Енергийни компании се обръщат към Украйна за съхранение на газ

Действията се предприемат, защото газовите хранилища в ЕС наближават максималния си капацитет

ЕС и Украйна също така обсъждат възможността за застраховане на хранилищата срещу щети, причинени от войната
ЕС и Украйна също така обсъждат възможността за застраховане на хранилищата срещу щети, причинени от войната
ЕС и Украйна също така обсъждат възможността за застраховане на хранилищата срещу щети, причинени от войната    ©  Reuters
ЕС и Украйна също така обсъждат възможността за застраховане на хранилищата срещу щети, причинени от войната    ©  Reuters

Европейските енергийни компании складират все повече от резервите си от природен газ в Украйна, тъй като хранилищата на ЕС наближават максималния си капацитет. Според данни на Gas Infrastructure Europe, цитирани от Financial Times, европейските газови хранилища вече са пълни почти 99% спрямо целта на Брюксел от 90% през ноември.

Тъй като капацитетът на хранилищата в ЕС е почти изчерпан, компаниите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират най-големите резервоари в Европа, като количеството природен газ, съхранявано в страната, достигна най-високото си ниво от нахлуването на Русия миналата година, добавя изданието.

Данните на GIE сочат, че досега в ЕС е складирано много по-голямо количество газ, отколкото някои се опасяваха след нахлуването на Русия в Украйна, поради продължаващия внос на втечнен природен газ и намаленото търсене. Това прави ЕС по-малко уязвим към енергийни сътресения, въпреки че не гарантира, че континентът ще разполага с цялата необходима енергия за предстоящата зима.

"Рискът от недостиг на газ в Европа за тази зима е нисък, при условие че няма големи непланирани прекъсвания на доставките или дълги и тежки застудявания, които да засегнат едновременно Европа и Азия", смята Наташа Филдинг, ръководител на отдела за ценообразуване на европейския газ в Argus. "Европа се е запасила възможно най-добре."

Според анализатори допълнителните количества газ в хранилищата биха могли да предпазят от по-нататъшно голямо покачване на цените на газа в Европа, които се понижиха с 10% във вторник заради прогнозите за по-топло време през следващите седмици.

Алтернативни хранилища на газ

Украйна се превърна в алтернативен вариант за съхранение въпреки рисковете от войната отчасти защото страната е предложила стимули като ниски тарифи за съхранение и освобождаване от митнически такси за три години, което улеснява повторното внасяне на газ в ЕС.

По данни на държавната енергийна компанията "Нафтогаз", цитирани от FT, хранилищата в Украйна, които са разположени предимно под земята в западната част на страната, в момента имат над 2 млрд. куб.м газ, принадлежащи на компании от ЕС. Украинската компания е предложила на чуждестранни клиенти над 10 млрд. куб.м, което е една трета от националния капацитет на Украйна.

По думите на Олексий Чернишов, изпълнителен директор на "Нафтогаз", европейските компании поемат "чисто търговски риск", складирайки своя газ в украински хранилища, които, въпреки че са далеч от бойните действия, все още могат да бъдат обект на руски удари. Според компанията 128 нейни съоръжения са били повредени в резултат на руски атаки тази година, но според браншови източници нито едно подземно хранилище не е било засегнато.

ЕС и Украйна също така обсъждат възможността за застраховане на хранилищата срещу щети, причинени от войната. Чернишов заяви, че всякакви гаранции ще увеличат допълнително използването на украинските резервоари, но добави, че не очаква застраховката да бъде жизнеспособна в "обозримо бъдеще".

Според Алекс Фроли, пазарен анализатор в консултантската компания ICIS, 21 танкера са класифицирани като плаващи съоръжения за съхранение на LNG край бреговете на Европа от понеделник спрямо 16 миналата седмица и около 10 в началото на октомври.

"Ако настоящите метеорологични условия и условията на търсене и предлагане останат стабилни, очаквам да продължи нарастването на плаващите складове през ноември, като може би ще достигне до 30 товара, чакащи край Европа", казва Фроли.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар