🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дългото чакане приключи: Рeгулаторът в САЩ одобри всички биткойн спот ETF-и

Борсово търгуваните фондове ще улеснят институционалните инвеститори, ще увеличат търсенето и ще дадат повече избор на потребителите да закупят биткойн с едно натискане на бутона

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) официално одобри първите в САЩ спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) едва ден след фалшиво съобщение, публикувано от официалния акаунт на SEC в Twitter, което предизвика хаос на пазарите. SEC обяви, че координира усилията си с Федералното бюро за разследване (ФБР) за разследване на туит, пуснат от нейния акаунт X (бивш Twitter) на 9 януари. Въпреки това отговорност за случилото се досега не е поета от никого.

На практика SEC прие заявленията на ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex и Franklin Templeton. Това също не премина "по вода", като официалният документ за одобрението беше достъпен за изтегляне от уебсайта на SEC в продължение на няколко минути, преди да се появи съобщение "Грешка 404". По-късно, но с друг линк, потребителите отново можеха да се "уверят с очите си".

Не беше ясно дали "Грешка 404", показваща одобрените от SEC 11 заявки за биткойн ETF, е резултат от изтеглянето на документа от комисията или претоварване на трафика на сайта. Анализаторът на ETF Джеймс Сейфарт публикува в X (бивш Twitter), че комисията може да не е възнамерявала да публикува документа за одобрение в момента, в който го е направила.

Историческото одобрение проправя пътя за първия регулиран борсово търгуван продукт в САЩ, който дава на инвеститорите директна експозиция към цената на биткойн, без да се изисква от тях да се тревожат за самопопечителство. Цената на биткойн се покачи до почти 48 хил. долара при потвърждаването на новината, а сега се търгува за 45.8 хил. долара. Остават едва около 95 дни до следващия халвинг на биткойн. Това се смята за катализатор на цената, тъй като миньорите ще добиват по-малко биткойн и следователно натискът за продажба също значително ще намалее.

Изключително интересно бе поведението на втората по големина криптовалута - Ethereum, която за последните 24 часа е повишила цената си с 8.5% (повече от тази на BTC) и се търгува за около 2600 долара за етър. Мнозина спекулират, че следват ETH ETF-и и товa въздейства на цената. През последните няколко дни сайтът Polymarket показваше, че според потребителите шансовете BTC ETF да бъде одобрен до 15 януари са между 80 и 90%, а зад тези числа стояха над 10 млн. долара в потребителски залози.

Одобрението на ETF идва повече от 10 години след като братята Уинкълвос за първи път кандидатстват за стартиране на Winklevoss Bitcoin Trust през 2013 г. SEC последователно отхвърля всички искания за спот биткойн ETF, позовавайки се на опасения относно потенциална пазарна манипулация и измама. Въпреки това SEC бе принудена да преразгледа позицията си, след като Grayscale спечели съдебно дело през август 2023 г., което отмени отказа на SEC на неговото заявление за преобразуване на неговия Grayscale Bitcoin Trust в спот биткойн ETF.

Лари Финк, главен изпълнителен директор на най-големия мениджър на активи в света BlackRock, каза, че фирмата е подала документи за листване на биткойн ETF миналата година специално защото е имало ясно търсене на клиенти за нещо подобно.

Искаме резултати

Дългоочакваните борсово търгувани фондове за Bitcoin ще направят своя старт на американските пазари на NYSE, Cboe Global Markets и Nasdaq с подкрепата на големи търговски дружества, които ще осигуряват ликвидност. С наличието на 11 различни фонда за спот Bitcoin ETF, някои от които вече притежават милиарди долари в активи за старта, доставчиците на ликвидност и търговците на пазара прекараха последните месеци в подготовка за този момент, като гарантират, че пазарът на Bitcoin ще бъде ефективен и с новата вълна от интерес на четвъртък.

Ръководителят на дигиталния отдел на Galaxy Research Алекс Торн коментира пред Cointelegraph, че притокът на спот биткойн ETF може да достигне 14 млрд. долара през първата година, докато глобалният фонд мениджър VanEck изчислява, че приблизително 2,4 млрд. долара ще се влеят в спот биткойн продукти през първото тримесечие на 2024 г.

BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, ще начислява такси 0.2%. Bitwise следва плътно зад него с 0.24%, докато Ark 21Shares и VanEck изостават леко с 0.25% такси. Ark 21 Shares ще се откаже от всички такси за първите шест месеца. В момента Grayscale е най-високият биткойн ETF продукт, начислявайки такса 1.5% на бъдещите си инвеститори.

Аналогично на това как първият златен ETF, създаден през 2003 г., доведе до инвестиции на стойност милиарди долари в златото, се предвижда, че спот биткойн ETF би могъл да има подобен ефект. Според проучване на брокерската компания Bernstein се очаква пазарът на спот биткойн ETF да бъде значителен, достигайки до 10% от пазарната капитализация на биткойна в рамките на две до три години.

Борсово търгувани фондове от преди две десетилетия, които улесниха инвестирането в злато, са една от опорните точки на много други анализатори, сред които и Standard Chartered, които рисуват паралел с биткойн ETF. В момента над 100 млрд. долара се управляват чрез златни ETF на американския пазар, който е най-големият капиталов пазар в света. Тези фондове улесниха инвестирането в злато, като го направиха толкова просто, колкото натискането на бутона "купи" в стандартна брокерска сметка, без нужда от трезори или охрана.

Възможности за инвестиране в Биткойн

До създаването на биткойн ETF-и институционалните инвеститори имаха ограничени възможности за инвестиране в най-голямата криптовалута в света. Повечето от тях не разполагат с нужната инфраструктура за пряко притежание на биткойн или не са упълномощени да търгуват с него на съществуващите борси, което ги ограничава до инвестиции във фючърсни ETF като BITO на ProShares или затворени фондове като Bitcoin Trust на Grayscale (GBTC). Въпреки това тези опции са свързани с високи такси и редица недостатъци.

Генслър, председателят на SEC, изясни, че одобрението на тези ETF-и не предвещава допълнителни действия от страна на американския регулатор на ценни книжа. Той заяви, че това одобрение по никакъв начин не трябва да се тълкува като готовност на комисията да одобри стандарти за листване на криптоактиви като ценни книжа. Също така това не отразява вижданията на комисията относно статуса на други криптоактиви според федералните закони за ценни книжа или настоящото състояние на несъответствия на някои участници на пазара на криптоактиви с федералните закони за ценни книжа.

"Ние не одобрихме или подкрепихме биткойн", каза Генслър. Той призова инвеститорите да останат предпазливи относно множеството рискове, свързани с биткойн и продуктите, чиято стойност е обвързана с криптовалути. Подчертава, че биткойнът "е предимно спекулативен и волатилен актив, който се използва и за незаконна дейност, включително откупване на данни, пране на пари, избягване на санкции и финансиране на тероризъм". Биткойнът е единственият цифров актив, за който Генслър редовно признава, че не е ценна книга, като твърди, че голямото мнозинство от другите токени отговарят на правното определение за ценни книжа, които с право попадат в компетенцията на SEC.

Мнението на индустрията



Влиятелни личности от сектора коментират приемането на биткойн ETF, като мненията им са публикувани в статия на Coindesk.

Сергей Назаров, съосновател, Chainlink: "Одобрението на биткойн ETF ясно показа, че традиционните финансови институции играят значителна роля при определянето на това как се развиват криптопазарите. Това беше очевидно, когато PayPal пусна възможността да купуват определени криптовалути и някои банки започнаха да предлагат криптопопечителство. Одобрението на спот биткойн ETF ще доведе до приток на традиционни големи финансови фирми от най-високо ниво като BlackRock и Fidelity, които вероятно ще участват активно в криптопазарите."

Кристин Смит, главен изпълнителен директор, Blockchain Association: "Одобрението на Bitcoin ETF добавя още натиск върху Конгреса да приеме подходящо за целта законодателство за екосистемата на цифровите активи. Потребителското търсене е готово да расте експоненциално и тези потребители, инвеститори и предприемачи заслужават ясни разпоредби, които адресират много от нерешените въпроси, на които индустрията настоява нашите избрани служители и регулаторите да отговорят."

Кори Клипстен, главен изпълнителен директор, Swan Bitcoin: "Биткойн вече е представен от най-утвърдените и надеждни институции на Уолстрийт, които ще продължат да харчат стотици милиони долари, възхвалявайки предимствата на биткойн."

Лекс Соколин, управляващ партньор, Generative Ventures: "Развълнуван съм да видя как капиталът се влива в екосистемата на биткойн във време, когато има повече програмируемост и функционалност. От разплащателни компании до надписи, позволяващи токенизиране на текст и изображения, вълнуващо е да се види, че биткойнът отразява по-широкия потенциал, въведен от Web3. Надявам се, че историята продължава да се измества от съхранение на стойност към глобална финансова инфраструктура."

Синтия Ло Бесет, ръководител на отдела за управление на цифрови активи във Fidelity: "Ние отдавна вярваме, че борсово търгуван продукт на спот цена би бил ефективен начин за инвеститорите да получат експозиция към биткойн. Fidelity води конструктивен диалог с SEC от години и потвърждаването на това одобрение сигнализира за положителен импулс за индустрията и увеличен избор за инвеститорите, които искат да се ангажират с цифрови активи. Като фирма ние оставаме ангажирани да отговорим на нарастващото търсене от страна на инвеститорите, като им предоставим инструменти, които подкрепят избора им и улесняване на сигурния достъп до пазарите."

Йони Асия, главен изпълнителен директор и съосновател на eToro: "Терминът "преломен момент" може да е клише, но в случая с днешните новини за биткойн ETF той не може да бъде по-оправдан. В продължение на 15 години bitcoin нараства като клас активи сред инвеститорите на дребно, докато при обръщане на традиционните роли институционалните инвеститори остават до голяма степен встрани, чакайки да бъдат поставени традиционните финансови релси. Днешните новини дават отговор на институционалното търсене на биткойни. Това е добра новина за криптопазарите и подкрепя нашето убеждение, че биткойнът е неудържима технология. Това е цифрово злато и в дългосрочен план смятам, че представлява пресечната точка на финанси, икономика и технологии. За нашите потребители, инвеститори на дребно, днешната новина е положителна, тъй като ще подкрепи растежа на биткойн като клас активи, но вярвам, че по-голямата част от обикновените инвеститори ще искат да продължат да купуват и държат истински BTC.

Лия Уолд, главен изпълнителен директор на Valkyrie: "Днешното одобрение на спот биткойн ETF е забележителен момент за индустрията на цифровите активи. Това е смело признание, че крипто е тук, за да остане. Това не би било възможно без почти десетилетие работа и ангажираност от страна безброй хора, които вярват в бъдещето на нашата индустрия и виждат крипто като неразделна част от глобалната финансова екосистема. Вълнувам се от това, което предстои в бъдеще, стартирането на ETF е само началото на продължаващото широко приемане и обучение какво е възможно с крипто."