🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мегасделка в добивната индустрия - BHP предлага 39 млрд. долара за Anglo American

Най-голямата минна компания иска да разшири медното си портфолио

Сделката би направила BHP най-големия производител на мед в света, като в момента е трети.
Сделката би направила BHP най-големия производител на мед в света, като в момента е трети.
Сделката би направила BHP най-големия производител на мед в света, като в момента е трети.    ©  Reuters
Сделката би направила BHP най-големия производител на мед в света, като в момента е трети.    ©  Reuters

Най-голямата минна компания в света BHP обяви, че е предложила 39 млрд. долара (31 млрд. паунда) за придобиването на конкурента Anglo American. По този начин австралийската компания иска да разшири медното си портфолио, тъй като търсенето на суровината се увеличава значително през последната година. Желанието за отказване от изкопаемите горива допълнително ще покачва нуждата от мед през следващото десетилетие, тъй като се използва в проектите за възобновяема енергия.

Сделката би направила BHP най-големия производител на мед в света, от трети в момента. Комбинираната група ще генерира повече от 2 млн. тона мед годишно, около 10% от световното предлагане. Говорител на Anglo заяви, че е получена непоискана оферта от BHP и тя се преглежда.

BHP заяви, че ще увеличи своята "експозиция към бъдещи суровини чрез медните активи на Anglo American от световна класа". Сливането би било едно от най-влиятелните в минния сектор след придобиването на Xstrata от Glencore през 2013 г.

Желани залежи

Anglo притежава някои от най-желаните медни мини в сектора в Перу и Чили. Въпреки това изпълнителният директор Дънкан Уанблад е подложен на силен натиск от декември, когато компанията разкри големи понижения на производствените си прогнози. Подразделението за диаманти De Beers и звеното за платинени метали бяха ударени от ниските цени. Акциите на компанията, регистрирани в Лондон, паднаха с повече от една трета от началото на миналата година, което е и причината BHP да опита придобиването именно в този момент.

BHP заяви, че офертата й оценява всяка акция на Anglo на 25.08 паунда. Акциите на Anglo поскъпнаха с 13% до 24.89 паунда в началото на търговията в Лондон, давайки на компанията пазарна капитализация от 30.5 млрд.

Anglo обяви, че като част от сделката BHP предлага отделяне на две поделения на Anglo - Anglo American Platinum, платиненото подразделение, известно като Amplats, и Kumba Iron Ore. И двете са регистрирани в Южна Африка и представляват около 10.2 млрд. паунда от стойността на компанията според предложението на BHP. Офертата за изкупуване вероятно ще предизвика противоречия в Южна Африка преди общите избори в страната през май.

Южноафриканската публична инвестиционна корпорация (PIC), мениджър на пенсионни активи на държавни служители, която е третият по големина акционер на Anglo, заяви, че ще оцени всички предложения, представени на акционерите. "Минният сектор остава критична част от южноафриканската икономика, оказвайки влияние върху голямо разнообразие от заинтересовани страни, следователно новите възможности, които могат да възникнат в сектора, трябва да вземат предвид тези фактори и дългосрочната устойчивост", добавиха от PIC пред Financial Times.

BHP заяви, че операциите на Anglo American извън медта, железните руди и металургичните въглища - като бизнеса на De Beers - ще бъдат "предмет на стратегически преглед след приключване".

Офертата на BHP към Anglo идва година след като базираната в Мелбърн минна компания завърши придобиването на австралийския конкурент Oz Minerals за 9.6 млрд. австралийски долара, което увеличи експозицията й към медта. Сделката даде началото на вълна от сделки в индустрията, но оттогава ръководството на BHP заяви, че ще бъде дисциплинирано в подхода си към по-нататъшни сливания и придобивания, тъй като се фокусира върху интегрирането на Oz и финансирането на развитието на нейните операции с поташ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар