🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Общини на политически конци

И ГЕРБ се възползва от порочната система за безконтролно раздаване на допълнителни субсидии за местната власт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди месец кметът на Съединение Георги Руменов премина изненадващо от БСП към ГЕРБ, областният лидер на управляващата партия Здравко Димитров гордо обяви пред медиите, че основна заслуга за това имат "работата на правителството и харизмата на премиера". Самият Бойко Борисов пък каза, че принадлежността на кметовете има значение само месец преди местните избори, след това партийната принадлежност вече няма значение. Така че преминаването на Руменов след изборите в ГЕРБ не му променяло статута. "Той има моето уважение като добър кмет и затова в тази община се случват тези неща", каза Борисов.

Без, разбира се, да подценяваме нито харизмата на премиера, а още по-малко уважението му, има още един фактор в някои общини нещата да се случват. Този фактор не е особено скрит - веднага се набива на очи, когато прегледате статистиката за средствата, които правителството е отпуснало допълнително на общините за капиталови разходи - дотук през годината те са 78 млн. лв. В огромната си част тези средства са отишли в общини, контролирани от ГЕРБ - около 90%, ако смятаме и общини, които формално не са на ГЕРБ, но реално са, като Варна и Созопол (виж инфографиката, според данни на МФ са около 83%). За сравнение - общините, които ГЕРБ спечели на последните избори, покриват 57% от населението, като за тях са отиват 51% от предвидените за местната власт средства в бюджета.

На фона на централния бюджет сумата не изглежда особено впечатляваща. Но тези пари имат силен ефект - те се раздават за инвестиции и покриване на разходи и на фона на непрекъснато спадащите приходи и влошаващото се състояние на общините в последните години. Така че са силен лост за влияние от централно на местно ниво. Само в последната седмица правителството отпусна почти 16.5 млн. лв. на 23 общини, от които 75% отидоха в места, контролирани от управляващите.

Те, разбира се, правят живота в дадени общини по-добър, но имат един много важен вграден недостатък - тъй като няма никакъв ясен механизъм, по който се раздават, ефективността на тези средства е също неясна. Защо например тези 23; защо на някои се покриват дълговете, на други - не; защо са избрани проекти като озеленяването на град Кула и ремонт на улици в село Дибич, не е ясно. Така видимият резултат от тях е разделянето на общините на "наши" и "чужди". Това е неприемливо, защото не може да се наказват хората за избора им и освен това води до извращения като в Съединение, където кметът съвсем основателно е заключил, че ако е от управляващата партия, достъпът му до такова финансиране ще бъде по-лесен, и подменя вота на хората в името на (както твърди) тяхното добро. 

Спортът за по-здрави общини

Никой не знае как се получават тези пари. Или по-скоро всеки предполага, никой не може да каже със сигурност. Одобрената в бюджета целева субсидия за капиталови разходи тази година е 27.7 млн. лв. (на фона на над 100 млн. преди кризата), а за догодина са 52 млн. лв. Тези средства се разпределят сравнително пропорционално за разлика от извънредните капиталови трансфери. За изминалата година последните са 78 млн. лв. Това говори само за себе си - огромна част от инвестиционния ресурс извън еврофондовете се раздава на парче, без ясни критерии.

Пловдив е един от най-ярките примери. В последната година градът е получил близо 20 млн. лв. за спортна зала, спортен комплекс и реконструкция на булевард. До местните избори през 2011 г. Пловдив не беше получил особено големи допълнителни суми. След като кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев застана начело на града през ноември, "чуваемостта" за исканията на града изведнъж стана много по-гостоприемна. Кабинетът направи изнесено заседание там през декември и под личното наставление на Бойко Борисов реши да осигури 15 млн. лв. допълнителни средства за спортния комплекс. В интервю за в. "Преса" тази седмица Тотев заяви, че от 20 години Пловдив не е разполагал с такова добро отношение от държавата. "Тук два пъти седмично идва министър." Част от тези пари са заради приетите през 2009 г. 1000 тона софийски боклук, които трябваше да донесат 26.5 млн. лв. Държавата тогава изиска списък с проекти, но реално големите плащания започнаха през тази година. 

Друг пример е Плевен. Там също дойде кмет на ГЕРБ - Димитър Стойков. Тази градът получи изненадващо 1.25 млн. лв. за нов басейн. Интересен факт е, че Плевен има договорен заем по инвестиционен кредит в размер на 2.1 млн. лв. за същия басейн, но след този подарък ще може да изтегли доста по-малка сума, която да има да връща после. Защо и как се е стигнало до това решение и как то е надделяло в спор с други обекти в други общини, не е напълно ясно.

