Такса "Газпром"

Собственикът на "Лукойл Нефтохим" отрече да води преговори за продажба на рафинерията

Финансовият министър Асен Василев коментира пред FT, че правителственият натиск срещу руската компания я е принудил да търси възможности за продажба

Рафинерията край Бургас е най-големият актив на "Лукойл" в Югоизточна Европа
Рафинерията край Бургас е най-големият актив на "Лукойл" в Югоизточна Европа
Рафинерията край Бургас е най-големият актив на "Лукойл" в Югоизточна Европа    ©  Надежда Чипева
Рафинерията край Бургас е най-големият актив на "Лукойл" в Югоизточна Европа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основният акционер на "Лукойл Нефтохим Бургас" - Litasco, отрече да е в преговори по продажбата на бургаската рафинерия. Позицията от компанията (ексклузивно изпратена до Bloomberg) дойде, след като финансовият министър Асен Василев коментира пред Financial Times, че правителственият натиск над руските компании e принудил "Лукойл" да търси възможност за продажба на най-голямата рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас.

България привлече вниманието на международните медии след набързо гласуваната такса от 20 лв./мВтч за пренос на газ през България, което би го оскъпило с около 3 млрд. лв. на година. Тя влезе в сила от 13 октомври и засяга пряко рафинерията, която продължава да се снабдява с руски газ.

За продажбата на "Лукойл Нефтохим Бургас" се говори от началото на войната на Русия в Украйна. Една от основните тези е, че с официалното излизане на руската компания от страната се цели да се осигури по-лесното намиране на финансиране на проекта за петролопровод между Александруполис и Бургас.

И още коментари

"Вероятно има икономически интерес да се промени собствеността на рафинерията", казва Василев пред FT и допълва, че България има индикации за интерес към покупката на рафинерията. Уточнението е, че правителството не е въвлечено в продажбата на завода, но министърът казва, че София ще запази поредица от наказателни мерки, докато не дойдат нови собственици. Премиерът Николай Денков потвърди пред журналисти казаното от финансовия министър, но отказа да влезе в подробности.

От Litasco обаче уточняват, че не са получили предложения за продажба на рафинерията и към момента не са в преговори по въпроса. От компанията допълват още, че не е назначила публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от тяхно име.

"Лукойл Нефтохим Бургас" е дружество, разположено в страна - членка на ЕС, което е собственост на Litasco SA (швейцарска компания). Според европейското законодателство по защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актива, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между контрагентите и само след такива дискусии - с властите на страната, където активите се намират", допълват от швейцарския собственик.

Реакция дойде и от президента Румен Радев. "Тайната подготовка на продажбата на петролната рафинерия в Бургас е показател, че промяната се случва на тъмно. Без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос. От чужди медии научаваме за плановете на управляващите, без анализ на евентуалните последствия от това. Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат за петролната рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика", гласи публикуваното на профила му във Facebook.

Много предположения и нищо конкретно

През последните месеци от пазара на горива коментарите са, че ако се върви към смяна на собствеността, то най-възможно е да се очаква италианският сценарий. "Лукойл" продаде петролната рафинерия ISAB в Сицилия на кипърската инвестиционна компания G.O.I. Energy след одобрение от италианските власти. Партньор е търговецът на суровини Trafigura, който ще осигури снабдяването. G.O.I. ENERGY притежава мажоритарен дял в BAZAN GROUP, една от най-големите енергийни групи в Израел, управляваща най-голямото интегрирано рафиниращо и нефтохимическо съоръжение в страната. Според FT цената е била около 1.5 млрд. евро за съоръжението на остров Сицилия, което може да преработва приблизително 355 хил. барела петрол на ден.

Поради географските специфики на производството в Бургас и логистиката по снабдяването му със суровина коментарите от бранша са, че някакъв интерес към рафинерията може да дойде основно от региона на Черно море, където силните позиции са на азербайджанската държавна петролна компания SOCAR, която има огромна рафинерия в Турция, и на казахстанската KazMunayGas, собственик на румънската Rompetrol.

Наскоро SOCAR сключи споразумение с руската "Лукойл", съобщи Reuters, според което руската петролна компания ще отпусне на SOCAR 1.5 млрд. долара и ще доставя на петролната рафинерия STAR на SOCAR в Турция до 200 000 барела на ден руски суров петрол.

"Лукойл" има около 315 бензиностанции в Румъния, както и рафинерия в Плоещ. В Молдова притежава мрежа от над 100 бензиностанции. Като купувачи на бизнеса в двете страни се спрягаха Royal Dutch Shell или казахстанският монополист KazMunaiGaz, която в двете страни притежава мрежа от бензиностанции Rompetrol, като KazMunaiGaz се сочеше като по-вероятен купувач.

Законовите мерки срещу "Лукойл"

Това, което е безспорно, е, че през последните месеци бяха предприети редица стъпки бизнес климатът за "Лукойл" в България да се влоши значително. Концесията на нефтения терминал "Росенец" беше отнета, прие се възможността при нужда контролът да се поеме от особен търговски управител, а с промените в Закона по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, дойде и таксата от 20 лв./мВтч за пренос на газ.

Освен това до 1 октомври 2024 г. рафинерията в Бургас трябва да премине към преработката на неруски петрол. До края на тази година рафинерията може да ползва в производството не повече от 80% руски петрол, до 31 март 2024 г. - не повече от 75%, до края на юни - до 50%, и до 30 септември - до 25%.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане във връзка с временната солидарна вноска ставката беше увеличена от 33% на 50% и се въведе задължение за месечни авансови вноски.

Приети бяха и съществени промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които ще засегнат "Лукойл" (както и всички останали на пазара). Те предвиждат всички запаси от нефт и нефтопродукти да се съхраняват само на територията на страната, а не и в други държави от ЕС, както е по директива.

По време на гласуването в зала на второ четене и дебата по всичко изглеждаше, че вносителите се отказват от тази мярка, но от окончателните текстове в Държавен вестник става ясно, че предложенията, вкарани от Йордан Цонев от ДПС, остават - към 30 юни 2024 г. всички количества трябва да се съхраняват изцяло на територията на България.

От бранша обясниха, че това ще засегне финансово "Лукойл", който към момента пази резервите си в нефт, като половината от тях се съхранявали основно в Италия. След отпадането на тази възможност компанията ще трябва да ги държи под формата на готови горива в България (поради липсата на складове за нефт), което било с около 10 долара на тон по-скъпо и ще е необходим още складов капацитет.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 4

    Винаги внимателно слушай какво казват морозилките , истината е точно обратното на това ..... няма да нападаме Украйна - нападнаха , украинците не могат да унощожат бойната ни авиация - унищожиха я .... гнусни кремълски мижитурки

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    P.S. Извинявам се, написал съм, че пренастройката на Лукойл-Бургас ще струва 500 000 $. Сгрешил съм с нулите. Ще струва над 500 000 000 $ според Асен В.

    Нередност?
  • 5
    pisna_mi_veche avatar :-?
    Още от същото
    • + 1

    Никой опитен собственик на компания няма да обяви, че я продава. И Асен Василев сигурно го знае. Излиза, че иска да смъкне цената на Лукойл - Нефтохим. :-?

    Нередност?
Нов коментар