🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Революция в застрахователния свят: "Болерон" представя първото онлайн животозастраховане в България!

Продуктът "Застраховка Живот" предлага покритие с лимит до 800 000 лева без изискване за провеждане на медицински преглед от клиента

Александър Цветков, Симеон Костов, Десислава Цветков, Димитър Колчаков
Александър Цветков, Симеон Костов, Десислава Цветков, Димитър Колчаков
Александър Цветков, Симеон Костов, Десислава Цветков, Димитър Колчаков
Александър Цветков, Симеон Костов, Десислава Цветков, Димитър Колчаков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Застрахователната платформа "Болерон", която дигитализира застраховането и предоставя на клиентите си бърз, лесен и прозрачен онлайн процес за сключване на разнообразни видове застраховки от различни застрахователи, пусна на пазара първата онлайн застраховка "Живот" в България. Компанията оперира на българския пазар от началото на 2020 година и към момента предлага 28 застрахователни продукта на 11 застрахователни компании, като "Автокаско", "Гражданска отговорност", "Пътуване в чужбина", "Планинска застраховка", "Застраховка имущество", "Екстремни спортове", "Здравна застраховка" и "Застраховка живот".

Дигитализирането на застраховката на живот е вълнуващо постижение, защото тя е от първите финансово-застрахователни продукти в света - използва се много преди да има автомобилно застраховане например. Официално това е продукт на над 300 години в модерната си форма, а дори древните римляни са развивали подобни на застрахователните компании общности, при които са събирали вноски за изплащане на обезщетение на семействата на загиналите им членове.

За първи път онлайн

Продуктът "Застраховка Живот", който обезпечава семейството на застрахования в случай на загуба на живот вследствие на злополука или заболяване, е на най-голямата американска животозастрахователна компания MetLife. Той предлага покритие с лимит до 800 000 лева без изискване за провеждане на медицински преглед от клиента. Цената на застраховката се определя от размера на желаното обезщетение, от възрастта на клиента и от срока на застраховката. При мъж на 35 години и 100 000 лева покритие цената е под 50 лева на месец. Плащанията по застраховката стават лесно онлайн и могат да бъдат автоматизирани чрез банкова карта на клиента. Скоро ще има и възможност за плащане чрез мобилните портфейли на Apple Pay и Google Pay - така няма да се налага на клиентите дори да въвеждат номерата на картите си.

Застраховка "Живот" вече в телефона!

В дигиталната ера, в която живеем, все повече финансови услуги са вече достъпни чрез няколко клика. Предлагането на онлайн застраховки не прави изключение. Те са все по-популярни през последните години поради удобството и бързината, с които клиентите могат да получат оферта, да сравнят различни опции и дори да се застраховат изцяло през телефона. Чрез мобилното приложение на "Болерон" клиентите могат да сключат всякакви застраховки за минути директно от мобилният си телефон. Цялата информация и всичките им документи се съхраняват в приложението, през което потребителите могат да управляват, плащат и подновяват застраховките си буквално за секунди.

Сред различните продукти вече е налично и застраховането на живот - ключов продукт, който помага на хората да се чувстват по-сигурни за бъдещето на своите близки. Онлайн застраховката на живот предоставя предимства като спестяване на време, автоматизиране на месечните плащания и достъп до информация по всяко време.

Ползите от застраховка живот

Смисълът на застраховка "Живот" е да обезпечи финансово семейството и децата, като им осигури финанси и им гарантира стандарта на живот, в случай че заради неочаквано заболяване или злополука се случи непоправимото. Най-често застраховка живот си правят семейни хора, за да могат да покрият неизплатени дългове или ипотека и образованието и отглеждането на децата.

Застрахователното обезщетение, записано в договора, ще замести дохода за определен период от време, като даде възможност на семейството Ви да се адаптира, да покрие дълговете Ви и останалите разходи. Притежателят на полицата плаща застрахователна премия (цената за застраховката) и в случай на смърт, застрахователната компания изплаща обезщетение на близките, посочени от притежателя на полицата.

Срокът на застраховката и размерът на покритието обикновено се избират въз основа на нуждите, като например възрастта и издръжката на децата, докато станат финансово независими.

Близките могат да използват обезщетението, за да покрият всякакви свои разходи - заеми, ипотечни кредити или заместване на дохода.

Как се прави онлайн застраховка

Когато клиент реши да се застрахова, трябва да влезе в сайта на "Болерон" и да следва стъпките, отговаряйки на въпросите на застрахователя. Te са свързани с възрастта, здравословното състояние на клиента и нормативните изисквания. След попълване на цялата необходима информация системата създава автоматично попълнен пакет документи, които се предоставят на клиента за подпис в мобилната апликация за електронно подписване на "Евротръст", чрез която клиентът се идентифицира и подписва с няколко клика.

След одобрение на застрахователя клиентът получава електронно подписана полица в профила си в сайта/приложението на "Болерон". Ако е избрал разсрочено плащане, системата автоматично събира вноската всеки месец, уведомявайки клиента със съобщение. Не са нужни никакви допълнителни действия и усилия, а това е изключително важно, защото обикновено застраховката живот е дългогодишна услуга.

"В "Болерон" се гордеем, че успяхме да направим животозастраховането дигитално, достъпно и разбираемо за приятелите ни, семействата и клиентите ни", коментира изпълнителният директор на "Болерон" Александър Цветков.