Без правила

Тъй като всеки лев е важен за кметовете, повечето не искат да коментират въпроса, като се надяват рано или късно да се стигне до тях в раздаването. Когато получат парите пък, някои не искат да говорят за тях. Кметът на Кула Владимир Владимиров, който току-що получи половин милион лева за озеленяване и обновяване на централната част на града, очевидно се смути от въпроса на "Капитал" по каква линия са одобрени тези средства. "По проект "Съживяване на Северозапада", тъй като не останаха млади хора и ние сме бедни общини, нямаме с какво да строим места за отдих", заяви Владимиров. На въпрос не е ли кандидатствал по Програмата за развитие на селските райони, която финансира подобни проекти, той отговори утвърдително, но после се обърка и каза, че не знае дали новите пари не са по тази програма. За сравнение - съседната община Бойница (която също е част от Северозапада и е най-бедната община в България) не е получила нищо. "Активни сме навсякъде, опитваме, но ако имаше такъв план, не трябваше ли и ние да сме част от него", пита кметът Анета Генчева.

Главният икономист на сдружението на общините Емил Савов също казва, че няма нито оповестена система, нито показатели, по които да се разпределят тези средства. "За нас поне механизмите са неясни", вдига рамене Савов. Голяма част от общините изпращат писма с искания за повече средства към дирекция "Финанси на общините" в Министерството на финансите. Такава е практиката, наложена още от предишни правителства. Исканията се обобщават на всеки три месеца и само малка част от тях се удовлетворява.

Министърът на финансите също е на мнение, че е нужен ясен механизъм. "Няма такъв регламент. Затова исках от началото на следващата година да се създаде един фонд в бюджета, от който да се отпускат допълнителни средства само за проекти на общини, които са в добро финансово състояние и се управляват добре", казва Симеон Дянков. Той дава за пример методологията, по която се отпускат парите за снегопочистването, която е изработена през 2007 г. и се следва, тъй като е добра. Дянков твърди, че "който е по-инициативен, той получава финансиране", и обяснява внезапната щедрост на правителството спрямо минали години с финансовата ситуация, която е "по-спокойна".

Той има свое обяснение защо това са най-вече общини на ГЕРБ: "Излиза, че във времето (вижте вляво справката и за 2008 г.) общините, които са с кметове от управляващото мнозинство, получават повече допълнителни средства. До известна степен обаче това не е продиктувано от факта, че правителството или Министерството на финансите имат свои кметове. Просто кметовете, които са избрани от листите на управляващото мнозинство, си искат пари много по-естествено. Всеобщото разбиране е, че те ще получат много по-лесно. Създала се е такава традиция и единственият начин тя да се премахне е, като се въведат правила, по които да се отпуска допълнителното финансиране."

От Министерството на финансите твърдят, че отпуснатите допълнителни средства са в много по-малки размери, отколкото при предишни правителства, и най-често се отнася за стари задължения, които са в просрочие. В почти всички случаи средствата се отпускат при условие фирмата кредитор да опрости част от вземането си. 

Днес Съединение, утре...

ГЕРБ, разбира се, не са първите, открили този удобен механизъм за раздаване на средства извън одобрените в бюджета. Савов припомня, че през 2009 г. тройната коалиция е раздала над 200 млн. лв. за ключови проекти ("но поне съгласува формално с нас"), а не бива да се забравят и чешмичките на Симеон Сакскобургготски. Това не прави по-малко порочна системата.

От една страна, тъй като общините претърпяха сериозен удар в последните години и особено през 2010 г., когато капиталовите им субсидии паднаха значително, почти всичките им средства за инвестиции идват по европроекти. Ето защо всеки лев извън тези, отпуснат от бюджета, помага на кметовете да облекчат живота в общините, да подобрят инфраструктурата или да погасят дългове, възникнали след други капиталови разходи. Хубаво е да ти оправят улиците, да ти построят басейн или да озеленят центъра.

От друга страна, когато това се случва по неясни критерии и с политическо лобиране, проблемите са очевидни. Дупница например получи 3 млн. лв. трансфер от финансовото министерство тази година, за да подобри състоянието си и да може да получи кредитиране от фонд ФЛАГ, с което да завърши европроект за обновяване на центъра си. От министерството казват, че парите са дошли не защото властта там вече е в ГЕРБ, а защото общината е демонстрирала много по-добра финансова дисциплина и контрол. Последното може и да е вярно, но докато еврофондовете имат механизъм, по който дисциплината и контролът се демонстрират, при това раздаване на пари такъв няма.

