград сам трябва да намери. Сега с помощта на правителството Разград ще трябва да даде само 1 милион. Според мен не е твърде скандално. Дори е похвално.

    Нередност?
  • 3
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • - 5
    • + 8

    Относно залата в Русе там пари бяха обещавани още от Борисов, но нищо не даде. А проекта е доста по-голям и сложен от тези 7млн. за които се говори. Общината участва с апорт на терени, срещу което получава зала за 5х.д. а инвеститора си строи МОЛ и бизнес център. Обаче мангизите на последния свършиха и сега залата стои на половина завършена. С тея пари инвеститора ще си дострои залата и дефакто пак ще е на загуба, защото няма да е завършил МОЛ-а от който да печели. Но като цяло ефекта е, че Русе има нова зала. Инвеститора (Бобокови) не са вътре със супер много пари и всички са хепи. Нещо такова./

    Нередност?
  • 4
    jugozombi avatar :-?

    Според Института за пазарна икономика от 86 общини, в които управлява ГЕРБ, финансиране са получили 29, от 66 на БСП - 65, от 35 на ДПС - 34 и от 77 други или независими - 45. Сумирано общините на ГЕРБ с 4,2 милиона население получават 66 милиона лева, общините на БСП с 1,3 милиона души 117 милиона, общините на ДПС с 454 хиляди души 60 милиона лева и другите или независимите с 1,2 милиона души 46 милиона лева. На човек това прави по 15 лева в общини на ГЕРБ, по 90 на БСП, по 133 на ДПС и по 37 на другите или независимите. Брутално партийно разграбване на средствата от външните държавни заеми! Източник:


    Пари за регионите – прозрачно и на „наши” хора

    Автор: Петър Ганев / 07.02.2014

    http://ime.bg/bg/articles/pari-za-regionite-prozrano-i-na-nashi-hora/

    Нередност?
  • 5
    jugozombi avatar :-?

    П. п. Да съпоставим оценките на беззъбия и традиционно пристрастен спрямо определени идеологии и политически сили Огнян Георгиев с тези на икономиста Петър Ганев от цитираната публикация на ИПИ:

    "Всичко казано дотук потвърждава хипотезата, че парите от регионалния „фонд” са разпределени в голяма степен на политически принцип. Управляващите партии са били изключително благосклонни към своите кметове, докато опозицията е срещнала сериозни трудности – повече от половината „опозиционни” общини не са финансирани. Разделението допълнително се задълбочава в по-малките общини, където кметовете, близки до властта доминират тотално в разпределението на средствата."

    Нередност?
  • 6
    sulio_parvi avatar :-P
    sulio_parvi
    • - 25
    • + 3

    Ясно за Иво & ко няма да има нищо от тези кинти и лайнометите на
    КАпитал са заредени на мах. ВЕче няма смисъл да се косите. Нормалните незомбирани от либерастията хора просто не ви вярват и ви четат само за забавление, а верните ви почитатели на св.Сорос нямат нужда от аргументи - те са си убедени в "европейските и атлантически ценности " по рождение.
    Съдейки по все по вресливите просороски коментари виждам, че поговорката "Кучето преди да умре - побеснява" ще да е вярна. Преброени са ви дните с или без кинтите от "фондацията".

    Нередност?
  • 7
    uql26355225 avatar :-P
    Noal
    • - 4
    • + 17

    До коментар [#6] от "sulio_parvi":

    Тук в една дълга статия ти показаха за какво се харчат моите пари (едва ли твоите, не звучиш като човек който плаща данъци) - за пладнешки грабеж без полза за хората, а ти викаш тия са такива, тия са онакива (освен всичко друго съжденията ти са малоумни).
    Нещо по същество да кажеш?

    Нередност?
  • 8
    venelin_todorov avatar :-|
    Venelin Todorov
    • + 12

    Бях преди 2 дни при търговците на една от немските марки, питах ги за продажбите, нямаха особено много. Но, след тази инжекция "глупави" пари, очаквам раздвижване. Само не знам после как ще плащаме заема, но кой да ти мисли за това във тази попфолк държава.

    Нередност?
  • 9
    aspet avatar :-|
    aspet
    • - 1
    • + 12

    Ако сте ходили до или преминавали през Черноочене , дали сте забелязали строящите се край пътя 7-8 красиви кооперации. Това значи около стотина апартамента. Колко ли хора биха си купили точно там апартамент или ще служат за адресни регистрации за изборите?!

    Нередност?
  • 10
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#4] от "Югозомби (бан за критика към "Икономедиа")":

    И какво предлагаш?
    Похвално е, че резнаха квитанция точно на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и изобщо на големите областни градове. Те нямат нужда от тези пари.
    Похвално е, че се намериха пари за малкитеобластни градове и някои общински центрове със затихващи функции. Това ще е глътка въздух за местните общини, които през последните години бяха оставени от Мони Не-в-Дянков на изкуствено дишане. Дори и да са с кметове на БСП, там хората също са граждани на държавата България и иимат нужда от малко внимание.
    Похвално е, че се намериха пари за малки родопски и делиормански общини, какво като са под управлението на ДПС. Тези общини са с най-смешните бюджети, които не им позволяват никакви инвестиции - нито със собствени средства, нито с еврофинансиране.
    Не е добре, че няма ясна обосновка кое и защо е получило финансиране, нито защо в този размер. Както и това, че няма ясна система за надзор над изразходваните средства. Само че това е волята на народа, каквото и да значи това, и след като народонаселението напълно съзнателно е избрало това правителство и тези местни власти, кои сме ние да имаме обструкции. Да, не ми допада да се прахосват публични финанси, но след като съм малцинство, правото ми е да мълча...

    Нередност?
Нов коментар