🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънската аукционна къща Artmark идва в България

Галерията отвори врати в София с изложба на група XXL, а първият аукцион ще е през есента

   ©  Цветелина Белутова

В най-ваканционния месец от годината в София отвори врати не просто нова галерия, но ново място за аукциони - клон на най-голямата румънска аукционна къща Artmark. Новината дойде като обещание за раздвижване и освежаване на малкия български пазар за изкуство.

Изборът на място за новата галерия не е случайно - близо до Народния театър "Иван Вазов" и до СГХГ. Галерията е разположена на целия първи етаж в старата сграда на ул. "Кузман Шапкарев" 1. Тя е строена през 1914 г. от архитект Никола Лазаров, преустроил дворците в София и Евксиноград, както и Централния военен клуб. А тук е живял д-р Стефан Ватев - първият български професор по педиатрия, антрополог и колекционер на етнографски предмети. Дълги години сградата е била превърната в банков офис и след сериозен ремонт днес предлага няколко изложбени пространства, като пази духа на стара София.

"След петнадесет успешни години на румънския пазар имахме нужда от разрастване и в момента отваряме наши представителства в Хърватия и България", казва управителката на галерия Artmark Руксандра Думитру. Тя е в бранша от десет години и е наблюдавала как се развива културата на инвестиране в изкуство и как от малък кръг колекционери в Букурещ с годините интересът се е увеличавал. "Ключово при аукционите е да има прозрачност и доверие, когато тези две неща са налице, се постига стабилност и предвидимост, което води да все по-голям интерес към инвестиране в изкуство", казва Думитру.

Изложбата, с която Artmark отваря врати и се представя за пръв път на софийските любители на изкуство, е "Тъга по изгубената модерност" с живопис на емблематичните за 90-те години художници от група XXL - Свилен Стефанов, Генади Гатев, Димитър Яранов и Росен Тошев. "Повечето аукционни къщи работят с произведения от първата половина на века, с автори като Никола Танев, Константин Щъркелов. Ние изненадваме публиката със съвременно изкуство", казва кураторката Сузана Николова, която от години представлява групата XXL. Тя допълва, че може да ни се струва екстравагантно решение, но всъщност показва, че Artmark са отворени към художниците, които работят в момента - "авторите, които са живи, активни, от които можеш да си купиш картина. Техните работи отразяват нашето време".

Преди да бъдат показани в София, творбите на група XXL имат изложба в Рим, поканена и курирана от италиански изкуствоведи, както и в Скопие - "което показва, че изкуството ни събира и помага за помиряване на конфликти", казва кураторката. В галерията в София обаче има и съвсем нови картини, които по време на закачането си още не са изсъхнали.

Група XXL оставят следа не само с интересния си стил и собствен почерк, но и защото проявяват инициативност и не се страхуват да създават независимо изкуство в началото на прехода, когато мнозина по инерция стоят под шапката на държавни институции.

Изложбата продължава до 12 септември, а произведенията се продават.

След това в Artmark ще бъдат изложени картини и предмети, които ще участват в техния първи аукцион в София през есента. Всички, които се интересуват, имат три седмици да се запознаят с изкуството, за което ще се наддава, след което могат да се регистрират и да изберат дали ще участват на живо в залата, онлайн през платформа или по телефон. Колекционери, които са присъствали на техни аукциони в Румъния, съветват да се включите на живо, "защото това е истинско преживяване, което не е за изпускане". "Може да се остави и писмена оферта с максималната стойност, която човек би отделил за дадено произведение", разяснява заместник-управителката Александра Мицева.

Аукционите се излъчват в цял свят чрез партньорски платформи и всеки би могъл да се включи без значение къде се намира, стига да спазва правилата. Тя подсказва за читателите на "Капитал", че ще има стари майстори, картина, която е от края на XIX век от значим български автор, ще има и модерен художник, работил във Франция".

Artmark виждат в България голям потенциал - "невероятно изкуство, което не е представено достатъчно добре". Кураторката Сузана Николова допълва, че ще има и съвременно изкуство на първия аукцион - "хората, които досега не са колекционирали и които тепърва биха искали да се запознаят с принципа на инвестиране в изкуство, са много предпазливи, когато купуват картини. Когато могат да се запознаят с авторите, са по-спокойни, че няма как произведенията им да са фалшификат".

Вторият аукцион ще бъде за религиозно изкуство, а третият - за меморабилия и предмети на изкуството, но планират още и с колекционерски книги и бижута. Експерт, който ги съветва, е д-р Сузана Николова, която дълги години работи в Националната галерия и преподава в НХА. "В момента арт пазарът в България е много малък и затворен кръг, ние ще се стремим да отворим пазара към повече хора, вдъхвайки им доверие", казва Александра Мицева.

На страницата на Artmark се пази цялата история и може да се види как са протекли наддаванията - "тази прозрачност изгражда устойчив пазар, който е достъпен, приканва всички, които са изкушени от картини и ценни предмети, да участват в пазара на изкуство, да не се чувстват изолирани. Целта ни е хората да разберат, че аукционите не са само за избрани и че за всеки би могло да има нещо ценно", казва Мицева. На страницата и в историята на наддаванията виждаме и продажбата на картини на Константин Щъркелов в Букурещ.

"Да, но купувачите са българи", уточнява заместник-управителката на новата галерия. Тя обяснява, че името на галерията и аукционите, които организират, са познати на част от българските колекционери. Разликата е, че вече няма да се налага да пътуват до Букурещ или да участват онлайн, за да се включат в наддаването. "Надяваме се и тук да развием култура на инвестиране в изкуство и колекционерство."

В Artmark ще показват и съвременно румънско изкуство - "българите трябва да разширят познанията си отвъд класика Корнелиу Баба", казва д-р Николова. А такава възможност им се предоставя именно сега, през септември, когато в галерия "София прес" е разположена изложба на съвременни румънски художници. Организатори са Дана и Георги Войнови, познати с активната си колекционерска и меценатска дейност, както и с участието си в галерия "Романа" в Букурещ.

Адрес - ул. "Кузман Шапкарев" №1, работно време: от понеделник до неделя, от 10 до 20 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар