Вирус върна БНР в аналоговата ера

Дигиталната система на радиото е изключена след атака, радиото излъчва, но със затруднения. Работата на журналистите е особено усложнена

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Дигиталната система на БНР за управление на съдържание и излъчване е била ударена от вирус, заради който в момента радиото излъчва аналогово. В малките часове на вторник компютърните специалисти на Българското национално радио (БНР) са открили вирус в системата, заради което тя е била спряна. Пред "Капитал" генералният директор на радиото Милен Митев коментира, че това е и причината все още да не може да се направи анализ на щетите, защото системата остава офлайн, за да не може вирусът да се разпространява. БНР използва услугите на системата за управление и публикуване на онлайн съдържание Dalet.

Според Митев към момента не може да се каже дали става дума за случаен вирус, който е влязъл в системата на БНР, или хакерска атака. Потърсена е помощ от Министерството на електронното управление (МЕУ), от където идват допълнителни човешки и технически ресурси за справянето с проблема.

"В момента радиото работи нормално, но със затруднения. Към момента всички програми излъчват. През идните дни ще пуснем отново системата, за да можем да я диагностицираме и да направим оценка на щетите", коментира Митев.

20 години назад

Картината, нарисувана от журналисти в БНР, с които "Капитал" разговаря, звучи по-апокалиптично. Според работещите в радиото цялата дигитална система Dalet, с която работи институцията, е офлайн и работата се върши полуаналогово, или по-скоро така, както е работило радиото преди 20 години. Имейлите на журналистите също са заразени и всичко се прави офлайн - включително и писането на сценариите за предаванията, което в момента е на ръка.

Dalet e система за управление на съдържанието, в която журналистите и техническият екип монтират, публикуват и излъчват. Журналистите обръщат внимание и че в момента на сайта на БНР няма звукови файлове и интервюта, защото без Dalet няма и ефирен дневник, т.е. записа на цялата програма. По закон БНР е длъжна да пази ефирния си дневник поне три месеца от излъчването на дадена програма.

Излъчването на музика става от дискове. Звуците от събития минават само през едно студио, където се монтират и от там се пускат в ефира чрез USB флашки. Това обаче е единствената дейност, която минава през флашки, за да се минимизира рискът от зараза.

Архивът е жив и здрав, но обяснение все още няма

Едно от притесненията на журналистите е за съдбата на архива на радиото. Според Антон Митов, директор на архивния фонд на БНР, по архива няма щети, защото радиото използва допълнителна система за бекъп архив. "Интервютата, музиката, концертите - всичко е там. Златният фонд е наред", коментира Митов пред "Капитал".

Извън проблемите с работния процес на журналистите не е дадено официално обяснение къде се корени проблемът, а само технически насоки. На въпрос дали е възможно да става дума за рансъмуер атака (вирус, който изисква плащане откуп) Милен Митев коментира, че за момента не е имало искане за откуп. Това до голяма степен изключва възможността за рансъмуер, понеже исканията за откуп чрез вируси са вградени в самата програма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    murry avatar :-|
    murry
    • - 1
    • + 3

    РУСНАЦИТЕ...
    Определението на Роналд Рейгън е сто процента вярно: Русия е една империя на злото!

    Нередност?
Нов коментар