Как се случва подборът е проблем дори за кметове на ГЕРБ. Кметът на Габрово Таня Христова например се оплаква, че когато й трябват допълнителни средства, тегли заем, докато "други получават подаръци". Това надали стимулира толкова любимата финансова отговорност в общините и потвърждава теорията, че много от тези пари се раздават от висшето ръководство на ГЕРБ по критерии, нямащи общо с професионализма на местната власт, а с близостта й до ръководството. Тъй като 2012 г. е първата, в която финансовите корекции по европейските проекти удариха значително, този лост може лесно да бъде ползван и за компенсации, както това вероятно стана тази седмица. Без контролен механизъм управляващите могат лесно да подпомогнат "свои" общини и да оставят "чуждите" да изпаднат в несъстоятелност. Както казва Иван Тотев за Пловдив, "с това добро отношение и постигнатото на местно ниво ще има едни много добри резултати за ГЕРБ следващото лято".

по темата работиха Десислава Лещарска, Вера Денизова, Стефан Антонов

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • + 31

    Важното е да няма корупция.Нали така?Това се води в графата законно купуване на гласове.

    Нередност?
  • 2
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 4
    • + 29

    По интересно е от къде се намират пари за "нашите" общини, а няма пари за майките, за добавки на пенсионерите, на ли са все пари от бюджета ни.

    Всичко с общите ни пари е въпрос на приоритети на началника ни!

    Нередност?
  • 3
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 6
    • + 34

    Няма да питам гугъла от коя партия е кметицата на Перник. Сигурно не е от верните на "харизмтичния", защото след земетресението в Перник нищо не се получава с къщите на хората. Постоянно го дават по телевизията.
    Да, проверих, от БСП е госпожата. Защо партийната принадлежност на кмета трябва да определи живота на хората, г-н Б? И да ги държи във фургони в най-големите горещини и най-големите студове? Или онова семейство, което живее в буса си?
    И като се смени правителството догодина, дай боже, какво се случва с онези общини с "верни" кметове? Пак ще бъдат наказани.
    Тая схема не я е открил ББ. Винаги я е имало. Ма на, вади очите с онези общини, пострадали в земетресения, наводнения, пожари.
    Явно управляващи постоянно забрават, че не са вечни. Направо им се чудя, един и същ начин на мислене вече 23г. не можем да го изкореним.

    Нередност?
  • 4
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 2
    • + 21

    [quote#3:"jelezen"]Няма да питам гугъла от коя партия е кметицата на Перник. [/quote]

    Не е от правилната партия.Там ГЕРБ не успя да спечели.

    Нередност?
  • 5
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 18
    • + 9

    До коментар [#4] от "vjacho":Значи ако земетресението беше ударило град на ГЕРБ досега да са го оправили. А дано следващият път да уцели града !

    Нередност?
  • 6
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 3
    • + 7

    [quote#5:"ahasver"]Значи ако земетресението беше ударило град на ГЕРБ досега да са го оправили. А дано следващият път да уцели града ! [/quote]
    Недей така !Целата ни управа в Созопол премина в ГЕРБ преди изборите.Няма всички да им плащаме греховете.
    Да не става никъде!

    Нередност?
  • 7
    bilbotorbins avatar :-|
    bilbotorbins
    • - 2
    • + 15

    "...тъй като няма никакъв ясен механизъм, по който се раздават, ефективността на тези средства е също неясна..."

    Що така се чудиш, журналисте? Много си е ясна даже! Това е схемичка за грабеж, паричките се дават на община, която е "наша". Там "нашия кмет" поема нещата в свои ръце и разпределя парите към фирмите на "нашите" другари. Организират се конкурси, обществени поръчки, които се спечелват от правилните хора, на силно завишени цени и/или силно занижено качество и контрол.
    Тази схема има и полезен страничен ефект - местните се радват на новите си (златни, некачествени, ама те няма как да знаят) придобивки. Имат вярата, че кмета работи и гласуват за герб.

    Нередност?
  • 8
    stavrogin avatar :-|
    Stavrogin
    • - 3
    • + 11

    Така е хотелът на Мамин Ваньо в Пловдив процъфтява, организират се всевъзможни семинари, че някои се плащат и от общината, гостите на града като музикантите от есенния салон пък задължително си поспиват там, така се прави...

    Нередност?
  • 9
    stavrogin avatar :-|
    Stavrogin
    • - 5
    • + 30

    Иван Тотев. Така се нарича новият кмет на Пловдив, излъчен от партията на Бойко Борисов. Иван Тотев е онова момче, което в нощта след първия тур на изборите се разхождаше облечено в най-новия си анцуг пред камерите на телевизиите и обещаваше да победи на втори тур досегашния кмет Славчо Атанасов. Той изпълни обещанието си и в следващите четири години ще управлява втория по големина град в България. Ден преди балотажа активисти на ГЕРБ бяха заловени да купуват гласове в ромския квартал Столипиново, но това не помрачи победата на Тотев, който успя да надделее над Атанасов само с 2300 гласа.
    За тези, които не си спомнят, ще припомня, че Иван Тотев се прочу преди няколко месеца, след като в медиите бяха разпространени записи от предизборни обучения на ГЕРБ – Пловдив.

    Основен лектор в обученията беше именно Тотев, който учеше съпартийците си от пловдивската структура на ГЕРБ да фалшифицират бюлетините, подадени за техните противници, като ги правят невалидни. Тогава Тотев критикуваше пловдивските гербери, че на първия тур на частичните избори за районен кмет на район „Източен“ в Пловдив, които се проведоха в края на 2009 г., не са направили достатъчно бюлетини невалидни. „Като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият“ – казваше на съпартийците си Иван Тотев през 2009 г., малко след като Бойко Борисов го беше назначил за областен управител на Пловдивска област.

    Докато гледах кадрите с изнасящия урок по фалшифициране на избори Иван Тотев, си мислех, че този човек вече е приключил с политиката. Скандалът обаче мина и замина, а човекът си остана на поста областен управител и продължи да си изпълнява задачите като областен председател на ГЕРБ за Пловдив и член на най-висшия орган на партията – Изпълнителната комисия. Затова не се изненадах, когато преди няколко месеца Цветан Цветанов обяви, че Тотев ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Не се изненадах и от безпрецедентните 700 000 невалидни бюлетини на последните избори.

    Не познавам Иван Тотев и не ме интересува какво ще прави с Пловдив през следващите четири години. Пиша за него не като за политик (такъв той не е и никога няма да бъде), а като за образ на това, което се случва в държавата. Пиша за Иван Тотев, защото всички кандидати за кметове от ГЕРБ, с малки изключения, са Иван Тотев. Общото между тях е, че приличат на Цветан Цветанов и са тясно специализирани в умението да превръщат действителните бюлетини в недействителни.

    Ако ситуацията в България беше нормална, тези хора нямаше да бъдат избрани дори за домоуправители на блоковете, в които живеят. От днес обаче те са кметове на областни градове. Българският политически живот деградира дотам, че на балотаж за кмет на Пловдив да се явят един откровено луд човек като Славчо Атанасов, който на предишните избори също беше издигнат от ГЕРБ, срещу доказан фалшификатор на избори, какъвто е Иван Тотев.

    В Русе за кмет беше избран вербовчикът от ВКР на ДС Пламен Стоилов, а малко след това Бойко Борисов, който го издигна, изнесе дежурната си тирада срещу агентите на ДС.

    В петстотинхилядна Варна ГЕРБ не можа да намери един нормален човек, та се наложи да подкрепя Кирил Йорданов, за да не стане кмет знаменитият Марешки. Според областния председател на ГЕРБ във Варна Пламен Димитров управляващата партия нямала по-добър вариант от Йорданов, който преди да пристане на Бойко Борисов премина през СДС и БСП, но остана верен на принципите си никога да не излиза в опозиция. И в Сливен ГЕРБ нямаха по-добър вариант от осъдения за злоупотреби Йордан Лечков...

    Положението в България е „Иван Тотев“ и ще става все по-зле. Елит няма, а утайката на обществото, която във всяка нормална страна може да оглави най-много организирана престъпна група, управлява държавата. Една държава, която се е изпразнила от смисъл и в която е по-добре всеки да се спасява поединично.

    Нередност?
  • 10
    hinhril avatar :-|
    hinhril
    • - 6
    • + 9

    До коментар [#9] от "Stavrogin":

    Полезна информация...това за пловдивския дерибей не го бях чувал...за съжаление съм чувал подобни неща от други места в България...след такива избори се чуствам като изнасилен, стомахът ми се свива на топка и все повече се отчайвам и си мисля за имиграция...

    Нередност?
Нов коментар