Ryanair обяви, че летните тарифи ще са по-ниски от очакваното

Това е знак за предпазливост в индустрията, която преживя бум през последната година

Амбициозните планове за разширяване на Ryanair бяха засегнати от закъснения в доставките.
Амбициозните планове за разширяване на Ryanair бяха засегнати от закъснения в доставките.
Амбициозните планове за разширяване на Ryanair бяха засегнати от закъснения в доставките.    ©  Reuters
Амбициозните планове за разширяване на Ryanair бяха засегнати от закъснения в доставките.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ryanair съобщи, че цените на самолетните билети през пиковия летен сезон ще бъдат по-ниски, отколкото най-големият нискотарифен превозвач в Европа очакваше. Това е знак за предпазливост в индустрията, която преживя бум през последната година, съобщава Financial Times. Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри заяви, че общото търсене на полети е "положително", но предупреди, че "последните цени са по-меки, отколкото очаквахме". Преди това той прогнозираше, че цените на билетите ще се повишат с до 10% това лято, но сега очаква те да останат непроменени или "малко по-високи" от миналото лято.

"Малко е изненадващо, че цените не са по-високи и не сме съвсем сигурни дали това е само заради настроенията на потребителите или заради рецесията в Европа", каза той. "Все още виждаме, че пиковото търсене на пътувания, със сигурност през юли и август, е силно и ако трябва да намалим цените... през април, май и юни, така да бъде", каза още той.

По-скъпо пътуване

През изминалата година авиокомпаниите отчетоха голямо търсене на пътувания и в отговор на това успяха да повишат цените и да реализират огромни печалби. По данни на ЕС средните цени на самолетните билети в Европа са били с между 20 и 30% по-високи през лятото на 2023 г. в сравнение с 2019 г.

Анализаторите и ръководителите на индустрията все още очакват силно и печелившо лято за европейските авиокомпании, но коментарите на О'Лиъри са сигнал, че готовността на потребителите да понасят по-високи цени има своите граници.

Миналата седмица EasyJet заяви, че все още е твърде рано да се правят прогнози за цените на билетите през това лято, но анализаторите заявиха, че коментарите й относно приходите от пътувания са се смекчили в сравнение с по-рано през годината.

Ryanair отчете 34% скок на печалбата след данъци до рекордните 1.9 млрд. евро за 12-те месеца до края на март. Печалбата е постигната въпреки по-високите разходи, включително 32% увеличение на разходите за гориво до 5.14 млрд. евро. Ирландската авиокомпания не предостави насоки за текущата си финансова година, но очаква да увеличи броя на пътниците с 8% до 198-200 млн. души, което е малко по-бавен темп на растеж в сравнение с предходната година.

Амбициозните планове за разширяване на Ryanair бяха засегнати от закъснения в доставките. Авиокомпанията заяви, че сега очаква да не разполага с 23 самолета Boeing 737 Max до края на юли, и предупреди, че "остава рискът доставките на Boeing да се забавят още повече".

"Окончателният резултат за финансовата година ще зависи до голяма степен от избягването на неблагоприятни събития през финансовата 2025 г., като например войни в Украйна и Близкия изток, значителни смущения в контрола на въздушното движение или допълнителни забавяния на доставките на Boeing", съобщи О'Лиъри. Той приветства неотдавнашните промени в ръководството на Boeing и изрази надежда, че американският производител ще навакса закъсненията в доставките си до октомври.

Ryanair също така обяви обратно изкупуване на акции на стойност 700 млн. евро, позовавайки се на необходимостта да използва "излишните си парични средства".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    kie17151950091235290 avatar :-|
    Bambi Dimitrov

    Тия Ryanair абсолютни крадци и измамници

    Нередност?
Нов коментар