🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Успявай трудно

Радост Коцева и Кольо Карамфилов за смелостта да основат галерия U.P.A.R.K., превърнала се в нов център на културния живот в Пловдив

През 2008 г. на културната карта на Пловдив се появява нова галерия с името U.P.A.R.K. Трима приятели – професионалният рекламист Радост Коцева, художникът Кольо Карамфилов и филологът Сава Цонев обявяват откриването й. Пет години по-късно събитията във "Фейсбук" страницата на галерията се редуват с честота, присъща само на големи културни институции – изложби, благотворителни търгове, концерти, литературни четения... Срещам се с Радост и Кольо след благотворителната изложба за събиране на средства за възстановяването на сградата на Пловдивския театьр.

Трудно ли е да се установиш като ново име в град с традиции в галерийната дейност и арт фестивали?

Кольо: Винаги е приятно да рискуваш на място, което изглежда привикнало с изкуство.

Как решихте да създадете галерията?

Радост: Като трима приятели, искащи да направят дом за срещи на хора, създаващи и обичащи изкуство, и от една моя мечта - да продавам ангелите на Емануил Врангов в някое малко пространство. После благодарение на безпогрешния вкус на Кольо отворихме галерията в малко пространство на 2 етажа и я нарекохме P.A.R.K. За съжаление тя не издържа на кризата. Така се преместихме на новото подземно пространство, което преименувахме на U (Under) P.A.R.K.

Каква е основната цел на галерията?

К.: Да прави мост между загубеното време, в което живеем, и ненапразните усилия на артистите – художници, музиканти, театрали. Това си струва.

Как избирате артистите, които представяте?

Р.: Задължително по качествата на автора, съобразявайки се с неговите ангажименти, но понеже истинските имена са твърде заети, има толкова прекрасни нови имена, които Кольо разпознава безпогрешно.

Галерията е пространство с мисия - място за срещи, за благотворителни кампании. Кои бяха най-интересните за вас?

Р.: Много са, не е честно да изброяваме конкретни имена, но все пак тази година някои от тях са "Проекта Томасян", благотворителната изложба "20 художници за изгорелия Пловдивски театър", предстои благотворителна изложба, за да подпомогнем едни талантливи деца. Да не забравяме авторите, които представяме и петъчните ни джаз вечери, за организацията на които ни помага Петър Салчев.

Как се оцелява в пазара на съвременно изкуство?

Р.: Повече от трудно.

Какви качества трябва да притежава един галерист?

К.: Смелост и душа.

Сградата, в чиито приземен етаж се помещава галерията в момента, е с интересна история. Нейният собственик е със специално отношение към изкуството. Как се намерихте?

Р.: Господин Ервант Хугасян е нашият талисман – неговата лула е като духът от вълшебната лампа. Аристократизмът на рода Томасян, на който той е наследник, е построил тази сграда, основите на която ние ползваме. Гордеем се с това.

Какви са плановете на галерията?

Р.: В момента сме концентрирани повече хора да видят "бавните пейзажи", стигащи до абстрактност, на проф. Иван Милев. След това ще представим поредица от много силни нови артисти. Галерията винаги е с отворен план и ако се появи нещо, което си струва, винаги го посрещаме с радост и удоволствие.

галерия U.P.A.R.K. е на ул. "Отец Паисий" 24

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    army avatar :-|
    army

    Ехаааааа, там съм!

    Нередност?
Нов коментар